Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Könyvtári szösszenetekA 2023-as év TOP kölcsönzései a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Következő bejegyzésünkben a 2023-as esztendő leggyakrabban kölcsönzött dokumentumait vesszük sorra a felnőtt és gyermekirodalmat, illetve az Info-Pont kölcsönzéseit vizsgálva. A tavalyi évben is nagyon lelkesnek bizonyultak könyvtárhasználóink, hiszen összesen 94.408 db dokumentumot (könyvet, DVD-t, CD-t és hangoskönyvet) kölcsönöztek könyvtárunkból.

Hat és fél évtized a magyar agrárium szolgálatában: Könyv a Gazdálkodás című folyóiratról

65 évvel ezelőtt, 1957 áprilisában jelent meg a Gazdálkodás című agrárökonómiai tudományos folyóirat első száma. 


 

100 éve született Kormos István: „egy földink”

A fenti jelzővel illette magát a Mosonszentmiklóson született költő, kiadói szerkesztő abban a bejegyzésében, amit könyvtárunk vendégkönyvébe írt. 1923. október 28-án Kops István néven látta meg a napvilágot, 1944-től használta anyai nagyapja vezetéknevét. Az önmaga által költött legendával szemben édesanyja nem az ő, hanem a testvére születésekor halt meg 1925-ben. Ezt követően valóban napszámosként dolgozó nagyszülei nevelték fel.


Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

A Huszár Gál Városi Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várta látogatóit.
Régi idők meséi - Kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban

2023. szeptember 8-án, pénteken 17 órától Régi idők esti meséi címmel nyílt kiállítás Törökné Salamon Magdolna horgolt figura gyűjteményéből a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti kiállítóterében.

Ilyen volt a nyár a Huszár Gál Városi Könyvtárban

 
Idén nyáron is rengeteg izgalmas, színes programmal várta látogatóit a Huszár Gál Városi Könyvtár...

 

Titkos kalendárium – Fekete István emlékkiállítás

2023. március 29-április 21-ig Titkos kalendárium címmel nyílt Fekete István emlékkiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

Az író 120. születésnapja alkalmából, 2020-ban útnak induló tárlat egy hiánypótló irodalmi munkásságnak adózó megemlékezés az életművet gondozó Móra Kiadó részéről. Fekete István a magyar irodalom azon kevés szerzőinek egyike, aki műveinek tárgyaként szinte minden esetben a természetet és állatvilágot választotta, és az ember és természet kapcsolatát mutatta meg alkotásaiban
 

 
Mit mondhatunk el róla? 
 
Sokat, miközben alig találjuk a szavakat. 200 éve született, fiú, barát, férj, apa, költő, művész, vátesz, politikus, fiatalon meghalt lázadó, aki meg akarta váltani a világot, és közben olyat hozott létre, amiről még kétszáz év múlva is beszélnek...
 
 

A 2022-es év TOP5 kölcsönzései a Huszár Gál Városi Könyvtárban


Következő bejegyzésünkben a 2022-es esztendő TOP5 leggyakrabban kölcsönzött dokumentumait vesszük sorra a felnőtt és gyermekirodalmat, illetve az Info-Pont kölcsönzéseit vizsgálva. A tavalyi évben is nagyon lelkesnek bizonyultak könyvtár-használóink, hiszen összesen 81.989 darab dokumentumot (könyvet, DVD-t, CD-t és hangoskönyvet) kölcsönöztek könyvtárunkból.
 
 

Mackók minden mennyiségben!

Telegdi Ágnes mackói jöttek, láttak és győztek!

Barnabás mackó csodásan berendezett életképei mellett nem lehet csak úgy egyszerűen elsétálni. Vonzza a tekintetet a bája, a részletgazdagsága. Azon kapjuk magunkat, hogy szívesen mennénk el mi is vendégségbe Barnabás családjához, akik sütnek, főznek, sátoroznak, utaznak, házasodnak, gyerekeket nevelnek télen és nyáron... 🐻📚

100 éve született Bálint Ágnes

A könyvtárunk emeleti kiállítóterében berendezett kiállításunkkal Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójára emlékezünk.🐻📺📚
Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Intézményünk 2022-ben is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várjuk látogatóinkat. Kollégáink ez évben is igyekeztek minden korosztály számára izgalmas, tartalmas és széles körű érdeklődésre számot tartó programot biztosítani.


Légből kapott történetek című cikkünk folytatásában a magyaróvári hősökről emlékezünk meg. Az első világháború ismert helyi hősei közül többen civil életük során sem tudtak teljesen elszakadni a repüléstől, hiába lett közülük valaki híres akadémiai tanár, országgyűlési képviselő, vagy akár jó nevű építész. Néhányuknak azonban a civil élet lehetősége nem adatott meg, mert szolgálati kötelességük teljesítése közben életüket veszítették.Légből kapott történetek: Repülő eszközök lakóhelyünk egén

Légből kapott történetekben megismerheted azokat a repülő eszközöket, melyek lakóhelyünk egén szálltak. 


A járvány okozta nehézségek ellenére a 2021-es évben is igyekeztünk a különböző korosztályok, és a különféle érdeklődési körű látogatók számára izgalmas, valamint tartalmas programokat biztosítani.
Legfrissebb blogbejegyzésünkben röviden értékeljük az előző évet és betekintést nyerhetsz a 2022-es év eleji programjainkba.
📚✍🎼🥁🎸🖼😊


Kiállítás egy volt magyaróvári tanítónőről, népdalgyűjtőről


Könyvtárunkban tekinthető meg az a kiállítás, ami Radó Gyuláné (Kenesei Ilona) életét és munkásságát mutatja be. A kiállítás a Csatangoló Tánccsoport és Hagyományőrző Egyesület és az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely együttműködésében valósult meg. A mosonmagyaróvári könyvtár lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa ezt a városunkhoz is kötődő életutat.

Kiállítás Radó Gyuláné Kenesei (Klein) Ilona életéről és munkásságáról

Könyvtárunkban 2021. október 25. és november 20. között tekinthető meg az a kiállítás, ami a Csatangoló Tánccsoport és Hagyományőrző Egyesület és az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely együttműködésében valósult meg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. A kiállítás kurátora, a kiállítási anyag összegyűjtője Eto-Papp Beáta.

Az összeállítás emléket állít Radó Gyuláné Kenesei Ilona (1883-1960) egykori isaszegi tanítónőnek, aki szabadidejében járta az országot és közel 4000 népdalt gyűjtött össze, többségét kottázta, amit az Országos Széchenyi Könyvtár Zeneműtára őriz.

Lehetőséget kaptunk a kiállítási anyag bemutatására, amit ezúttal is szeretnénk megköszönni. Kenesei Ilona a 20. század első évtizedében a mi városunkban élt és tanított, munkájáról, eredményeiről több ízben is beszámolt a korabeli helyi sajtó. Azt szeretnénk, hogy Mosonmagyaróvár lakói is megismerjék fő vonalakban ezt a kiemelkedő életutat és munkásságot.Augusztusi programajánló

Könyvtárunkban akár helyismereti kutatással is foglalkozhat nyári szabadsága alatt. Ebben segítségére van a helyismereti gyűjtemény gazdag könyv és hírlapgyűjteménye 📰🗞, valamint saját fejlesztésű és vásárolt adatbázisai 💻
Egy szerény kutatás eredményét, ami lakóhelyünk vadászati múltjával foglalkozik itt olvashatják. 🐗🦃🐇

Egész nyáron, szünet nélkül, hétfőtől péntekig várunk a légkondicionált könyvtárban programokkal és sok új filmmel, könyvvel! 😉


Könyvtárnyitás projektzáróval

2021. május 25-én dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere ünnepség keretében adta át rendeltetésének és használóinak a megújult Huszár Gál Városi Könyvtár épületét. 


Internet Fiesta 


Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával - minden évben Internet Fiestára hívja a hazai könyvtárakat. Idén sincs ez másképp, azonban rendhagyó módon, most az online térben valósul meg ez az esemény, melyhez könyvtárunk is csatlakozott.


A könyvtár funkcióbővítő felújítása

2020. december 16-án a könyvtár bezárta kapuit olvasói előtt. A látogatási tilalom miatt azonban már november 11. óta nem fogadhattuk a megszokott módon olvasóinkat. Akinek igénye volt rá, több mint egy hónapon keresztül élhetett az „online kölcsönzés” lehetőségével.
A 2019-ben történt energetikai korszerűsítés után,
2021-ben egy CLLD-s pályázatnak köszönhetően 30,5 millió forintból újul meg (új padlóburkolat, új polcrendszer) a könyvtár emeleti olvasói tere. 
Közel 7 millió forintos önkormányzati forrásból az emeleten található látogatói mosdók teljes körű felújítására, illetve a teljes emeleti szint festésére is sor kerül.
Képes beszámolónkban azt szeretnénk röviden bemutatni, hogy mit is takar ez a felújítás.


2020: a lehetőségek és a kihívások éve2020 a lehetőségek és kihívások éve volt számunkra. Újranyitottunk, majd bezártunk és jöttek a megoldások, hogy ne maradjon senki olvasnivaló nélkül.


Így ünnepeltük a 15. Országos Könyvtári Napokat

2020-ban immáron 15. alkalommal került sor a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatára, az Országos Könyvtári Napokra. A hagyományosan minden év október elején megrendezésre kerülő könyvtári programsorozathoz természetesen könyvtárunk is csatlakozott ebben az évben is, melynek keretén belül három programon vehettek részt az érdeklődők.Száz éve, 1920. szeptember 26-án született Magyaróváron Hárs Ernő közgazdász, költő, műfordító. Eredeti neve Haniffel Ernő volt. Édesapja, Haniffel Károly Jenő a főhercegi uradalom szolgálatában állt, a család az Akóts-malom épületében lakott. Hárs Ernő Kereszt és koszorú című könyvében szeretettel vallott e helyhez kötődő emlékeiről


Helytörténet járvány idején: több mint harminc szócikkel bővült a Moson Megyei Életrajzi Lexikon

2020 elején úgy terveztem, hogy az online lexikon a korábbi évekhez hasonlóan 5-10 újabb szócikkel fog bővülni, de nem így alakult.

A városi könyvtárat is érintő látogatási tilalom ideje alatt igyekeztem - a közel negyed évszázad alatt összegyűjtött - névjegyzékemből az online lexikonba minél több életrajzot elkészíteni. Nagy segítséget jelentett kutatómunkámban, hogy rövid időre, több fontos országos adatbázis ingyenes elérhetővé vált. Nyári programajánló


Könyvtári háttérmunkák, avagy a könyvtár 

élete a zárvatartás idején

Könyvtárunk a látogatási tilalom feloldásával június 22-től ismét várja olvasóit. A zárva tartás ideje alatt is serényen folytak a háttérmunkák. Felhívás - Kölcsönözz "ONLINE"!


Kollégáink a nehéz helyzetben is mindent megtesznek, hogy "legalább" a kölcsönzés megvalósulhasson és olvasóinkhoz eljuthassanak a kívánt dokumentumok! 😉

Részletekért kattints ideInternet Fiesta 2020

Idén sajnos nem tudjuk személyesen elkalauzolni az érdeklődőket az internet, valamint digitális világ rejtelmeibe, az Internet Fiesta fejtörői azonban várnak mindenkit az online térben. 😉


Segítünk

🛈Információra van szüksége ❓ Segítünk ❗
https://huszargalvarosikonyvtar.blogspot.com/2020/03/segitunk.html

Könyvtár otthon

Kedves Olvasóink! 

E rendkívüli helyzetben segíteni szeretnénk Önöknek, hogy együtt vészeljük át ezt a nehéz időszakot és tegyük könnyebbé az otthon maradást, és kissé pótolni a személyes könyvtárlátogatást.

 


Márciusi programok

Januári és februári programjainkról részletesen 
Rendhagyó nap projektátadóval - Kinyitott a megújult könyvtár


2020. január 10-én öt hónap után újra kinyitotta kapuit a könyvtár, amelyen energetikai korszerűsítést és a teljes épület akadálymentes megközelítését lehetővé tevő munkákat végeztek.
Képes beszámolónk ennek az egy napnak az eseményeiről, történéseiről szól, amit mi nemes egyszerűséggel „csak” ünnepnek neveztünk el. A nap végére bebizonyosodott, hogy olvasóink is annak érezték ezt, akik hosszú idő után örömmel vették birtokba megújult „birodalmukat”.

Találkozzunk a könyvtárban! : A nyitás


A könyvtár 2020. január 10-én, pénteken nyílt nap keretében nyitja meg újra kapuit olvasói előtt. A részletes programról a későbbiekben tájékoztatjuk látogatóinkat. 😀🚪
2020. január 24-ig lehetőség lesz az ingyenes beiratkozásra, illetve a könyvtári tagság megújítására. A kikölcsönzött könyveket 2020. január 31-ig késedelmi díj fizetése nélkül tudják visszajuttatni könyvtárunkba, ez nem vonatkozik a 2019. július 29-e előtt keletkezett tartozásokra.
Szeretettel várjuk jelenlegi és leendő olvasóinkat! 😊

2019. július 29-én energetikai korszerűsítés miatt a Huszár Gál Városi Könyvtár bezárta kapuit olvasói előtt. Képes sorozatunkban bemutattuk, milyen tennivalók vártak az itt dolgozó szakemberekre, hogyan haladtak a munkálatok.
Mi, könyvtári dolgozók nem csupán „elszenvedői” voltunk az átalakításnak, hanem a szakmánkban aktív résztvevői is. Előkészítettük a munkaterületet a szakemberek részére, dokumentáltuk a munkafolyamatokat és emellett természetesen könyvtári háttérmunkát is végeztünk. Mostani írásunkban erről olvashatnak. 🔨💻


Helytörténeti vetélkedő kereskedelmünk és vendéglátásunk múltjáról


2019. november 25-én a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület és a Huszár Gál Városi Könyvtár szervezésében helytörténeti vetélkedőt tartottak a Flesch Központban. Témája lakóhelyünk kereskedelmének és vendéglátásának története volt.  A megmérettetésen városunk négy oktatási intézményének felső tagozatos tanulóiból álló, 4-4 fős, csapatai vettek részt.A nagy (át)alakítás : 3. rész

2019. július 29-én energetikai korszerűsítés miatt a könyvtár bezárta kapuit olvasói előtt. Milyen munkálatok zajlanak? Hol tartunk most? Mi vár még ránk? Képes beszámolónkból megtudhatja. 😉
Ilyen volt idén az Országos Könyvtári Napok

2019. szeptember 30-án elstartolt az Országos Könyvtári Napok (OKN). Az idei év tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épült - Könyvtárak az emberekért, felelősség a Földért. Mint, ahogy azt a korábbi bejegyzésben írtuk mi is csatlakoztunk az eseményhez.
 A nagy (át)alakítás : 2. rész


2019. július 29-én energetikai korszerűsítés miatt a könyvtár bezárta kapuit olvasói előtt. Milyen munkálatok zajlanak? Hol tartunk most? Mi vár még ránk? Képes sorozatunk folytatódik.Országos Könyvtári Napok 2019. szeptember 30 - október 9.Javában folynak az energetikai korszerűsítés munkálatai könyvtárunkban. Mindennapjaink megváltoztak, nem keresgélünk, pakolunk könyveket, filmeket, nem találkozunk a kedves olvasókkal. Most kevésbé látványos munkafolyamatokat végzünk, azonban ezek is elengedhetetlenek és szükségesek a zökkenőmentes működéshez. 


Ugyan a felújítás idejére zárva tartunk, de a már hagyománnyá vált Országos Könyvtári Napok nem maradnak el, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan most is csatlakozunk a programsorozathoz.
Rendezvényeinknek ebben az évben a Flesch Károly Kulturális Központ ad otthont.


 

 A nagy (át)alakítás : 1. rész2019. július 29-én energetikai korszerűsítés miatt a Huszár Gál Városi Könyvtár bezárta kapuit olvasói előtt. Hogy mit takar ez a kétszavas kifejezés, milyen tennivalók vártak az ebben részt vevő szakemberekre, könyvtárosokra, megtudhatják képes sorozatunkból.
Megjegyzések