Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Találkozzunk a könyvtárban az Országos Könyvtári Napokon


Intézményünk 2021-ben is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várjuk látogatóinkat. Kollégáink ez évben is igyekeztek minden korosztály számára izgalmas, tartalmas és széleskörű érdeklődésre számot tartó programot biztosítani.

A könyvtári hét első programja a krimi rajongóinak kedvez majd. Október 5-én kedden, 17 órától Tircsné Dr. Propper Valéria, irodalomtörténész, a miskolci könyvtár nyugalmazott igazgatója „A krimi koronázatlan királynője: az ismeretlen Agatha Christie” címmel tart előadást. Az programon résztvevők sok-sok érdekességet hallhatnak majd Agatha Christie életéről, de az előadó nem csupán életrajzot ismertet majd: szó lesz többek között a regények ihlető körülményeiről, a két legfontosabb nyomozófigura Poirot 👀🔫 és Miss Marple 👵👒 alakjainak ihlető személyeiről, sőt az Agatha Christie regényekben felfedezhető magyar vonatkozásokról is.


Október 6-án, szerdán 17 órától egy már-már hagyománnyá vált programra kerül sor könyvtárunkban: Dr. Kocsis Sándor Rendhagyó technikaóra - Tornyok alatt, hidak felett című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A programon közreműködik Vitéz Vilmos.
Dr. Kocsis Sándor gyémántdiplomás gépészmérnök sok-sok illusztrációval arról fog mesélni az érdeklődőknek, hogy a múltban milyen szerepet töltöttek be a hidak 🌉 és a tornyok az emberiség, vagy akár egy adott ország életében. Nem élettelen mérnöki alkotásokról lesz szó: a hidak embereket, emberi közösségeket kötnek össze. Megemlítésre kerülnek a múlt és a jelen között jelképes hidat képező nemzeti ünnepeink is. A tornyok építésével elődeink az égiekkel kívántak kapcsolatba lépni. A templomtornyok a Teremtő dicsőségét, a világi építmények az Ember, az építő dicsőségét hirdetik. Napjaink egymással versengő szuper-felhőkarcolóinak előképe a Bibliában szereplő Bábel tornya. Az informatív, egyben gondolatébresztő, nem csupán technikatörténeti előadás a könyvtár és a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület közös rendezvénye.


Október 7-én, csütörtökön 14:30-tól a gyermekeké lesz a főszerep. A Táncreakció trió „Rajzoltam egy köpcös kandúrt” 🐱 című verses-zenés koncertjét élvezhetik majd az ifjabb látogatók. A budapesti TáncReakció trió megzenésített versfeldolgozásokkal hozza közelebb a gyermekeket, fiatalokat a versek világához. A zenekar ezúttal a Csík Mónika verseiből készült, „Rajzoltam egy köpcös kandúrt” című zenélő rajzfüzetével várja majd a kicsiket, hogy egy izgalmas és interaktív koncert keretében varázsolja őket a versek világába.


Október 8-án, pénteken 17 órától Magyarország egyik méltán népszerű youtubere, Dóczi Attila Attis, a Tanulom Magam Youtube-csatorna megálmodója és tulajdonosa látogat el hozzánk. A közel 250.000 feliratkozóval rendelkező csatorna arca, Attis informatív és edukatív videóival robbant be a köztudatba. Attis gyakorlatilag minden témában otthon van: csatornáján a lehető legkülönbözőbb területekkel foglalkozik. A tartalmakban közös, hogy Attis mindig rendkívül felkészülten, mégis mindenki számára befogadható, humoros és szórakoztató formában edukálja nézőit. A videók egyik nem titkolt célja a tudásmegosztás: a csatorna üzemeltetője azonban a szakzsargon mellőzésével, élvezetes módon vezeti be a nézőit különféle, izgalmasabbnál izgalmasabb témákba.



Idén is lesz megbocsátás hete, melynek keretében a visszahozott dokumentumok fejében késedelmes olvasóinknak elengedjük tartozásait. 📑📚

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a könyvtári hét programjainak megvalósulása, illetve az azokon való részvétel feltételei az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően alakulnak majd. Megértésüket köszönjük.😊

A könyvtári hét programjaira a belépés díjtalan.


Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! ☺

Megjegyzések