Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Olvasónk ajánlja: A Szent Johanna Gimi - könyvkritika

Vendégszerzői bejegyzésünk olvasónk tollából:




A Szent Johanna Gimi egy nyolcrészes, magyar ifjúsági könyvsorozat. Szerzője, Leiner Laura számára ez hozta el az írói sikert.

https://szjg-love.eoldal.hu/
A műben egy magángimnázium négy évét követhetjük végig a főszereplő elbeszélésében. Minden kötet egy-egy félévet foglal össze, kivéve az utolsó rész. Ott olyan sok dolog történik, hogy két könyvre kellett bontani. A fő cselekményszál Rentai Reni és Cortez lassan kiteljesedő szerelme, és a többi karakterrel létrejövő barátsága. A történet nyár végén kezdődik. 
Reni izgatottan várja, hogy megismerhesse új osztálytársait. A könyvmoly lány később igaz barátságot köt Virággal és a sorozat vége felé Kingával is, bár ezt ő sosem hangoztatja. Rengeteg közös élményben lesz részük, felejthetetlen osztálykirándulásokban és vicces pillanatokban. Habár érik megpróbáltatások őket, az osztályközösség mindvégig összetartó marad. A gimnázium végéhez közelítve a szereplőknek fontos döntéseket kell meghozniuk a jövőjük érdekében. 

https://moly.hu/alkotok/leiner-laura
Leiner Laura írói stílusára jellemző a kivételes humor. Nagyon tetszettek Máday igazgatóhelyettes asszony és Zsolti jelenetei. Sajnos néhány karakter egydimenziósra sikeredett, ezeknél a szereplőknél sokszor túlságosan előtérbe tolódik az az egy-egy tulajdonság, amivel felruházták. Mivel magyar szerző könyveiről van szó, nem lehet fordítási hibáknak betudni ezeket. 
A borítótervek viszont nagyon elnyerték a tetszésemet visszafogott kinézetükkel, szerintem összhangban van a sorozattal. A könyvek vastagsága néha zavaró volt, azt gondolom lehetett volna  még több részre bontani. 
A műben sokszor elhangzik az a megállapítás, miszerint az olvasást kedvelő emberek: "bénák", "nyomik", "lúzerek". Ezzel nem értek egyet. Az írónőnek nem kellett volna ezeket a címkéket ragasztani Renire, mert ezzel magát, és a saját olvasótáborát is minősíti. Életszerűtlennek tartom ugyanakkor, hogy minden könyvet a kedvencének tart a főszereplő. Én is nagyon szeretek olvasni, de közel sem nyeri el minden könyv a tetszésemet. Hiányoltam a nyarak leírását a kötetekből, szívesen olvastam volna róluk hosszabban, nem csak néhány oldalas visszaemlékezésekben. Bár az olvasási élményt nem rontotta el.
   
Apróbb hibái ellenére ez a könyvsorozat nagy hatással volt rám, és az egyik kedvencem lett a szerző többi művével együtt. Ajánlom mindenkinek, aki elmerülne Reni világában, vagy szeretné (újra) átélni és átérezni azokat a bizonyos meghatározó, és személyiségformáló gimnáziumi éveket.


Vendégszerző: Sághi-Takács Boglárka




Megjegyzések