Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

30+1 könyv ovi- és sulikezdésre



Véget ért a nyár, immáron szeptembert írunk és ezzel egyidejűleg kicsik és nagyok bánatára örömére elkezdődött az iskola. ⏰🏫☂🚌🍁🍃
A nyári szünet vége és az új tanév kezdete nemcsak a gyerekeknek nehéz, hanem a szülőknek is szorongással jár. Főleg abban az esetben, ha a gyerkőc először megy óvodába vagy most kezdi az iskolát. Vajon megtalálja-e a helyét? Talál majd barátokat? Jól érzi majd magát? Menni fog neki a tanulás? 👦👧
Hogy az iskolakezdést vagy az óvodai beszoktatást egy kicsit megkönnyítsük, összegyűjtöttünk néhány olvasmányt a témában. 📚



Óvodásoknak 👪

Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában
Két újabb Bogyó és Babóca mese, ahol a történet az óvoda körül forog, valamint egy virágbogárka is elveszik. Kibékülnek-e a fiúk, a lányok, és mit akarhat a nagy, piros pók?   



Czernák Eszter: Sárkányovi
Vajon milyen lesz az első nap az oviban? Tényleg lesz ott sok-sok játék, lesznek új barátok? Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, mint minden kisovis, aggódva érkezik a Szivárvány Óvodába: biztosan ismeretlen csoporttársak, szokatlan ízek, rengeteg pakolás és unalmas délutáni alvások várnak rá! Aztán megismerkedik a csoporttársaival, és a Sárkányoviba bizony nem embergyerekek járnak, hanem jetik, manók, tündérek és trollok! Vajon a kis sárkány és új barátai együtt rájönnek, hogy oviba járni igazából a legjobb móka?


Farkas Nóra: Összeköt a szeretet – beszoktatós mesekönyv
Hol volt Kobak, mielőtt megszületett volna? Mi az a láthatatlan madzag, ami akkor is összeköti az anyukájával, amikor éppen nincsenek együtt? Miért kell Kobaknak az óvodában maradnia, és mikor találkoznak újra? És mi vár rá ezen az ismeretlen helyen?

Ezt a kedves könyvet lapozgatva és Szepesi Szűcs Barbara kedves képeit nézegetve mindent megbeszélhetünk. A történet végén játékos feladatok és kitöltendő oldalak segítik a kicsiket abban, hogy megbarátkozzanak a gondolattal, mostantól ők is óvodába járnak. 
 
Finy Petra: Az ovi-ügy
Finy Petra azt mutatja be frappánsan, viccesen és mély gyerekismerettel, hogy mi minden jó az oviban, mi okozhat problémát, és mi az, ami után majd bátran vágyakozhat a kistesó.


Finy Petra: Óvodások kézikönyve
Az ovikezdés nehéz dolog. Gyereknek és szülőnek egyaránt. Talán néha a szülőknek kicsit nehezebb is, hiszen ez az első elengedési lecke az életünkben. Jól jön ilyenkor egy jó barát. Netán egy könyvbarát. 
Az óvodások kézikönyve ilyesféle barátként működik. Nem oszt tanácsokat, nem okoskodik, szerényen a háttérbe húzódik, mégis biztos támaszként van mellettünk, és a legnehezebb pillanatokban mindig lehet rá számítani. Pont, mint egy plüsskedvencre. A szöveg és a sok színes, szívmelengető rajz részletesen mutatja be a gyerekeknek, milyen is ez a nagy kaland, amit óvodának hívunk. A beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig. Teszi mindezt szeretettel és humorral, azzal két eszközzel, ami az élet lélekpróbáló helyzeteiben mindig a segítségünkre van. 


Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok
"Amikor Dani először ment óvodába, nagyon örült annak, hogy már óvodába mehet, csak még annak nem tudott eléggé örülni, hogy ott is kell maradni." Mert így van ez, hogy az ember örül is meg nem is. Akkor is így van, ha az ember történetesen még kicsi. Hiszen nagyszerű dolog az - rang és tisztesség! -, hogy valaki már óvodás! Viszont mégiscsak: nincs ott Anyu, csak az óvó néni, idegen a hely, idegenek a gyerekek, és nem lehet hazaszaladni. Hát így kezdődik. De szerencsére felülkerekedik a kiscsoportosban is az "óvodásöntudat" - és ezzel elkezdődik az óvodai élet, a maga mindennapi kis történéseivel, örömeivel és szorongásaival. 

Janikovszky Éva vidám, okos, nagy gyermekismeretre valló könyvét - amely számos külföldi kiadást is megért - Réber László derűs, színes illusztrációi egészítik ki.
  

Kormos István: Mese Vackorról egy pisze kölyökmackóról 
Kormos István csetlő-botló, csavargó kölyökmackója éppen olyan, mint az óvodás gyerekek: játék közben elfelejtkezik az időről, nem eszi meg az ebédet, félve megy bele a Balatonba, hogy aztán annál nagyobb örömmel lubickoljon a hatalmas tóban. Egyetlen fura tulajdonsága van: mackó létére nem szereti a mézet. De talán ez is megváltozik, mire iskolába megy.




Liane Schneider – Annette Steinhauer: Bori az óvodában
Bori minden nap örömmel megy az óvodába. Ott mindig történik valami: Bori felfedezőt játszik és megtalálja a hercegnő kincsét. Mindenféle csodás színeket próbál ki, segédkezik az óvodai konyhán, és nézi, hogyan nőnek a napraforgók. De a legjobb, amikor az óvodában ünnep van!



Doris Rübel: Óvodás lettem – Scolar mini
A könyvet lapozgatva a gyerekek megtudhatják, mi történik velük az óvodában mit is lehet ott csinálni, miért is jó oda járni. Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és strapabíró könyvet kétéves kortól ajánljuk.



Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában
Pöttyös Panni óvodás lett! Olvashatunk első, kiscsoportos élményeiről, a "játékok kertjéről", az új barátságokról, az óvó néni kedvességéről, és ellátogathatunk vele az állat-kertbe. A kötetet - mint valamennyi Pöttyös mesét - Győrffy Anna rajzai illusztrálják.








Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi
Kicsi Mimi nagy változások elé néz. Nyuszimama úgy véli, kinőtték a régi üregüket, el kell költözniük, ráadásul itt az ideje, hogy Mimi elkezdjen óvodába járni. Mimi egyáltalán nem örül. Mi lesz a mohafiguráival, a gesztenyebabáival és az ágyikójával? És miért kell óvodába mennie, amikor legszívesebben otthon maradna a mamával? 
Tamás Zsuzsa író ezúttal két kedves mesével fordul a kisebbekhez, akik talán éppen hasonlóan nagy változások előtt állnak.


Christian Tielmann Sabine Kraushaar: Berci óvodába megy 
Hurrá! Berci végre óvodába megy, ahol rengeteg izgalmas kaland vár rá. Rajzol egy óriási lovagvárat, paradicsomszószos tésztát eszik, végül ebéd után még a sok fáradalmat is kipihenheti. Egy baj van csak: Mama túl hamar jön érte. Pedig ő még maradna.



Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy
Ákos nemrég kezdte az óvodát. De hiába aranyos az óvó néni, hiába hívják játszani a gyerekek, csak nem akar bemenni egyedül a csoportba. Amikor anyukája otthagyja, azért sem játszik senkivel! És persze az elalvás sem megy könnyen. De játékkal, kedvességgel minden nagy probléma megoldható, és végül Ákos örül, hogy ő is óvodás, és együtt lehet a többiekkel! Hiszen együtt játszani a legjobb.
Vadadi Adrienn író és óvónő történeti a legkisebb óvodásoknak szólnak és páratlan kedvességgel mesélnek a kicsik mindennapjairól. Igor Lazin mulatságos rajzani életre kel Ákos, Dani, Lea.





Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? – ovis mesék
Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátokról és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát!


Vadadi Adrienn: Örökké óvodás maradok! – ovis mesék
A nagysikerű Leszel a barátom? - ovis mesék után itt vannak az újabb ovis történetek. Ugyanabba az ovis csoportba térünk vissza, ahol már megismertük és megszerettük Leát, Maját, Dorcit, Petit, Ákost és a többieket. 
Peti barátot keres magának, a fiúk bosszantják a lányokat, a lányok szerelmesek, kisállatot vásárol a csoport, bodobácsokat gyűjtenek és indiánosdit játszanak, és az utolsó nap még benn is alszanak az oviban! A gyerekek most is lelkesen zajonganak, játszanak, veszekednek, nyúzzák az óvó nénit, aki angyali türelemmel segít megoldani minden vitás kérdést és áll elő újabb és újabb ötletekkel. 

Guido Wandrey: Vidám nyüzsgés az óvodában
Vidám nyüzsgés minden évszakban.
Mi történik az oviban? A képek részletei mindent elárulnak.
Nézegesd, keresgélj, fedezd fel és mesélj!
Az óvodában sok élmény vár rád - az év minden szakában.
A Pitypang óvodában így telik az év: Tavasszal a gyerekek szeme láttára zöldül ki az udvar, ahol húsvéti tojásokat keresgélnek. Nyáron egy patak partjára kirándulnak, ősszel sárkányt eregetnek. A téli lámpás felvonulást mindenki örömmel várja, és természetesen a Mikulást is.
Az öt kis barátot, Emmát, Bálintot, Petrát, Zsófit és Ádámot minden oldalon megtalálod. Csak jól nyisd ki a szemed, rajta!
 
 

 Iskolásoknak 👧👦💼📐📗

Bajzáth Mária: Így megyek az iskolába - Népmesekincstár 3. - Népmesék a világ minden tájáról - 6-8 éveseknek

A világ népmeséit egy-egy tematika, illetve korcsoport mentén közreadó Népmesekincstár-sorozat legújabb darabjának középpontjában az iskolakezdés áll. Az Így megyek az iskolába című kötet a 6–8 éves korosztály gondolkodásához illeszkedő mesegyűjtemény.

Birgit Bondarenko: Iskolás leszek- Mi micsoda junior
Sári és Olivér ősszel kezdik az iskolát. Addig még sok az elintéznivaló: például iskolatáskát kell venni és megismerni az iskolába vezető utat. Szeptemberben aztán eljön a nagy nap!
 

Finy Petra: Iskolások kézikönyve – lányoknak

"Amikor az ember gyermeke iskolába megy, hajlamos túlzottan aggódni érte. Én legalábbis így rajtam. Legszívesebben beültem volna a lányom melle a padba, hogy segítsek neki eligazodni ebben a titokzatos világban. Aztán végül nem ültem be melle (el sem fértem volna rendesen), de úgy ereztem, lenne néhány gondolat, melyet szívesen megírnék erről a varázslatos és kalandos élethelyzetről. Ezt a néhány gondolatot tartalmazza az Iskolások kézikönyve, mely nem más, mint egy kedves és humoros útmutató első osztályosoknak. Legnagyobb örömömre a könyvet Pásztohy Panka színes és derűs képei díszítik, melyek nemcsak az iskolát mutatják be részletesen, de gyöngéd humoruk segít az iskolakezdéssel kapcsolatos félelmek feloldásában is."


Finy Petra: Iskolások kézikönyve – fiúknak
Az eredeti (lányos) változat után itt van a kifejezetten fiúknak szóló verzió is! A könyv remek alap arra, hogy az iskoláról beszélgessünk, a gyerekünk elmondja, milyen félelmei és várakozásai vannak, mit talál aggasztónak és milyen kérdései vannak az iskoláról. Finy Petra könyve remek kedvcsináló, suli előtt érdemes alaposan átforgatni.
Ha gyermekünk iskolába készül, a tankönyvek, fűzetek, iskolatáska mellé sőt, mindezek előtt jól fog jönni az Iskolások kézikönyve!

 


Igaz Dóra: Az első bé hörcsöge
Elsősnek lenni izgalmas, hát még ha Pali osztályának saját állata is van! A hörcsögöt a legrendesebb gyerek viheti haza a nap végén, de nem olyan könnyű ám csöndben lenni, ha az ember a legjobb barátja mellett ül.
A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozatot építenek.
A Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak, öt különböző nehézségi szinten, melyek közül az első nagybetűs kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.


Igaz Dóra: Ültetés az első bében
Pali már egészen megszokta, hogy iskolás, csakhogy most a legjobb barátja helyett egy lány mellé kell ülnie! Először úgy tűnik, hogy Lucát csak a lovak és az illatos radírok érdeklik, de aztán kiderül, hogy jószívű, és még focizni is szeret.


Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok
Micsoda boldogság és dicsőség az első iskolatáska! Dani is büszke örömmel indul iskolába, ahol a lelkesedése lohad ugyan, de érdeklődése nőttön-nő. A felnőttek kérdésére, hogy jó-e iskolába járni, Dani nem tud válaszolni. Van amikor jó, s van, amikor rossz. 
Janikovszky Éva játékosan megírt könyvét Réber László elragadó, színes illusztrációival kisiskolásoknak és szüleiknek ajánljuk.



Kormos István: Vackor az első bében
Micsoda mulatság egy mackógyerek az osztályban! Nagy mancsa és körme ellenére Vackor ügyesen tornázik, könnyen megtanul olvasni és számolni, és hamarosan a gyerekek kedvence lesz. Ám amikor tavasszal kisüt a nap, a piszén pisze kölyökmackót csavarogni hívja medve természete, és aznap nem megy iskolába. Vajon mit szól ehhez az első bé?


Doris Rübel: Iskolás leszek - Mit? Miért? Hogyan?  
Holnap lesz a nagy nap! Tomi alig bír elaludni az izgatottságtól - az óvoda véget ért, kezdődik az iskola! A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 49. kötete az iskolakezdésre készíti fel az óvodásokat, illetve megkönnyíti az iskolai élettel ismerkedő elsősök mindennapjait. A gyerekeknek ezernyi kérdésük van: Mi fog történni az első tanítási napon? Mi mindent kell bepakolni az iskolatáskába? Milyen tantárgyak lesznek? Milyen egy osztálykirándulás?


Ingo Siegner: Kókusz Koko a kis sárkány iskolába megy
Kokó, a kis sárkány alig fér a bőrébe. Csodálatos napra ébredt: ma fog először iskolába menni! Útközben találkozik Oszkárral, az aprócska felfalóval. A kis ragadozó nem mehet iskolába, mert a szülei megtiltották. Oszkár nagyon szomorú, hogy nem tanulhat meg számolni és írni. Vajon sikerül a két kis sárkánynak meggyőzni Oszkár szüleit arról, hogy az iskolában rengeteg hasznos ismeretre lehet szert tenni?
 
Liane Schneider: Bori iskolába megy
Végre elérkezett a nap: Bori iskolába megy! De míg egy óvodásból igazi iskolás lesz, még annyi izgalmas dolog vár rá, és rengeteg új holmira is szüksége van. Vajon teljesül Bori minden vágya? Kitől fog iskolatáskát kapni? Egy osztályba fognak járni Julcsival? Te mit gondolsz?



Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi iskolás lesz
Kicsi Mimi azon mesehősök közé tartozik, akikkel múlik az idő. Épp elkezdte az óvodát, amikor megismertük, most pedig mint iskolás nagylánytól veszünk tőle búcsút. 
A sorozat hetedik kötetében először az óvodai búcsúztatóra, majd az iskolai évnyitóra készülhetünk együtt Mimivel. A mesék a már megszokott érzékenységgel mutatják be mind a búcsúzást, mind az izgalmakkal teli kezdeteket, és bizonyítják, az ünnepek nemcsak ajándékokról és szép ruhákról szólnak, hanem arról, mi van a szívünkben. 
Tamás Zsuzsa legújabb meséi nemcsak a Kicsi Mimi-rajongóknak nyújtanak segítséget, hanem minden, óvodából iskolába lépő kisgyereknek.


Tomor Anita: Az ovinak vége, irány az iskola
El tudod képzelni, milyen sok kérdés lehet egy nagycsoportos óvodás fejében? Akkor lássuk csak: most, hogy nagy lettem, miért nem játszhatok a többiekkel olyan sokat, mint tavaly? Miért kell állandóan iskolásoknak való feladatokat csinálnom? Miért kell már májusban megvenni az iskolatáskát, mikor csak szeptemberben kezdődik a suli? Miért kell elbúcsúzni a barátaimtól és az óvó néniktől? Vajon jövőre, mikor iskolás leszek, akkor is lesznek barátaim? És mi lesz a régiekkel?
Minden ovis életében eljön egyszer az az idő, amikor el kell búcsúzni az óvó nénikről, a kispajtásoktól és az óvoda játékkal, kacagással teli mindennapjaitól. A nagycsoportos gyerekek egyre többet hallják: szeptemberben bizony kezdődik az iskola! De vajon mi fog történni ott? Milyen lesz? Miket fognak tanulni? – megannyi kérdés sorakozik a kis fejükben, anélkül, hogy kimondanák.
Tomor Anita mesekönyve az iskolába készülő gyerekeknek és a szüleiknek szól. Nem csak mi, szülők izgulunk az iskolakezdés miatt, a gyerekeknek talán sokkal több félelmük van. Segítsünk nekik, beszélgessünk velük sokat, hogy tényleg könnyen, vidáman, gördülékenyen induljon a tanév! Ebben segít ez a mesekönyv.


Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam?
Lea, Peti, Maja, Ákos, Dorci, Dani: a nagy ovisok iskolába mennek! Persze vannak új gyerekek is: a mindentudó Eszti, az icipici Fülöp, Árpi, az álmodozó, Soma, a vagány. Ki félénken lépte át az iskola küszöbét, mint Maja, ki maga­biztosan, mint Lea, de egy biztos, mindannyiuknak rengeteg újdonságot tarto­gatnak az elkövetkező hetek! Mert bizony itt már órák vannak és órarend, ­jelentkezés váltja fel a bekiabálást, testnevelés van torna helyett, az ebédlőben sem tesznek mindent a gyerekek elé. Szép lassan a rajzolás, ugrándozás és sok-sok érdekes játék közepette írni, olvasni, számolni is megtanulnak az újdonsült elsősök, akik hamar rájönnek: az iskolában éppen olyan jó lenni, mint az oviban! Minden alsós polcán ott a helye!

Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba!
Misi egész nyáron Naninál nyaralt Balatonon. Még szerencse, hogy a barátai, Kamilla és a Marosiék mind meglátogatták, így nem unatkozott, miközben várta az iskolát. Mert Misi szeptembertől elsős lett, és most már egy iskolába jár az összes házbeli gyerekkel! Kivéve persze Pirost, aki hiába még csak ovis, nagyon jó barát. 
De hogy találja meg a helyét Misi az iskolában? Megmaradnak-e a régi barátságok? Utaznak-e még együtt a tandemen és játszanak közösen az udvaron? Mert az igaz, hogy Misinek kicsit élénk a fantáziája, de nagyon is helyén van a szíve, és a legfontosabbak a barátai: az Alma utcás banda!
 

  - M -

 

 
 
 
 


Megjegyzések