Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

  A Huszár Gál Városi Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várja látogatóit. SÉMÁINK FOGSÁGÁBAN – VÁGYI PETRA ELŐDÁSA Október 1-jén, kedden 17 órától Vágyi Petra klinikai szakpszichológus, haladó sématerapeuta előadásán vehetnek részt az érdeklődők. Talán már felfigyeltünk arra, hogy az életünkben vannak bizonyos kellemetlen, önsorsrontó ismétlődések. Egyes helyzetek - mintha csak benyomnának rajtunk egy piros gombot - automatikus folyamatot indítanak be: visszatérő gondolatokat ébresztenek bennünk, ezektől rossz érzéseink támadnak, melyek hatására mindig hasonlóan cselekszünk, pedig már sokszor megtapasztaltuk, hogy viselkedésünk nem a kívánt irányba vezet. Ilyenkor egy sémavezérelt működést élünk át. A sématerápia segít végiggondolni, hogy mit miért teszünk, lerakni az olyan meggyőződéseket és automatizmusokat, amelyek már nem szolgálnak minket, megérezni, hogy aktuá

Finy Petra: Akkor is

A könyv fülszövege:
 
Salamon Sára tanárnő nemsokára negyvenéves lesz. Két gyermeket nevel, szereti a munkáját, és úgy hiszi, a házasságával is minden a legnagyobb rendben. Egyik reggel a férje, mindenféle magyarázat nélkül, fogja a bőröndjét, és elköltözik. Az új barátnőjéhez. 
Kire számíthat ebben a helyzetben Sára? A túlérzékeny anyjára, aki kerüli őt? Két koraérett, kicsit furcsa gyermekére? Három barátjára, akik egyben a kollégái is, ráadásul az egyikükkel több mint sajátos a viszonya? Esetleg a mogorva szomszédra, aki már többször fel akarta jelenteni hangoskodó gyermekei és a lépcsőházban lévő rendetlenség miatt? Netán egy beteg, kómában fekvő férfira, akivel még soha nem beszélt, viszont rendszeresen bejár hozzá a kórházba felolvasni? 
Finy Petra, Madárasszony című regényének hagyományait követve, most is egy fájdalmasan nehéz női sorsot mutat be. A stílus azonban időközben változott: könnyedebb, mégis karcosabb, szókimondóbb lett, ahogyan az írónő is, aki főszereplőjéhez hasonlóan szintén nemsokára betölti a negyvenet.


Finy Petra sokak számára a gyermekirodalmi munkásságáról lehet ismert, számos klassz könyvet írt már a legkisebb olvasók számára.
Második, felnőtteknek írt regényét szeretném most ajánlani, amely 2018 tavaszán jelent meg.
Egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmem, aki úgy hallotta jó könyv /Köszönöm, tényleg nagyon jó! ;) /
Amint elkezdtem olvasni máris beszippantott, és amikor nem tudtam olvasni, akkor is arra gondoltam, vajon mi lehet most Sárával, hogy alakul az élete? (Azt gondolom, hogy az ilyen könyveket érdemes igazán olvasni, egy igazi könyvmoly szerintem mindig is ezt keresi a könyvekben, mint valamiféle sajátos drogot.)


Oldalról oldalra egyre mélyebbre visz a könyv: a főszereplő folyton kapja a pofonokat az élettől, közben pedig folyamatosan fény derül múltbéli titkokra is. Bár a történet sokszor nyomasztott, mégis tudni akartam, hogyan alakul ez a különös hullámvasút. A regény olvasása közben többször előfordult, hogy a könnyem potyogott és volt, amikor hangosan nevettem.
Ugyan Sára a főszereplő, mégis, sokszor ellopja előle a show-t Őze bácsi, aki az egész könyv legjobban megírt karaktere. Jelleme plasztikusan elevenedik meg előttünk jellegzetes tárgyain, öltözékén, beszédén keresztül.

Összességében roppant elgondolkodtató könyv az emberi kapcsolatokról, a családról és a női sorsról egyaránt. Minden női olvasónak szívesen ajánlom, hogy tudatosítsa bennünk, milyen erősek is vagyunk valójában.
  

- M -

Megjegyzések