Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Christian Grey 2.0 – avagy Tomor Anita Sugar Daddy-je


Lily egyetemre jár. Semmi más vágya nincs, csak az, hogy lediplomázzon végre és elkezdjen dolgozni. A lakbéren túl nem futja neki másra, nem költ luxusra, sem Louis Vuitton táskákra.

Lottit, a barátnőjét viszont csak a Louis Vuitton táskák érdeklik. A régi pasija visszament Ausztráliába, ezért most új Sugar Daddyre vadászik, aki némi viszonzásért cserébe biztosít neki lakást és drága holmikat. Lilytől idegen ez az életforma, kirázza a hideg attól, hogy pusztán érdekből legyen együtt valakivel. Lottinak mégis sikerül rábeszélnie, hogy menjen el vele a bárba, ahol a potenciális jelöltekkel találkozik.

Logan az a típusú pasi, aki tudja, mit akar. Ez azon a napon is így van, amikor ebédelni megy, és a mögötte lévő asztalnál fültanúja lesz két barátnő beszélgetésének. Gazdag, nagyon gazdag, és piszkosul jóképű. Épp olyan pasi, akit az egyikük keres. Neki viszont a másik lány kell.

Ajánlatot tesz Lilynek, felkínálja, hogy lesz a Sugar Daddyje, ha belegyezik, hogy lefekszik vele. Nem egyszer, hanem rendszeresen. A szabály egyszerű: megkap mindent, amíg vele van, de másik pasival nem jöhet össze. Lily legszívesebben visszautasítaná, de Logan nem hagyja, hogy nemet mondjon. Vajon meddig tartható fenn egy üzleti ajánlat? És mi van, ha közben beleszeretsz a másikba?

Tomor Anita nevével először 2015-ben találkoztam, mikor az első regénye - Álmodtam már rólad – megjelent. Akkor faltam az oldalakat, annyira kíváncsi voltam Liv és David történetére, mely még mindig nem ért véget. Most Lilyt és Logant ismerhettem meg az írónő legújabb kötetében, melynek címe Sugar Daddy[1].

Kíváncsi voltam az írónő új kötetére és egészen meglepődtem a fülszöveg olvasása közben, mely sejteti, hogy erotikában nem lesz hiány. Kicsit féltem is nekiállni olvasni, mert őszintén megmondom kicsit sok(k)nak érzem a manapság oly divatos szexuális tartalmakkal megspékelt írásokat. Azonban győzött a kíváncsiság.

Az első két fejezetben máris megismerhettem a két főszereplőt, Logant a gazdag, sármos, nagy nőcsábászt, valamint Lilyt, a szorgalmas, csinos, okos egyetemistát. Mintha már olvastam volna valami hasonlót. Ahogy haladtam a fejezetekben, egyre több olyan jelenettel, helyzettel találkoztam, mely megerősített abban, hogy ez a történet, hasonít a Szürke ötven árnyalatára. 

Nézzük a hasonlóságokat:

gazdag, ellenállhatatlanul jóképű, pasi 😍
- csinos, visszahúzódó, okos egyetemista lány 👩
- a még csinosabb, belevaló legjobb barátnő/szobatárs 💃
egy srác, aki a haver zónából szeretne kikerülni, és a pasim lenni 👫
családi titok 👪
lift jelenet 
SMS-ek, szócsaták 📲
szexuális feszültség 💑💥

Mikor berobbant E. L. James szürke trilógiája sok íróra és kiadóra hatást gyakorolt, sőt mondhatni elvárás volt, hogy hasonló tartalmú írásokkal rukkoljanak elő a hazai tollforgatók. És végül is bejött nekik, hiszen még mindig vesszük, kölcsönözzük, olvassuk azokat a könyveket, melyekben kendőzetlenül írnak a lepedőakrobatás mutatványokról.

Nem csoda, hogy Tomor Anita is kipróbálta magát ebben a műfajban. A hasonlóságok ellenére Lily határozottabb, céltudatosabb karakter, mint Ana, Logan pedig számomra szimpatikusabb, mint Mr. Grey. A történetben Trónok harcás és Harry Potteres utalások, poénok vannak, nem ugrál örömében a belső istennő, nincs vörös szoba, és a fejezetek nincsenek megtűzdelve szexjelenetekkel.

Összességében tetszett a könyv, mert olvasmányos, humoros, romantikus. Logan-nek és a poénjainak pedig lehetetlen ellenállni.

- D -


[1]fiatal szeretőt pénzelő férfi



Megjegyzések