Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

2020: a lehetőségek és a kihívások éve


2020. január 10-én öt hónap után nyitotta ki újra kapuit könyvtárunk, amelyen energetikai korszerűsítést (a világítás és a hőközpont korszerűsítése, a nyílászárók és a fűtőtestek cseréje, tetőszigetelés, napelemek telepítése) és a teljes épület akadálymentes megközelítését lehetővé tevő munkákat végeztek (lift, mozgáskorlátozott mosdó kialakítása). A megszokott könyvtári élet 17 óráig tartott, utána sor került a hivatalos projektátadóra, ahol a város és a megye vezetői, továbbá a projekt kivitelezői is jelen voltak A zártkörű rendezvényen felszólalt dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere, Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke és Brasch András projektvezető is. Többek között kiemelték, hogy az öt hónapon át tartó korszerűsítés összesen 210 millió forintból valósult meg, amelyből 167 millió forintot TOP-os pályázatból finanszíroztak, míg 40 millió forintot pedig az Önkormányzat a saját költségvetéséből különített el a munkálatokra. Külön kiemelték, hogy városunk élen jár a sikeres pályázatok elkészítésében, melyek megvalósítását az önkormányzat pénzügyi lehetőségeihez képest nagyvonalúan támogatja, pénzügyi forrásait kiegészíti. A rendezvény végén a meghívott vendégek egy bejárás során, saját szemeikkel győződhettek meg a korszerűsítés eredményeiről. 18:30-kor ismét kinyíltak a kapuink a nagyközönség előtt és könnyűzenei koncertek is várták a látogatókat egészen 21 óráig.
 

 
Ez évben első kiállítónk Göncz-Varga Judit volt, - a Lélekgyurma Műhely alapítója – aki a Mesélő kavicsok varázslatos világába vezette be az érdeklődőket.

Február 1-jén könyvtárunk részese volt a Flesch Központ által szervezett nyílt napnak, melynek célja az intézmény sokrétű tevékenységének bemutatása volt. Ugyanebben a hónapban megkezdődtek az internethasználói tanfolyamaink az ezüstgenerációhoz tartozók nagy örömére. Közel egy év szünet után ismét könyvbemutatónak adott helyet rendezvénytermünk. Reisinger Attila legújabb írásával, a Veteránok című kötettel ismerkedhettek meg a résztvevők. Februárban a családokat és a legkisebbeket vártuk az Aranykapu Zenekar koncertjére.
 

A március Végh Katalin akvarelljeiből álló festménykiállítással indult, Tircsné Dr. Propper Valéria pedig a magyar királynék legendás életéről tartott előadást. A március 13-tól életbe lépett látogatási tilalom intézményünkre is vonatkozott, így nem fogadhattuk olvasóinkat egészen június 22-ig. Azonban ezen időszak alatt sem hagytuk cserben őket, első lépésben a Találkozzunk a könyvtárban! blogunkon és a közösségi oldalainkon adtunk ötleteket, javaslatokat az otthonról végezhető tanuláshoz, és a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Ezt követően háttérmunkák folytak a könyvtárban, és terveztük a jövőt. Ennek eredményeképpen május 4-én elindítottuk az „online kölcsönzést”, továbbá papírszínházas előadásokkal aktiváltuk YouTube-csatornánkat, és több új szócikket készítettünk a Moson Megyei Életrajzi Lexikon online változatába is. A tartalmak létrehozásában interaktív módon olvasóinkat is bevontuk, könyv- és filmajánlókat kértünk tőlük, melyek megjelentek a blogunkban. Május elejétől a látogatási tilalom betartása mellett megkezdhettük a 2020. évi állományellenőrzés előkészítését és lebonyolítását. Az állományellenőrzésre - amit egyszerűen, bár tévesen leltárnak is hívunk - könyvtárunkban nyolcévente kerül sor, ez éppen ez évben volt esedékes.
 

 
 
 
2020. június 22-től újra a megszokott nyitvatartással, de az aktuális járványügyi előírásokat betartva várhattuk olvasóinkat, látogatóinkat. A nyári hónapokban több alkalommal táborozó gyerekek keresték fel az intézményünket, fotókiállításnak, gyermekkoncertnek, sőt még egy könyvbemutatónak is helyet adhattunk, ez utóbbi a KultúrKertben került megrendezésre.
 

 
Az ősz a KultúrKertben folytatódott, Fiala Borcsa estjével. A rendezvényteremben Kerekítő manó szórakoztatta a legkisebbeket, míg az emeleti az oktatótermet az internethasználói tanfolyam résztvevői töltötték meg.

Online módon megemlékeztünk a 100 éve Magyaróváron született Hárs Ernőről. A hagyományokhoz híven ismét részt vettünk a népszerű Országos Könyvtári Napok programsorozatban, nagynevű előadók közreműködésével: TáncReakció Zenekar, Szabados Ágnes, Steigervald Krisztián. A Városvédő Egyesülettel karöltve rendeztük meg Dr. Kocsis Sándor előadását. Régi vágyunk volt, hogy a könyvek fiatal és lélekben fiatal szerelmeseinek lehetőséget biztosítsunk arra, hogy olvasmányélményeiket közösségi keretek között, könyvklubban dolgozzák fel. Az első alkalomra október végén került sor, a második összejövetel - az újonnan életbe lépett látogatási tilalom miatt - sajnos elmaradt. November 11-től visszatértünk az „online kölcsönzés”-hez, ami a tavaszi időszakban már jól működött. Közben munkatársaink közül többen, a Könyvtári Intézet által tartott online továbbképzéseken vettek részt. November végén online formában került sor arra a vetélkedőre, amit a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület és a Huszár Gál Városi Könyvtár negyedik alkalommal rendezett meg. 
 


 

Az online kölcsönzés öt héten át tartott, december 16-tól megkezdtük az emeleti olvasói tér kiürítését, a dokumentumállomány és a bútorok áthelyezését. Ezzel előkészítettük a munkaterületet az intézmény korszerűsítésének második ütemére (a padlóburkolat és a polcrendszer cseréje), amely 2021 január elején kezdődik meg. Ez a felújítási projekt egy CLLD pályázatnak köszönhetően valósul meg Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata szervezésében. 

 

Néhány kép az előkészületi munkálatokról:


















A 2020-as év során olvasóinknak és nekünk is számos kihívással kellett szembenéznünk, ezúton  szeretnénk megköszönni megértésüket és együttműködésüket. 
Az emeleti olvasói teret érintő munkálatokról folyamatosan tájékoztatjuk Önöket közösségi oldalainkon, illetve a sajtóban is.
A korszerűsítés eredményeként megújult könyvtári környezetben várhatjuk majd olvasóinkat, látogatóinkat. Reméljük, hogy minél hamarabb újra találkozhatunk személyesen is!
 

 

 

Megjegyzések