Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Párosunk tündöklése és bukása – Anna Todd: Miután könyvsorozata



After - Miután


2015-ben jelent meg Anna Todd írónő első regénye magyar nyelven, az After (Miután). Már a megjelenés után „felvettem” az elolvasandó könyvek című listámra. Végül tavaly, 2019-ben szántam rá magam, hogy megismerkedjek Hessáék (Hardin&Tessa) történetével. Valószínűleg nagyban hozzásegített az is, hogy filmet készítettek a könyvből.

Volt egy időszak Tessa életében, amikor még nem ismerte Hardint, de miután találkoztak, az élet megváltozott.
Tessa igazi jó kislány. Egy rendes fiúval jár már évek óta, vannak tervei, ambíciói, és az anyja ügyel rá, hogy az élete a megfelelő irányban haladjon tovább.
Aztán elsőévesként beköltözik az egyetem kollégiumába, és találkozik Hardinnal. Azonnal feltűnik neki a tetovált, piercinges fiú, aki angol akcentussal beszél, és mindenben különbözik attól, amit Tessa az addigi életében megszokott.
Hardin rendkívül mogorva, sőt kifejezetten ellenséges vele, és a viselkedése miatt Tessának gyűlölnie kéne őt. Gyűlöli is, amíg egy este egyedül nem maradnak a fiú szobájában. Tessát megragadja a fiú sötét személyisége, és amikor megcsókolják egymást, olyan szenvedély támad fel benne, amilyet még sohasem tapasztalt.
Hardin hol gyönyörűnek nevezi, hol egy szó nélkül eltűnik, mintha egyáltalán nem érdekelné. A nemtörődöm viselkedése és a gorombasága ellenére Tessa úgy érzi, ha sikerül mélyre ásnia, megtalálja az igazi Hardint a hazugságok felszíne alatt. Hardin újra és újra eltaszítja, de csak azért, hogy aztán még közelebb vonja magához.
Tessának megvan a tökéletes barátja. Miért igyekszik ennyire legyőzni a saját sértett büszkeségét, és Hardin előítéletét a rendes lányok iránt?
Talán azért, mert ez szerelem?

(Meg is néztem a filmet és egész jó lett, sőt bejelentették, hogy a második kötetet is mozivászonra viszik, mely most szeptember 3-án debütál)

A tipikus rossz fiú és jó kislány találkozik az egyetemen és megmagyarázhatatlan vonzalom alakul ki közöttük. Az egyetemi élet velejárója az ismerkedés, bulizás, ebből Tessa sem marad ki, sőt egyre jobban felszabadul és kilép a komfortzónájából. Az alkohol és a drogok is megjelennek a történetben, melyek belerántják az olvasót is a sötétbe, és csak remélni tudod, hogy lesz kiút. Hardin mogorva, okos és titokzatos is. Nem enged közel magához senkit, vajon Tessával kivételt tesz?
Meghökkentő befejezés után azonnal a folytatásért nyúltam.

„Tekintetem a másik magas, barna hajú fiúra siklik, aki a falnak támaszkodva álldogál. Sűrű, hullámos fürtjeit hátrafésülte a homlokából, és a szemöldöke meg a szája tele van piercinggel. A fekete pólója után a karjára siklik a pillantásom, ami természetesen neki is szét van tetoválva. Ki sem látszik a bőre. Feltűnik, hogy Stephfel és Nate-tel ellentétben ő a feketét, a szürkét és a fehéret kedveli. Tisztában vagyok azzal, hogy udvariatlanság így bámulni valakit, mégsem tudok másfelé nézni. Arra számítok, hogy ő is bemutatkozik, de nem szólal meg, csak bosszúsan elhúzza a száját, majd előveszi a mobilját a szűk fekete farmerja zsebéből. Egyáltalán nem olyan barátságos, mint Steph vagy Nate. Viszont sokkal jobban néz ki, és egyszerűen nem tudom levenni a tekintetem az arcáról.”

After we collided – Miután összecsaptunk


Miután az első könyvet elolvastam nem volt megállás, tudni akartam, hogy alakul a Hessa románc. Van számukra remény?

Tessa mindent elveszíthet. Hardin semmit sem veszíthet… csak Tessát.
Miután összecsaptunk, az élet már soha többé nem lesz olyan, mint volt.
A nehéz kezdet után úgy tűnt, hogy Tessa és Hardin végre egyenesbe jön egymással. Tessa már megtapasztalta, hogy Hardintól nem áll távol a kegyetlenség, de nagyon megrendül, amikor egy váratlan esemény lerántja a leplet a kapcsolatuk eredetéről, és Hardin titokzatos múltjáról.
Már megszokta, hogy Hardin olyan, amilyen… De tényleg ő az a mély érzésű, figyelmes fiú, akibe a durva felszín ellenére beleszeretett… vagy egész idő alatt egy idegen volt? Tessa legszívesebben elmenekülne, de ez nem olyan könnyű. Kísértik a szenvedélyes éjszakák emlékei, nem tudja elfelejteni Hardin érintését és mohó csókjait.
Mégsem biztos abban, hogy el tud viselni egy újabb megszegett ígéretet. Annyi mindent feladott és kockáztatott Hardinért! Az iskolát, a barátait, az anyjával való kapcsolatát. Otthagyta a barátját, aki igazán szerette, és most talán egy ígéretes karrierről is le kéne mondania miatta. Tényleg itt lenne az ideje, hogy továbblépjen.
Hardin tudja, hogy hibát követett el, talán a legnagyobbat egész életében. Mégsem adja fel harc nélkül.
De meg tud-e változni? Meg fog-e változni a szerelem kedvéért?






Bonyolódik a történet. A biztos bizonytalanná válik, bizalmatlanság, újabb csalódás, még több titok. Míg az első kötet teljes egészében Tessa szemszögéből mutatja be a történteket, addig ebben a könyvben már Hardin is bekapcsolódik. Sokkal többet tudunk meg róla és kezdjük megérteni a kapcsolatukat is, ami folyamatosan változik. Olyan mintha egy puskaporos hordón ülnénk, ami bármelyik percben felrobban, és talán e veszély miatt nem tudunk/akarunk leugrani róla.


Nem vagyok elég ügyes, amikor a lelkemről van szó, ezért lopok néhány szót Mr. Darcytól, akit annyira kedvelsz. „Nem azért írok, hogy gyötörjem Kegyedet, vagy megalázzam önmagam, s nem szólok azokról a vágyakról, amelyeket (mindkettőnk boldogsága érdekében) nem lehet elég hamar elfelejteni. A fáradtságot, melybe a levél megfogalmazása és elolvasása kerül, megtakaríthattam volna, ha jellemem nem kívánná, hogy én megírjam és Kegyed elolvassa. Meg kell tehát bocsátania, ha igényt merek tartani a figyelmére. Tudom, nem szívesen teszi, ha az érzelmeire hallgat – de én az igazságérzetéhez fordulok….”*




After we fell – Miután elbuktunk


Tessa ​és Hardin élete eddig is bonyolult volt.
Most még bonyolultabb lett.
Miután elbuktunk, az élet már soha többé nem lesz olyan, mint volt.
Tessa pont az élete legnagyobb döntését hozza meg, amikor minden megváltozik körülötte. Először az ő családjáról tudnak meg addig rejtegetett titkokat, aztán Hardin családja okoz nekik váratlan meglepetéseket. Ezek a felfedezések mindent más megvilágításba helyeznek, és még jobban megkérdőjelezik a közös jövőjüket, amelyért már annyit küzdöttek. Tessa élete kezd szétesni. Semmi sem az, aminek hitte. Sem a barátai, sem a családja. Hardin, az egyetlen személy, akire támaszkodhat, nagyon dühös lesz, amikor tudomást szerez Tessa döntéséről. Ahelyett, hogy mellé állna, mindent elkövet, hogy megtorpedózza a terveit.
Tessa tudja, hogy Hardin szereti, és bármi áron meg akarja védeni. De más szeretni valakit, és megint más beengedni az életünkbe. Tessát kezdi kimeríteni a féltékenységi jelenetek, a féktelen dühkitörések, és a bűnbánó bocsánatkérések ördögi köre. Senki iránt sem táplált még ilyen heves érzelmeket, senki sem gyújtotta így lángra a testét…
De meddig képes a tűz és a szenvedély ellensúlyozni ezt a sok drámát és szenvedést? Azelőtt elég volt a szerelem, hogy összetartsa őket. De ha Tessa most a szívét követi…akkor vége lesz a kapcsolatuknak?

Ez volt a legvaskosabb az összes kötet közül. Fogalmam sem volt mire számítsak, mert az írónő eddig is olyan helyzetekbe állította párosunkat, amiből azt gondoltam nincsen kiút. Folyamatosan csűrte és csavarta a szálakat, míg a végén magam is úgy éreztem, hogy eldobom az agyam. Dühös voltam hol Tessára, hol Hardinra. Legszívesebben beléptem volna a könyvbe, hogy részese legyek a sztorinak és jól megrángassam a szereplőket. Egy kis időre még félre is kellett tennem a könyvet, annyira kiakadtam. Mindennek ellenére azért tetszett ez a kötet is, mert betekintést nyertem a főszereplők családi hátterébe, ami sok mindent megmagyaráz.

After ever happy - Miután boldogok leszünk


Tessa és Hardin kapcsolata eddig minden nehézséggel dacolt, de vajon boldogan élnek majd, amíg meg nem halnak?
Miután boldogok leszünk, az élet már soha többé nem lesz olyan, mint volt.
Tessát és Hardint már elég meglepetés érte. A köztük lévő kötelék erősebb, mint valaha, de az újabb és újabb kihívások alapjaiban rengetik meg a kapcsolatukat, és Hardin áthatolhatatlannak hitt páncélján is rést ütnek. Miközben mindkettejük családjáról megdöbbentő titkok kerülnek napvilágra, egyértelművé válik, hogy nem is különböznek annyira egymástól. Tessa már nem az a kedves, egyszerű, jó kislány, mint amikor megismerte Hardint, és Hardin sem ugyanaz a szívtelen, mogorva fiú, akibe Tessa beleszeretett. Tessa már megérti a Hardinban kavargó sötét érzelmeket, és tudja, hogy csak ő csillapíthatja le, amikor ezek a démonok a felszínre törnek. Hardinnak szüksége van rá. De minél több részlet derül ki Hardin múltjából, ő annál zárkózottabb lesz, el akarja magától taszítani Tessát, és mindenkit, aki közel áll hozzá. Eljön az az idő, amikor Tessa már nem biztos abban, hogy önmaga feláldozása nélkül meg tudja menteni Hardint.
Megéri-e a szerelem, hogy feladja érte a saját egyéniségét? Nem akar meghátrálni, de igazából kiért harcol? Hardinért vagy saját magáért?
Minden megváltozott, már nem olyan élesek az ellentétek Hessáék között, mégsem működik a kapcsolat. Újabb és újabb megpróbáltatások és harcok várnak rájuk, amikkel nem biztos, hogy együtt küzdenek meg.
Ezt a könyvet csak azért olvastam el, mert az előző kötet után kíváncsi voltam, hogy lehetséges-e a boldog befejezés, mint ahogy a cím sejteti.

„De lehetetlen, hogy nem tudok már semmit sem adni neki, mert mindent elvett belőlem, ami voltam. Valahányszor halványan rám mosolyog újabb mélységek nyílnak bennem, amelyeket ellophat tőlem. Mindenem az övé, és ez már örökké így marad.” 

Érzelmi hullámvasúthoz tudom hasonlítani a történetet. Összességében tetszettek a könyvek, sőt faltam az oldalakat, teljesen magával ragadt és az érzelmek csak úgy kavarogtak bennem. Együtt sírtam és nevettem Tessával, zavarba jöttem Hardintól és bele is szerettem. Bár az valószínűleg annak volt köszönhető, hogy klasszikus angol íróktól, írónőktől (Dickens, Brontë, Austen) idézett. Az írónő igazán kitalálhatott volna egy-két olyan karaktert, akik rátérítik a főszereplőket a helyes útra.

Tini korosztály és a könyv

Anna Todd After könyvsorozata nagyon megosztó az olvasók körében, hiszen egy romboló párkapcsolatot mutat be. Sajnos úgy vettem észre, hogy a tinédzser korosztály körében ez most menő. Nem hiszem, hogy ilyet kellene olvasniuk, amiben az a normális párkapcsolat, hogy veszekednek, verekednek, isznak és részletesen leírják a pikáns együttléteket. Abban az esetben érdemes ezt egy tini kezébe adni, ha kérdezhet tőlünk és megbeszélheti velünk az olvasottakat.

Egy kis érdekesség

Van egy ötödik kötet, amely a Before, azaz Mielőtt címet viseli. Ebben a könyvben Hardin kap hangot és megismerhetjük Tessa előtti életét, a lánnyal töltött időt és a szakításuk utáni időszakot. Valamint itt a többi szereplő is több teret kap és az ő életükbe is betekintést nyerünk.


- D -
















Idézet Anna Todd: After/Miután. Budapest : Gabo Könyvkiadó, 2015. 13-14. p.

Idézet *Jane Austen: Büszkeség és balítélet (fordította: Szenczi Miklós) Anna Todd: After we collided/Miután összecsaptunk. Budapest : Gabo Könyvkiadó, 2015. 205. p.


Idézet Anna Todd: After ever happy/Miután boldogok leszünk. Budapest : Gabo Könyvkiadó, 2016. 190-191. p.

Megjegyzések