Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Vendégszerzőink írásai


Gondoltunk egy nagyot, legyél TE is blogunk szerzője!

Olvastál egy jó könyvet, újságcikket; láttál egy jó filmet, sorozatot; hallottál egy albumot, hangoskönyvet, amelyet ajánlanál másoknak?

Itt az idő, hogy tollat 📝 billentyűzetet 
⌨💻 ragadj és írj!

Részletek 👇Gyere és alkossunk együtt, egymásnak!

Vár a Huszár Gál Városi Könyvtár blogger csapata! 😉

Fogadjátok sok szeretettel vendégszerzőink ajánlóját 😊👇
 


Vendégszerzőnk ajánlja: Kárpát Walzer

A boldog békeidőkben játszódó magyar fantasy? Legalábbis a moly.hu értékelései szerint jelenleg az 55. legjobb fantasy regény (a ranglista naponta változik). 

A Viktoriánus korszak angol misztikus irodalma fontos kulturális mérföldkő nálunk is, érdekes módon a hazai feldolgozása a korszaknak ebben a kategóriában nem túl erős. Dr. Jekylltől, Drakulán át Dr. Monreau-ig minden híres angolszász regény elérhető magyarul, a számtalan filmes feldolgozásról már nem is beszélve. Magyar megfelelőik viszont nem nagyon bukkantak fel a közelmúltig.
Isten hozott a csütörtöki nyomozóklubban!

A könyv szerzője, Richard Osman, az írás mellett, televíziós producerként és műsorvezetőként tevékenykedik. Ugyan ez volt élete első regénye, rögtön hatalmas sikereket ért el vele, hiszen 2021-ben például elnyerte a British Book Awards „az év írója” címet. Emellett hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vásárolta meg...

 
 

Vendégposzt: Még egyszer

Vannak könyvek, amelyek már a prológus néhány sorával berántanak a maguk különleges világába, és onnan nem is eresztenek egészen addig, amíg meg nem fejtjük hozzánk intézett tanulságaikat. 

Spáh Dávid regénye pontosan ilyen...
 

Matterhorn, amerikai háborús regény Vietnamról

 „A Matterhorn az én személyes metaforám a vietnami háborúra – megépítettük, elhagytuk, megrohamoztuk, elveszítettük és újra elhagytuk.”
Olvasói ajánló - Böszörményi Gyula Leányrablás Budapesten


Ambrózy báró esetei kihagyhatatlan olvasmány, így a könyvklub keretében is megbeszélték az olvasók a történetet. 

"...ennek a regénynek nem én vagyok a célcsoportja. De részemről az egész könyvklubnak az a lényege, hogy olyan könyveket is olvassak, amiket magamtól nem vennék kézbe. Egyfajta komfortzónán kívüli olvasás a célom, havonta egyszer a klubkönyvekkel. Erről a könyvről elsőre nekem az volt a benyomásom, hogy ez egy XIX. század végére datált (1896), a Monarchiára adaptált magyar Sherlock Holmes klón lesz. Nos, nagyot tévedtem, hiszen jóval több ennél. Mert egy alapos előzetes kutatómunka után, remek stílusban megírt izgalmas regényt olvastam végül."


Olvasói könyvajánló - Hontalanul Budapesten


Ralph Brewster egy többszörös kívülálló volt Budapesten, pont ezért találtam végtelenül érdekesnek az élményeit. Nagyon jó könyvet írt, szinte hihetetlen, hogy milyen csavarokat produkált az élete. „Titkot legjobban a kagylóhéjak tudnak tartani” - vendégszerzői írás


Delia Owens eredeti foglalkozása szerint zoológus. Ugyan publikált már három dokumentumkönyvet „Ahol a folyami rákok énekelnek” az első regénye, amellyel rögtön hatalmas sikert ért el.Vendégszerzői írás - Tóth Rózsa: Ismeretlen Tamás

Egy félreküldött üzenet, mely fenekestül felforgatja egy férfi és egy nő életét. Ismerd meg Edit és Tamás történetét.
Vendégszerzői írás: Lelkünk egyesül – A visszatérők 

A visszatérők, avagy a százak az emberiség megmaradt túlélőinek a próbálkozását mutatja be, méghozzá az űrből való hazatérést egy poszt apokaliptikus világba. De ha sikerülne, mi lesz utána?


Vendégszerzői írás - Janne Teller: SEMMI

Gondolkodtál már az élet értelmén? Hát persze, nincs olyan, aki ne próbálta volna megfejteni ezt a kérdést, több-kevesebb sikerrel. Szerintem az is megesett már veled, hogy a gondolatmenetedben egy ponton oda jutottál, hogy kész vége, semminek semmi értelme, az egész csak egy pusztulásra ítélt rendszer, múló porszemek vagyunk, és senki sem fog ránk emlékezni, számunkra nincs olyan, hogy örökké. De aztán csak továbbálltál csináltad a dolgod, és egy kis idő elteltével, már abszurdnak gondoltad ezen eszmefuttatásod. A dán írónő, Janne Teller keresi a választ erre. Azt nem állíthatom, hogy kész válaszokat kapsz majd, de egy új perspektíva szemlélése, segíthet az álláspontod formálásában.Vendégszerzői írás - John Green: Papírvárosok

John Green nevével bizonyára mindenki találkozott már, hiszen ő írta a Csillagainkban a hiba című regényt, amiből 2014-ben egy sikeres és népszerű film született. Green egyesíti az Alaszka nyomában és a Katherine a köbön elemeit – a hihetetlenül kifinomult, de elérhetetlen lányt és egy életet megváltoztató utazást.


Olvasói könyvajánló - Heaven Official's Blessing - Az égi hivatalnok áldása

Vendégszerzőnk Mo Xiang Tong Xiu Az égi hivatalnok áldása című könyvét mutat be, mely a múltbeli Kínában játszódó fantasy. Megismerhetünk isteneket, szellemeket, illetve kalandjaikat. 


Olvasói könyvajánló - Pókember Miles Morales : Harag szárnyán

Miles Morales pókembere igazi hőssé válik a Nagy Marvel regénysorozat Brittney Morris által írt Pókember - Harag szárnyán című könyvben.


Olvasói könyvajánló - Isaac Asimov: A Hold tragédiája

A Hold tragédiája címmel ellátott kötet egy 1973-ban megjelent könyv Isaac Asimov orosz származású amerikai író, biokémikus tollából. Nem egyszerű vállalkozás meghatározni a könyv műfaját, már akkor elakad az ember mikor azt kellene eldöntenie, hogy ismeretterjesztő, vagy szórakoztató műnek írta Asimov. Úgy gondolom, az igazság valahol a kettő között van fél úton. A kötetben tizenkét, természetesen Asimov által írt, tudományos dolgozat található, témák szerint csoportosítva. A tudományos téma ellenére a mű az Asimovra olyannyira jellemző mesélő hangnemben íródott. Az átlagember ennél jóval szárazabb unalmasabb szövegre számít, hogyha azt hallja „tudományos”.


Vendégszerzői írás - John Green: Alaska nyomában

John Green nevével bizonyára mindenki találkozott már, hiszen ő írta a Csillagainkban a hiba című regényt, amiből 2014-ben egy sikeres és népszerű film született. De ez nem az egyetlen kiemelkedő könyve amiből filmet vagy sorozatot csináltak, hiszen a Papírvárosok és az Alaska nyomában is meg lett filmesítve. Bár mindhárom könyvet elolvastam, én az utóbbit találtam a legjobbnak.Olvasónk ajánlja - Oravecz Imre: A rög gyermekei című családregényt

Egy barátom egyszer sörözés közben azt kérdezte tőlem: „ismered Oravecz Imrét?”. Mert, hogy tőle olvassa A rög gyermekei-t. A szerző ismerősnek tűnt, talán még valamikor az egyetemen hallottam róla, amikor az A épület folyosóin könnyű kéményfüstként szállt keresztül a neve a világot és a kultúrát újra- meg újra megváltó diákok között. „Valami költő nem?” kérdeztem tőle magabiztosan, előhúzva az ingujjamból az ezeréves bölcsészblöfföt, aminek köszönhetően a világon szinte mindenről rendelkezem némi felszínes információval, de szinte semmiről sem tudok számottevően semmit. Ő megvakarta az állát, és azt mondta, nem tudja, de ez regény, méghozzá nagyon jó, ha befejezte az első részt odaadja, olvassam el, tetszeni fog. És tényleg tetszett.Olvasónk ajánlja - Donna Tartt: A titkos történet

„Lehet-e bármi szebb az önuralom teljes elvesztésénél?” Donna Tartt is megvitatja ezt a témát első regényében, A titkos történet című művében. 


Olvasónk ajánlja: George Orwell – 1984

Az 1984 című regény 1949-ben jelent meg, Eric Arthur Blair írta George Orwell álnéven. A mű (a megjelenéshez képest) a jövőben játszódik, és egy disztópiát, egy elnyomott, elembertelenedett, elszemélytelenedett társadalmat mutat be.Vendégszerzői írás - Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt


Jonas Jonasson a svéd Rejtő Jenő, hiszen idevarázsolta nekünk a 21. századi Fülig Jimmyt. 
2005. május 2-án a sörmlandi Malmköpingben, az idősek otthonában éppen a 100 éves Allan Karlsson születésnapi ünnepségére készülődnek. Hivatalos rá a polgármester, a helyi sajtó, az otthon összes lakója, na meg a teljes személyzet, beleértve a dührohamairól híres Alice nővért is. Csak éppen a főszereplőnek nem áll szándékában részt venni rajta, ezért úgy ahogy van, posztópapucsban, zsebében néhány százassal kilép az ablaka előtti virágágyásba. 


Olvasónk ajánlja: Zoltán Gábor Orgia című kötetét


Nehéz olvasmány Zoltán Gábor 2016-ban megjelent regénye. Sem a téma, sem a megvalósítás nem teszi könnyűvé a befogadó dolgát, küzdeni kell vele, de nem gondolnám, hogy aki egyszer már elszánta magát az elolvasására, az csak úgy félbehagyná


Vendégszerzői írás - A számolás joga


Őszintén szólva a bezártság alatt több idő jut arra, hogy egy-egy könyvet, filmet megnézzünk. Az igaz történeteken alapuló filmeket nagyon szeretem, valahogy máshogy hatnak az emberre. Ha véget ér a film, az ember elgondolkodik a lényegen, a mondanivalóján. Ennek a filmnek a címéből nem lehet következtetni a tartalmára.


Vendégszerzői írás - Hajsza a túlélésért sorozatajánló


"Közösségi szolgálat online" felhívásunkra érkezett egy izgalmas ajánló, mely egy iszonyatosan gyors és veszélyes sportról szól. 🚦Ha meg kellene neveznem valamit annak okaként, hogy miért szippantott be engem is a Ferrante-láz, az egyértelműen a szerző szókimondása lenne.

A felnőttek hazug élete elbeszélője Giovanna, aki a történet kezdetekor 13 éves. Tipikus kamasz: kutatja a szexualitást, a maga esetlen, tapasztalatlan módján igyekszik megélni azt, mindezt persze egy lázadással, önelemzéssel tarkított, identitáskrízis sújtotta élethelyzetben.


Olvasónk ajánlja: Fejtegetések a nőiségről - Deborah Feldman: Unortodox könyvajánló


Deborah Feldman, aki egy ortodox zsidó közösség, a szatmári zsidók közé kalauzol minket napjaink Brooklynjába, ahol a kislányok taníttatása egy demó verzióban fut, elsődleges célja felkészíteni a fiatal hölgyeket a női princípium beteljesülésére, hogy kiváló feleségekké és – nagyjából mindegy, hogy milyen, de...
Vendégszerzői bejegyzésünk olvasónk tollából:

Pénz, szép ház a Budai hegyekben, luxusautó, elit gimnázium, drága órák. Minden, ami egy boldog
teljes élethez kell, nem igaz? Hát nem... 
Miklósiék látszólag aranyéletet élnek, a valóság azonban teljesen más...


Olvasónk ajánlja: A Szent Johanna Gimi - könyvkritika


A Szent Johanna Gimi egy nyolcrészes, magyar ifjúsági könyvsorozat. Szerzője, Leiner Laura számára ez hozta el az írói sikert.


Olvasónk ajánlja:

https://huszargalvarosikonyvtar.blogspot.com/2020/05/olvasonk-ajanlja-vadon-hivo-szava-2020.html
Jack London hasonló című regénye alapján készült a film. Gondolhatnánk, hogy nagyon nem lehet mellé lőni a filmmel, mert maga a regény már önmagában olyan világot, cselekménysorozatot, emberi jellemzőket tár elénk, amelyek garantálják a pozitív fogadtatást. Épp ez a direkt vonal okozhat némi meglepetést!


Olvasónk ajánlja: Egy kis Retro - A szökés

15 évvel ezelőtt debütált Magyarországon, a Wentworth Miller és Dominic Purcell főszereplésével készített, nagy sikerű sorozat Prison Break - A szökés címmel. Mivel ezekben az időkben a kijárás és a szabad mozgás korlátozva van, én stílusosan egy olyan sorozatot kezdtem el nézni, aminek az egyik fő témája a rabság, a bezártság és az emberi kitartás ereje. Na meg, persze, amiatt is erre esett a választásom, mert remek, és nem utolsósorban izgalmas.


Megjegyzések