Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Olvasónk ajánlja: Aranyélet...Boldog élet?

Vendégszerzői bejegyzésünk olvasónk tollából:


Pénz, szép ház a Budai hegyekben, luxusautó, elit gimnázium, drága órák. Minden, ami egy boldog
teljes élethez kell, nem igaz? Hát nem... 
Miklósiék látszólag aranyéletet élnek, a valóság azonban teljesen más: A pompa, a fényűzés csak olyan sajátosan magyaros módon van jelen az életükben. A házuk egy alvilági körökben is ismert barátjuk nevén van. A családfő kisebb nagyobb bűncselekményekből tartja fenn a látszatot.


A középpontban Attila és családja áll. Az apa (Thuróczy Szabolcs) ugyan jólelkű ember, de kénytelen a bűnözői életmódot folytatni, azért hogy a gyerekeinek, Mírának (Döbrösi Laura) és Márknak (Olasz Renátó), de legfőképpen a feleségének, Jankának (Ónodi Eszter) megfelelő életet tudjon biztosítani. És ott áll a háttérben Hollós Endre. Az Anger Zsolt által megformált Endre a Miklósi család régi barátja, főállású maffiózó és ügyeskedő. Hollós a magyar sorozatok egyik legemlékezetesebb, legnagyobb karizmával rendelkező karaktere. 


Az HBO Magyarország saját gyártású sorozata fájóan valóságosan mutatja be a magyar valóság egy szeletét. Olyan világ ez, ahol minden a látszat körül forog, ahol a külcsín fontosabb mint a belbecs. Ahol a kisember hajt, de mégsem tud érvényesülni. Ahol bármi elintézhető egy-két jó kapcsolattal, vagy egy kis pénzzel. A központi téma az, hogy vajon hogy lehet-e Magyarországon becsületes módon, átlag feletti életet biztosítani.

Morális szempontból vajon meddig mehet el egy ember a jólét biztosítása érdekében? Akikért ez történik, értékelik-e kellően ezt a törekvést. Vagy inkább kiélvezik, és közben ítélkeznek? Függetlenítik magukat, vagy a mintát követve ők is a mocsárba süllyednek? Ki lehet lépni ebből egyáltalán?

Az Aranyélet az utóbbi évek a egyik legjobb, ha nem a legjobb magyar sorozata. Izgalmas, fordulatos, remek zenei aláfestés, szenzációs monológok és kiszólások („Atika ba*dmeg”), remek színészi alakítások, hiszen szinte minden szerepet ismert színész játszott. 



Bátran merem ajánlani mindenkinek. Aki belekezd, garantáltan jól fog szórakozni, hisz a sorozat fájóan igaz ablakot nyit a magyar rögvalóságra. Ennek köszönhetően rengeteg ismerős élethelyzet is visszaköszön majd.

Képeink forrása

Vendégszerző: Sz. Péter

Megjegyzések