Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Olvasónk ajánlja: Egy kis Retro - A szökés

Vendégszerzői bejegyzésünk olvasónk tollából:


15 évvel ezelőtt debütált Magyarországon, a Wentworth Miller és Dominic Purcell főszereplésével készített, nagy sikerű sorozat Prison Break - A szökés címmel. Mivel ezekben az időkben a kijárás és a szabad mozgás korlátozva van, én stílusosan egy olyan sorozatot kezdtem el nézni, aminek az egyik fő témája a rabság, a bezártság és az emberi kitartás ereje. Na meg, persze, amiatt is erre esett a választásom, mert remek, és nem utolsósorban izgalmas.


Michael Scofield (Wentworth Miller), ahogy a sorozat leírásban olvashatjuk, egy reménytelen ember, egy reménytelen helyzetben. A bátyát Lincoln Burrows-t (Dominic Purcell) ki akarják végezni, mert azzal vádolják, hogy megölte az Amerikai Egyesült Államok alelnökének öccsét. Azonban Scofield hisz bátyja ártatlanságában, még ha minden bizonyíték ellen szól is. Ezért elhatározza, hogy bármi áron is, de kihozza őt onnan.

Óriási áldozatot vállalva, hátrahagyva eddigi jól menő építészmérnöki életét, börtönbe juttatja magát. Kirabol egy bankot, a tárgyaláson pedig kérvényt nyújt be a bírónak hogy büntetését a Chicago-i Fox River állami fegyházban tölthesse le. Ott, ahol a bátyja a halálsoron vár a kivégzésére. Terve nulladik lépéseként Scofield, mivel ő tervezte az épületet, magára tetováltatja a börtön alaprajzát, és a szőkés részleteit.

A bonyodalmak a börtönbe kerülése után kezdődnek. Michael-re odabent egy teljesen más világ vár. Új hierarchia, új szabályok, új hatalom, és új rendfenntartó erők. Hamar rájön hogy a börtönben „Nem Einstein az úr, hanem Darwin”. A börtönben Michael-nak, nem csak a korrupt és zsarnokoskodó fegyőrökkel, és kegyetlen elvetemült rabokkal hanem, a saját emberi és erkölcsi határaival is meg kell küzdenie. 
Lincoln életét nem csak az öccse, hanem gyermekkori barátja, Veronica is próbálja megmenteni. Legálisan, jogi úton. De ahogy egyre jobban beleássa magát az ügybe, egy óriási összeesküvés részleteire bukkan, aminek a célpontja maga Lincoln.
Vajon hogy végződik a terv? Sikerül végül Michael terve? Kiderül a végén!

A készítők a zseniális vágásokkal, remek zenével, vagány frappáns dialógusokkal, egy olyan hangulatú világba repítenek el minket, ahol a kisember szembe megy a hatalommal. Ahol a főhősnek olyan döntéseket kell meghoznia, ami feszegeti a saját határait. Egy olyan világba kapunk betekintést, ahol mindenki könnyen bűnözővé válhat, nem számít hogy a szándékai nemesek, vagy csak a kényszer vitte rá hogy erre az útra lépjen. Esetleg feldolgozatlan régi traumák miatt vált olyanná amilyenné? Egy biztos, ha valakit egyszer beszippant a bűn, onnan szinte lehetetlen visszatáncolni.

Mindenkinek ajánlom, mert úgy gondolom, ez volt a kétezres évek közepének egyik legkomplexebb, legizgalmasabb sorozata!

Képeink forrása

Vendégszerző: Sz. Péter

Megjegyzések