Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Heaven Official's Blessing - Az égi hivatalnok áldása

Egy olyan könyvvel készültem, amiről magyar ajánlókat, bármiféle tartalmat még nem igazán láttam, pedig szerintem megérdemelné. Igaz ez egy elég friss mű, így még meglátjuk, mennyire lesz felkapott vagy sem.

Az égi hivatalnok áldása (más néven Heaven Official’s Blessing vagy Tian Guan Ci Fú) egy Mo Xiang Tong Xiu által írt kínai regény. Mindenekelőtt ez egy a múltbéli Kínában játszódó fantasy történet. Megismerhetünk isteneket, szellemeket, illetve kalandjaikat. A könyvben végig követhetjük mit tesz Xie Lian , kinek a balszerencse a védjegye, harmadik égbe emelkedése után, hogyan találkozik egy rejtélyes ifjúval, sőt még egy isten lebuktatását is. Eleinte teljesen jogosan hiheti az ember, hogy ez csak egy komédia egy szerencsétlen istenről, ám a szerző tökéletesen egybefonta a komoly témák, illetve ténylegesen komikus jelenetek összességét.

Engem például nagyon megfogott, ahogy Mo Xiang Tong Xiu kiélvezte kreativitását, szabadságát ebben a témában, műben. Mivel ez nem egy olyan kötött része az életnek, mint akár a tini komédiák, így elég sok helyen, jelenetben az olvasóra hagyja a helyszínek elképzelését is, hiszen nincs milliméter pontos leírás a regényben. Ezen felül azt is egy fontos dolognak tartom, hogy a főszereplő, igaz egy isten, de rendelkezik a hétköznapi emberek tulajdonságaival, így nagyon könnyen lehet azonosulni vele. Mint már említettem, a mélyebb témákat is belerejtette az író művébe, főként a manapság egyre gyakoribb problémákat, ettől szerintem még élvezhetőbbé téve a regényt.

Rengeteg szerethető karaktert sorakoztatott fel az író, hogy még nehezebben tudjuk lerakni művét, az események sorra bontakoznak ki, ezáltal tökéletessé téve az olvasó lekötésére. Személy szerint én egy délután alatt kiolvastam a könyvet és olyannyira a szívembe zárta magát, hogy azonnal el kellett olvasnom a folytatását is (magyarul tudtommal sajnos még csak a második részig érhető el). Nagyon tudom ajánlani a történetet bárkinek, aki csak unatkozik vagy egy érdekes olvasmányra vágyna. Különösebb korhatár nincs, csupán a fiatalabbaknak nehéz lehet egy kicsit a nyelvezete. Azt is megemlíteném, hogy ennek az elolvasásával, akarva, akaratlanul is megismerjük egy kicsit a keleti kultúra egy részét. Persze ez nem egy valós történet, de mégis jól esik betekintést nyerni ebbe a világszemléletbe is. Illetve számomra egy úgynevezett első látásra szerelem volt már a könyv borítója is, gyönyörű illusztrációt láthatunk egy elég ikonikus jelenetből.

A regényből készült sorozat, illetve képregény is, bár ezek szintén csak angolul érhetők még el. Illetve a szerzőnek, van két másik története is, egyik teljes fordításban elérhető magyarul (A démoni kultiváció nagymestere), míg a másikról sajnos nem tudni semmit ilyen szempontból (Scum Villain’s Self-Saving System).


- Horváth-Kránicz Gvendolin -
a Kossuth Lajos Gimnázium tanulója

Megjegyzések