Vendégszerzőnk ajánlja: Kárpát Walzer

A boldog békeidőkben játszódó magyar fantasy? Legalábbis a moly.hu értékelései szerint jelenleg az 55. legjobb fantasy regény (a ranglista naponta változik).  A Viktoriánus korszak angol misztikus irodalma fontos kulturális mérföldkő nálunk is, érdekes módon a hazai feldolgozása a korszaknak ebben a kategóriában nem túl erős. Dr. Jekylltől, Drakulán át Dr. Monreau-ig minden híres angolszász regény elérhető magyarul, a számtalan filmes feldolgozásról már nem is beszélve. Magyar megfelelőik viszont nem nagyon bukkantak fel a közelmúltig. A kiegyezéstől az első világháborúig terjedő hazai időszak elhanyagolt téma volt 1945-1989 között, arról már nem is beszélve, hogy a fantasy mint műfaj szintén csak a rendszerváltás után kezdett el kibontakozni. Jelenleg egyfajta reneszánszát éli a Dualista korszakra magyarul írt romantikus vagy éppen bűnügyi regények publikálása. Az általam már bemutatott Leányrablás Budapesten az egyik legjobb példa erre. Szerencsére a magyar írók nem álltak meg ennél

Isten hozott a csütörtöki nyomozóklubban!
A könyv szerzője, Richard Osman, az írás mellett, televíziós producerként és műsorvezetőként tevékenykedik. Ugyan ez volt élete első regénye, rögtön hatalmas sikereket ért el vele, hiszen 2021-ben például elnyerte a British Book Awards „az év írója” címet. Emellett hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vásárolta meg. 
A történet az angliai Coopers Chase-ben, egy nyugdíjasok számára kialakított luxus faluban játszódik. A címben szereplő nyomozóklub Penny, egy nyugalmazott rendőrtiszt ötlete volt, aki olyan ügyek aktáját hozta el néhai munkahelyéről, amelyeket soha nem sikerült megoldani.

Később Penny nagyon beteg lesz és már csak gépek tartják életben, így a klubnak három tagja marad: Elizabeth, Ron és Ibrahim. Hozzájuk csatlakozik Joyce, egy új lakó, akinek a szemszögéből élhetjük át a történet nagy részét.

Mindeközben Ian Ventham, az intézmény tulajdonosa újabb építkezésre készül a faluban. Itt viszont egy kisebb nehézség adódik, mivel az építkezéshez szükséges lenne egy apácák nyughelyéül szolgáló temető lebontására és ezt sokan ellenzik. Ám ebben a pillanatban nem ez Ian legnagyobb problémája, hiszen nem sokkal ezelőtt kirúgta Tony Curran-t, a korábbi építkezések kivitelezőjét, akit régebben szoros szálak fűztek az alvilághoz. Mielőtt azonban lenne esélye bosszút állni, valaki meggyilkolja Tony-t. 

Ezzel a szörnyű halálesettel pedig a csütörtök délutáni kedvtelésből hirtelen valóság válik, amikor a négy nyugdíjas, a helyi rendőrséggel karöltve, elkezd nyomozni az ügy után. 

Összességében Richard Osman regényében minden megvan, ami egy jó krimihez kell: rejtélyek, szerethető karakterek, fordulatos cselekmény és kiváló humor. Az egyetlen megfogalmazható kritika az, hogy számomra a fejezetek kicsit rövidek voltak és talán bizonyos esetekben követhetőbb lenne egy fejezet, ha hosszabb egy fejezet. Ennek ellenére is jó szívvel ajánlom ezt a regényt minden krimi rajongónak!

Megjegyzések