Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Isten hozott a csütörtöki nyomozóklubban!




A könyv szerzője, Richard Osman, az írás mellett, televíziós producerként és műsorvezetőként tevékenykedik. Ugyan ez volt élete első regénye, rögtön hatalmas sikereket ért el vele, hiszen 2021-ben például elnyerte a British Book Awards „az év írója” címet. Emellett hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vásárolta meg. 




A történet az angliai Coopers Chase-ben, egy nyugdíjasok számára kialakított luxus faluban játszódik. A címben szereplő nyomozóklub Penny, egy nyugalmazott rendőrtiszt ötlete volt, aki olyan ügyek aktáját hozta el néhai munkahelyéről, amelyeket soha nem sikerült megoldani.

Később Penny nagyon beteg lesz és már csak gépek tartják életben, így a klubnak három tagja marad: Elizabeth, Ron és Ibrahim. Hozzájuk csatlakozik Joyce, egy új lakó, akinek a szemszögéből élhetjük át a történet nagy részét.

Mindeközben Ian Ventham, az intézmény tulajdonosa újabb építkezésre készül a faluban. Itt viszont egy kisebb nehézség adódik, mivel az építkezéshez szükséges lenne egy apácák nyughelyéül szolgáló temető lebontására és ezt sokan ellenzik. Ám ebben a pillanatban nem ez Ian legnagyobb problémája, hiszen nem sokkal ezelőtt kirúgta Tony Curran-t, a korábbi építkezések kivitelezőjét, akit régebben szoros szálak fűztek az alvilághoz. Mielőtt azonban lenne esélye bosszút állni, valaki meggyilkolja Tony-t. 

Ezzel a szörnyű halálesettel pedig a csütörtök délutáni kedvtelésből hirtelen valóság válik, amikor a négy nyugdíjas, a helyi rendőrséggel karöltve, elkezd nyomozni az ügy után. 

Összességében Richard Osman regényében minden megvan, ami egy jó krimihez kell: rejtélyek, szerethető karakterek, fordulatos cselekmény és kiváló humor. Az egyetlen megfogalmazható kritika az, hogy számomra a fejezetek kicsit rövidek voltak és talán bizonyos esetekben követhetőbb lenne egy fejezet, ha hosszabb egy fejezet. Ennek ellenére is jó szívvel ajánlom ezt a regényt minden krimi rajongónak!

Megjegyzések