Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

  A Huszár Gál Városi Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várja látogatóit. SÉMÁINK FOGSÁGÁBAN – VÁGYI PETRA ELŐDÁSA Október 1-jén, kedden 17 órától Vágyi Petra klinikai szakpszichológus, haladó sématerapeuta előadásán vehetnek részt az érdeklődők. Talán már felfigyeltünk arra, hogy az életünkben vannak bizonyos kellemetlen, önsorsrontó ismétlődések. Egyes helyzetek - mintha csak benyomnának rajtunk egy piros gombot - automatikus folyamatot indítanak be: visszatérő gondolatokat ébresztenek bennünk, ezektől rossz érzéseink támadnak, melyek hatására mindig hasonlóan cselekszünk, pedig már sokszor megtapasztaltuk, hogy viselkedésünk nem a kívánt irányba vezet. Ilyenkor egy sémavezérelt működést élünk át. A sématerápia segít végiggondolni, hogy mit miért teszünk, lerakni az olyan meggyőződéseket és automatizmusokat, amelyek már nem szolgálnak minket, megérezni, hogy aktuá

Isten hozott a csütörtöki nyomozóklubban!




A könyv szerzője, Richard Osman, az írás mellett, televíziós producerként és műsorvezetőként tevékenykedik. Ugyan ez volt élete első regénye, rögtön hatalmas sikereket ért el vele, hiszen 2021-ben például elnyerte a British Book Awards „az év írója” címet. Emellett hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vásárolta meg. 




A történet az angliai Coopers Chase-ben, egy nyugdíjasok számára kialakított luxus faluban játszódik. A címben szereplő nyomozóklub Penny, egy nyugalmazott rendőrtiszt ötlete volt, aki olyan ügyek aktáját hozta el néhai munkahelyéről, amelyeket soha nem sikerült megoldani.

Később Penny nagyon beteg lesz és már csak gépek tartják életben, így a klubnak három tagja marad: Elizabeth, Ron és Ibrahim. Hozzájuk csatlakozik Joyce, egy új lakó, akinek a szemszögéből élhetjük át a történet nagy részét.

Mindeközben Ian Ventham, az intézmény tulajdonosa újabb építkezésre készül a faluban. Itt viszont egy kisebb nehézség adódik, mivel az építkezéshez szükséges lenne egy apácák nyughelyéül szolgáló temető lebontására és ezt sokan ellenzik. Ám ebben a pillanatban nem ez Ian legnagyobb problémája, hiszen nem sokkal ezelőtt kirúgta Tony Curran-t, a korábbi építkezések kivitelezőjét, akit régebben szoros szálak fűztek az alvilághoz. Mielőtt azonban lenne esélye bosszút állni, valaki meggyilkolja Tony-t. 

Ezzel a szörnyű halálesettel pedig a csütörtök délutáni kedvtelésből hirtelen valóság válik, amikor a négy nyugdíjas, a helyi rendőrséggel karöltve, elkezd nyomozni az ügy után. 

Összességében Richard Osman regényében minden megvan, ami egy jó krimihez kell: rejtélyek, szerethető karakterek, fordulatos cselekmény és kiváló humor. Az egyetlen megfogalmazható kritika az, hogy számomra a fejezetek kicsit rövidek voltak és talán bizonyos esetekben követhetőbb lenne egy fejezet, ha hosszabb egy fejezet. Ennek ellenére is jó szívvel ajánlom ezt a regényt minden krimi rajongónak!

Megjegyzések