Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Vendégszerzői írás - Hajsza a túlélésért sorozatajánló

 
Számomra a Formula-1 rettentően fontos. A sportot gyerekkorom óta követem, egészen pontosan 2005 óta és fanatikus rajongója vagyok. 
A sport izgalmas és iszonyatosan gyors. A cégek rengeteg pénzt beleölve készítik el autójukat a világ legjobb autómérnökeivel és versenyeztetik ezeket a világ legjobb autóversenyzőivel, akiknek külön szuperlicenccel kell rendelkezniük, hogy tudjanak versenyezni.
Mindig is elgondolkodtatott, hogy a színfalak mögött mi történik, és hogy tényleg annyira nagy-e a nyomás "istállón" belül és a konstruktőrök között, mint ahogy mondják. A Netflix segítségével most erre is fény derül. Formula-1: Hajsza a túlélésért (Drive to survive) című sorozat által.
 
A sorozat érdekes szemszögből mutatja be a sportot nézőinek, nem látott jelenetekkel és nem hallott beszélgetésekkel dúsítva. Jelenleg 3 évad elérhető: Az 1. évad a 2018-as szezont, a 2. a 2019-est, a 3. pedig a 2020-ast mutatja be.
Az évek során rengeteg dráma alakult ki a konstruktőrök és a pilóták között is egyaránt, ezért mindhárom évadot érdekesre és izgalmasra sikeredett. A sporton belül dráma lehet a pilótapiac váratlan változása, az istállók közötti rivalizálás, a kíméletlen politika és még sok más tényező, sajnos ritkán a halál is. 
A legutóbbi haláleset 2019-ben történt, mikor Anthoine Hubert, Formula-2-es autóversenyző életét vesztette a Belga Nagydíjon csupán 22 évesen, amiről a sorozat 2. évada beszélt sokat. A Renault akadémiájának tehetséges újonca volt, 2021-ben Formula-1-es versenyzővé is válhatott volna. 
 
Az összes pilóta jól tudja, hogy a sport milyen veszélyekkel jár, mégis félelem nélkül szállnak bele versenyautójukba, és hozzák ki belőlük a maximumot. Ehhez a sikerhez viszont nem csak az akaraterejük járult hozzá, hanem a sportág biztonság szempontjából drasztikus fejlődése is. Az egész FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) legjobb törvénye egyértelműen a bukókeret, más nevén a glória beiktatása volt. Ez a pilóták feje fölött található és a legbrutálisabb ütközéstől is megvédi őket.
A Formula-1 emellett rendkívül kiszámíthatatlan, sosem lehet előre leszögezni a sorrendet, hisz bármi történhet, ami befolyásolhatja a versenyt, legyen az autó meghibásodás, baleset, időjárás változás, pilóták gumi kezelése és még sok más.
 
 
Mindezeket összegezve elmondható, hogy egy gyönyörű a sport, amelynek népes rajongótábora van, és 70 éve töretlenül áll az autósport csúcsán.
 
Ha ettől nem csatoljátok be fotelotokban a biztonsági övet, akkor semmitől.
Amennyiben felkeltette az érdeklődéseteket, találkozunk a 2021-es szezon rajtrácsán, természetesen maszkban.
 
 
-  Mihályi Alex -
a Kossuth Lajos Gimnázium 12. osztályos tanulója

 

Megjegyzések