Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

„Titkot legjobban a kagylóhéjak tudnak tartani” - Ahol a folyami rákok énekelnek könyvajánló

 

„Titkot legjobban a kagylóhéjak tudnak tartani”
 
Delia Owens eredeti foglalkozása szerint zoológus. Ugyan publikált már három dokumentumkönyvet „Ahol a folyami rákok énekelnek” az első regénye, amellyel rögtön hatalmas sikert ért el. A könyv 3 évig volt listavezető a The New York Times bestsellerlistáján, több mint 4 millió példány kelt el belőle és 39 nyelvre fordították le. Sőt 2022-ben még film is készült belőle!


A könyv az 1950-es és 60-as években játszódik Észak-Karolina mocsaras vidékein és Catherine „Kya” Clark történetét meséli el több éven keresztül. Kyát gyermekkorában sorra elhagyják a családtagjai egy jobb élet reményében és a kislánynak egyedül kell boldogulnia a mocsárban. A környékbeliek teljesen kirekesztik őt maguk közül és „Lápi Lánynak” csúfolják. Ezután találkozik Tate-tel, bátyja régi barátjával, akivel hamar egymásba szeretnek. Azonban boldogságuk nem tart sokáig: Tate elhagyja Kyát, hogy egyetemre mehessen, Kya pedig megismerkedik Chase-sel, a város rendkívül gazdag szépfiújával. Évekkel később Kya együtt van Chase-sel, kiadta könyvét, amely a mocsár élővilágáról szól és úgy tűnik kezd jobbra fordulni az élete. Azonban Chase-nek titkai vannak, újra felbukkan Tate, aki még mindig szerelmes Kyába, nemsokkal később pedig egy gyilkosság kavarja fel a nyugalmat a környéken, amelynek Kya az első számú gyanúsítottja: Vajon ki ölhette meg Chase-t? Ad Kya még egy esélt Tate-nek? Ki tud valaha lépni Kya a „Lápi Lány” szerepéből?


Ezt a könyvet több műfaj kedvelőinek is ajánlom, mivel egyszerre fordulatos, valamint romantikus, bepillantást enged az 50-es, 60-as évek Amerikájába és lélegzetelállító természetrajzok találhatóak benne. Ezenkívül megmutatja, hogy milyen hatalmas probléma volt (és még ma is az) a kirekesztés és az előítéletek a társadalomban. Talán a történet legnagyobb tanulsága is ez: soha ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján!

- Zámodics Flóra -
a GYSZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanulója



Megjegyzések