Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Lelkünk egyesül – A visszatérők


A visszatérők, avagy a százak az emberiség megmaradt túlélőinek a próbálkozását mutatja be, méghozzá az űrből való hazatérést egy poszt apokaliptikus világba. De ha sikerülne, mi lesz utána? Feltesszük magunknak a kérdést, amikor leülünk megnézni az első pár részt, de ez korántsem ilyen egyszerű.

A történetnek a Bárka, vagyis az űrben, a Föld körül keringő űrállomás a kezdőhelyszíne 2149-ben. Az emberiség 97 évvel ezelőtt volt kénytelen megkezdeni új életet ebben a ,,lenyűgöző bádogdobozban”.

De hogy történjen is valami izgalmas a sorozat máris úgy indít, hogy a szigorú szabályok ellenére sajnos a Bárka nem bírja tovább, így a politikai vezetőknek, vagyis a Tanács tagjainak a Kancellárral együtt döntést kell hozniuk: vagy megpróbálnak hamarabb hazatérni és a sugárzást kockáztatják népük számára, vagy fent meghalnak az űrben. Persze a Kancellár, Thelonious Jaha remek ötlettel drukkol elő: küldjenek 100 fiatalkorú rabot a Földre, majd kiderül a túlélhetőség aránya a csuklójukra erősített karpánt miatt, addig se pazarolják a drága oxigént. Így indulnak haza a fiatalok a Földre, és így lesznek majdnem 100 év után az első emberek akik igazi napfényt láthatnak. Legalábbis ők ezt hitték…  

A 100 fiatal bűnözőkből jó pár érdekes karaktert megismerhetünk, még érdekesebb történetekkel, leginkább azt miért csukták le őket. A tábor vezetése két ellentétes gondolkodású személyen alapul: a ,,hercegnőn”,azaz Clarke Griffinen, a főorvos és tanácstag Abby Griffin és a főmérnők Jake Griffin gyermekén, valamint a volt őr és már nagykorú Bellamy Blaken, aki olyannal rendelkezik akivel senki más: van egy nővére. 


A Bárka létfenntartása érdekében minden házaspár csak egy gyereket vállalhat, azért is érdekes Bellamy és húga, Octavia Blake története. Kit ne érdekelne egy lány élete, aki 16 évig a padló alatt élt egy űrállomáson. Persze szegényt akkor kapják el, amikor csak egy jót akart táncolni, valószínűleg életében először. Octavia viszont nem csak erről lesz híres, vagy a közönség kedvence, nagyszerű harcos válik belőle, amit a Földi élet megkövetel. Ott van még a ,,szomszéd fiú” jellemével Finn Collins; a bohóc, de rendkívül aranyos Jasper Jordan legjobb barátjával, a zseni Monty Greennel; és a kancellár fia, Wells Jaha. Ha valakit még ki kéne emelnünk közülük, az a tipikus rosszfiú John Murphy.

Azt hinné az ember, legalábbis túlélőink azt tették, hogy a legnagyobb gondjuk az étel és a víz megtalálása lesz, miután kiderült, hogy a sugárzás nem veszélyes többé rájuk, de nagyot néztek amikor kiderült: a Földön már vannak emberek. Illetve mindig is voltak túlélők, a ,,földiek” ahogy hívják őket, akik nem olyan körülmények vagy technika szerint élnek, mint az ,,égiek”. A földiek vadásznak, harcolnak karddal, illetve íjjal halálig, valamint nem nagyon örülnek, hogy 100 gyerek lepottyant az égről és beleköp a levesükbe. 


Itt kezdődik a bonyodalom. A fiataloknak nemcsak az őket támadó földiekkel kell foglalkozniuk, a táboron belül sem minden megy simán. A legváratlanabb emberek halnak meg, több barátság és szerelem szövődik, új karakterekkel ajándékoznak meg minket, valamint végig nézhetjük a két fél találkozását és annak életét. A bonyodalmak persze nem a földiekkel érnek véget, minden évad újabb kihívást állít a fiatalok elé, újabb ellenségek jönnek, valamint számunkra elképzelhetetlen természetfeletti jelenségek, nehogy már pihenhessenek egy jót. 

Persze rengeteg kérdés merül fel bennünk: Hogyan élték túl a földiek a nukleáris háborút? Mi történik az égiek és földiek között? Vajon tudnak majd együtt élni, vagy háborúznak helyette? Mi lesz a Bárkával, és annak népével? Kik vagy mik lehetnek majd a fiatalok gondjai a földieken kívül? Valamint a legfontosabb: Mi lesz szereplőink sorsa a legvégén? Élhetnek végre békében, vagy mégis csak megérte volna már a Bárkán feladni sorsukat?

Aki nekilát ennek a rendkívül érdekes sorozatnak, nem fogja megbánni. Viszont számolni kell a vérmennyiséggel, ami látható benne, valamit a pénzveszteséggel, amely a sok zsebkendő vásárlással függ össze. Nem csak a vér miatt kell a nézőnek erős idegzetűnek lennie, hogy ne legyen egy pillanatra se egyszerű szereplőink számára, néha muszáj egy-két félkegyelműt felmutatniuk, akik miatt valószínűleg nekünk is felforr majd az agyvizünk. 

A sorozat készítése mellett megtörtént a könyvek megírása is, viszont ezek különböznek egymástól. Míg a sorozat 7 évadból, a könyvek 4 részből állnak, ez a kétféle történet alatt eltelt idő különbségét tükrözi.

Ajánlani tudom a könyveket is. Én a sorozattal kezdtem, így néha furcsák, de még így is élvezhetőek. Ki tudja, lehet hogy aki a sorozatban nem olyan végkifejletet kapott, amelyre vágyott, azt a könyveknél leli meg végül.


- Debera Anna Lili -
a Kossuth Lajos Gimnázium tanulója

Megjegyzések