Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Olvasói könyvajánló - Isaac Asimov: A Hold tragédiája

A Hold tragédiája címmel ellátott kötet egy 1973-ban megjelent könyv Isaac Asimov orosz származású amerikai író, biokémikus tollából. Nem egyszerű vállalkozás meghatározni a könyv műfaját, már akkor elakad az ember mikor azt kellene eldöntenie, hogy ismeretterjesztő, vagy szórakoztató műnek írta Asimov. Úgy gondolom, az igazság valahol a kettő között van fél úton. A kötetben tizenkét, természetesen Asimov által írt, tudományos dolgozat található, témák szerint csoportosítva. A tudományos téma ellenére a mű az Asimovra olyannyira jellemző mesélő hangnemben íródott. Az átlagember ennél jóval szárazabb unalmasabb szövegre számít, hogyha azt hallja „tudományos”.

Én személy szerint a bevezetőket és lezárásokat élveztem legjobban, melyek minden dolgozat elején megtalálhatók, az író mindig a saját életéből emel ki egy példát, amivel bevezeti, vagy épp lezárja az írását, mindezt könnyeden, humorosan. A mű „lényegi”, vagyis a tudományos része, úgy gondolom, hogy bárki számára érthető, logikus, nem kell attól félni, hogy egy szót sem lehet érteni a szövegből. Én személy szerint nem mindenhol értettem egyet a szerző következtetéseivel, azonban úgy gondolom, hogy éppen ez a mű lényege, célja. Gondolkodásra sarkall, vitát próbál indítani, már-már provokál. 

Asimovból a mű elejétől a végéig ömlik a leplezetlen, sőt szándékos nagyképűség, ezzel is arra sarkallva az olvasót, hogy hibát, ellentmondást keressen, vitázzon, és végső soron gondolkodjon. A mű a 12 dolgozatot hét témára, részre bontja (A Holdról,  Más kicsiny világokról, A szénről, A mikroorganizmusokról, A pajzsmirigyről, A társadalomról, És (kitalálták!) magamról) ezekben változó számú írás található. Személyes kedvencem a társadalomról írt három dolgozata volt, mert a fenti témák közül ez a legkevésbé egzakt, ez a legmegfoghatatlanabb, és úgy gondolom itt élhette ki leginkább önmagát és a kreativitását az író, hiszen itt nem volt igazán keretek közé szorítva. És természetesen ez volt az a három dolgozat, amelynél a legtöbbször volt az olvasónak lehetősége vitázni, ellentmondani. 

A Hold témájában írt egyik dolgozatában egy új, jobb, használhatóbb, egyértelműbb naptár mellett kampányol, és ez csak egy a sok felépített teóriájából, ötletéből, amit leírt ebben a könyvben. Elképesztő, ahogy minden egyes mondatból süt a zsenialitás, a nagyképűség, a humor és nem ritkán, az önirónia is. A félkomoly szöveg és az, hogy minden egyes szavával célja van az írónak, minden követ megmozgat, hogy meggyőzzön, vagy legalábbis gondolkodásra késztessen minket, úgy gondolom, egészen különleges hangulatot kölcsönöz a könyvnek, amit ebből kifolyólag különleges élmény elolvasni. 

Ezt a kötetet ajánlom mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy szívesen belekóstolna egy tudományos irodalomba, még akkor is, ha nem az adott témát tartja a legérdekesebbnek. Ha esetleg már akadt valakinek a kezébe Asimov által írt könyv, és megfogta az író stílusa akkor úgy vélem, mindenképpen érdemes e könyvvel is tennie egy próbát. Úgy gondolom, az olvasó nem fog csalódni.

- Zajácz András -
a Révai Miklós gimnázium tanulója

Megjegyzések