Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Janne Teller: Semmi


Gondolkodtál már az élet értelmén? Hát persze, nincs olyan, aki ne próbálta volna megfejteni ezt a kérdést, több-kevesebb sikerrel. Szerintem az is megesett már veled, hogy a gondolatmenetedben egy ponton oda jutottál, hogy kész vége, semminek semmi értelme, az egész csak egy pusztulásra ítélt rendszer, múló porszemek vagyunk, és senki sem fog ránk emlékezni, számunkra nincs olyan, hogy örökké. De aztán csak továbbálltál csináltad a dolgod, és egy kis idő elteltével, már abszurdnak gondoltad ezen eszmefuttatásod. A dán írónő keresi a választ erre, azt nem állíthatom, hogy kész válaszokat kapsz majd, de egy új perspektíva szemlélése, segíthet az álláspontod formálásában.

A történet nem bonyolult. Pierre Anthon a szabadlelkű nyolcadikos kijelenti: semminek semmi értelme, többé iskolába sem jár be, mert annak sincs értelme. A többieket ez nem lepi meg, Pierre sosem volt normális. Az iskolába az út Pierre Anthonék háza előtt vezet, és a fiú pedig naphosszat egy szilvafán ücsörög, de akárhányszor csak látja volt iskolatársait, ismét szónoklásba kezd: ostobaság az iskola, értelmetlenség az élet, vagy csak megdobálja őket szilvával. Az osztálynál elég hamar betelik a pohár, viszi őket a csordaszellem, és amikor úgy érzik, akkor is Pierre nyer, ha visszadobálják, vagy ledobják, egy kővel a fáról. Elhatározzák, hát, hogy bebizonyítják, az életnek van értelme. Kell, hogy legyen. Kezdetben a szabály egyszerű, de kijátszható: mindenkinek be kell valamit adnia, ami számára fontos. Ám miután hiányos képregény sorozatokat és hasonlókat adnak be a közösbe, új szabály lép életbe: nem te döntöd el, mit adsz, megmondja valaki más, majd neked kell kérned valakitől valamit, amiről tudod, hogy odáig van érte. Kegyetlenség egy kicsit, de ha ezzel meg lehet győzni Anthont, hát legyen. Az ártatlan játék, viszont eldurvul, mert kezdetben, amíg kedvenc bokszkesztyűt, szandált, amiért sokáig könyörgött a tulaja, vagy új biciklit kértek, a sérelmek, amik a kis szeretett dolgok elvesztésével járt, haragot szültek, így egyre többet és nagyobbat és személyesebbet kezdenek kérni. A gyerekeket végül teljesen elszabadító kérés, pont a mesélő, Agnes kérése. Ő nem kér kevesebbet, mint egy társa imádott hörcsögét. Félreértés ne essék, a hörcsögöt nem kell megölni, ez még nem az a kérés. A csapat egy régi pajta épületében kezdi felállítani a Fontos Dolgok Halmát. A hörcsögöt is ide kellett helyezni, csak sajnos a fagy miatt nem húzta sokáig. Nem akarom elárulni ki még mivel, akarja még kínozni a másikat, ki mit kér a kupacba a másiktól, és, hogy vitelezik ki, és, hogy végül mi lesz a Fontos Dolgok Halmazával, inkább olvasd el!


A Scolar könyvkiadó adta ki, nagyon könnyen olvasható, kis alapú könyv nagy betűkkel és össz-vissz 170 oldal. Nem mondom, hogy könnyed, de jó egy délutáni olvasmánynak. Megjelenése után betiltották a könyvet, aztán nem sokkal később már kötelező olvasmánnyá tették Dániában. Nagyon vegyes volt a fogadtatása, itt is látszik, mennyire más mindenki, hisz van, akit elgondolkodtatott, mást pedig felháborított. Én határozottan az előbbiekhez tartozom.

„Provokatív és állásfoglalásra késztető példázat.”
-Publisher Weekly-

Tehát kérdésem feléd a következő: van-e értelme a Fontos Dogok Halmának? Igen? Miért? Mert mindenki feláldozta egy részét a létrehozásért, és az embernek már van értelme, ugye? Bár ez elmondható egy művészeti alkotásról is, a művész egy része ott van benne, de ez így bármire ráhúzható, amibe az ember időt ölt. Vagy igazából csak egy kupac kacat, egy kupac szemét, csak néhány gyerek hóbortja, brutális játéka? Mindent elsöprő indulatok szabadulnak fel, amit nem feltétlen fog túlélni mindenki. Teljesen épen pedig senki sem. Ki nyert? Az utálatos Pierre Anthon? Vagy az osztály és Halom? Van-e egyáltalán értelme ezen gondolkodni? Hisz a vége mindig csak az, hogy teljesen összezavarodunk, és már azt sem tudjuk kik és hol vagyunk- nyilván nem földrajzi szempontból értem. Bár, ha séta közben gondolkodsz rajta… Tehát most van vagy nincs értelme az élet értelmét firtatni? Nem okosabb dolog inkább csak élni ezt az egészet? Beleőrülünk, vagy megnyugszunk? Van-e válasz erre a kérdésre? Nem jó vagy rossz válasz, csak simán egy válasz? Nekem nincs kész véleményem erről, de azt hiszem, azt tudom, hogy az élet értelmével nem szabad játszani. Nem igaz Pierre Anthon? Nem igaz?

- Kiss Rebeka -
a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium tanulója

Megjegyzések