Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Könyvtár otthon


Kedves Olvasóink!

E rendkívüli helyzetben segíteni szeretnénk Önöknek, hogy együtt vészeljük át ezt a nehéz időszakot és tegyük könnyebbé az otthon maradást, és kissé pótolni a könyvtárhasználat hiányát.
Azonban, hogy otthon se maradjanak olvasnivaló és hasznos tartalmak nélkül, összeállítottunk egy gyűjteményt, amelyből válogatni tudnak a felnőttek és a gyerekek is. 
Az online tartalmakon kívül természetesen ajánljuk, hogy nézzenek körül az otthoni könyvespolcon, és ha már a könyvtári könyvek elfogytak, biztos lesz néhány régi kedvenc, aminek az újraolvasása kicsit kiszakít minket a való világból.

Facebook és Instagram oldalunkat folyamatosan frissítjük és igyekszünk hasznos tartalmakkal szolgálni ebben a nehéz időszakban is.

Reméljük, hogy nemsokára személyesen is találkozhatunk, addig is vigyázzanak magukra, és olvassanak otthon!



Internetes oldalakból összeállított ajánlónk:

Az Országos Széchényi Könyvtár által már több mint 20 éve működtetett Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) a legrégebbi hazai nyilvános elektronikus könyvgyűjtemény. A digitális állományában jól rendszerezetten és több szempont szerint is visszakereshetővé téve találhatók meg műszaki, gazdasági, humán és társadalomtudományi témájú művek, valamint szépirodalom is. Az állomány egyrészt már szerzői jog hatálya alá nem tartozó, másrészt az alkotók által maguk szabad felhasználásra közzétett művekből tevődik össze. A MEK elsősorban oktatási és kutatási céllal jött létre, így például a hazai iskolákban kötelező olvasmányok többsége is elérhető gyűjteményében. Mobileszközökre optimalizált felülete, valamint akadálymentes változata is elérhető.


A digitális könyvtár teljes életművekből épül fel. A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg a világ bármely pontján.
Az elmúlt években a DIA a Petőfi Irodalmi Múzeum folyamatosan gyarapodó „virtuális gyűjteményévé” alakult. A honlapon hozzáférhetővé vált a PIM táraiban őrzött festmények, fényképek, kéziratok, hanganyagok, egyéb dokumentumok jelentős része. 

A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a könyvtárakban, múzeumokban és levéltárakban közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

Az MTDA olyan magánkezdeményezés alapján működő projekt, amelynek célja a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalom klasszikusainak, valamint az adott, hozzávetőleg 1945-ig terjedő időszak szellemi irányzatainak feltárása.

Angol nyelv otthoni gyakorlásához ajánljuk a https://engvid.com oldalt, ahol ingyenes angol leckékkel tanulhatunk vagy a Learn English Through Story videókat a Youtube-on.


Hangoskönyvek ingyenesen, iskolásoknak, gyengénlátóknak és mindenkinek - hangoskonyv.net
A honlap az interneten található ingyen letölthető hangoskönyveket gyűjti össze. Minden letölthető anyag tartalmaz egy rövid bemutatót és képet is. A hangoskönyv letöltések minden esetben ingyenesek és legálisak, mp3 formátumban érhetők el. Iskolásoknak letölthető a legtöbb kötelező olvasmány is hangoskönyvként.

Több mint 2600 digitalizált hangfelvétel vált szabadon hozzáférhetővé a nagyközönség és a kutatók számára az Országos Széchényi Könyvtár legújabb, Hangtár elnevezésű digitális adatbázisában. 🎼 😊 🎹 🎻 Az összeállítás tartalma számos műfajt ölel fel.

 


Facebook-os tartalmak:

  • Kortárs írók, költők, színészek élő bejelentkezései (pl.: Lackfi János) 
  • Színházak pl.: Katona József Színház korábbi előadásai felvételeit teszi közzé
  •  Nincs időm olvasni kihívás! / VAN IDŐM OLVASNI CSOPORT! Szabados Ágnes könyves csoportjában arra buzdít, hogy csatlakozzanak hozzá minél többen és az otthon töltött időt töltsük olvasással.
Virtuális kiállítás látogatás
A Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum Digitális Múzeum programja Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás virtuális kiállítóterét érhetjük el a https://virtualiskiallitas.mng.hu/home címen. A megismerésnek ez a módja elősegíti a gyűjteményükhöz való hozzáférés demokratizálását, oktatási célú felhasználását. Ez a rendhagyó virtuális kiállítási forma nem utolsó sorban az otthon maradók hasznos idejének eltöltését is segíti.

Könyvtárunk saját adatbázisai: a helytörténet iránt érdeklődő olvasóinknak ajánljuk a honlapunkról (www.hgkmovar.hu) elérhető tartalmainkat:




A lexikonban azoknak a személyeknek az életútja szerepel, akik a mindenkori Moson megye és utódterületeinek (mosonmagyaróvári járás illetve kistérség, Mosonmagyaróvár és környéke) területén születtek, vagy huzamosabb ideig itt tevékenykedtek s az élet bármely területén jelentőset alkottak vagy hatással voltak a helyi eseményekre.

A helytörténeti gyűjteményünk digitalizált dokumentumai is szintén elérhetőek honlapunkról az Adatbázisok menüpontra kattintva.

A győri könyvtár digitális könyvtára: érdemes ellátogatni a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösség Tér oldalára is, amelyen többek között a digitális könyvtárukban is böngészhetünk a https://edok.gyorikonyvtar.hu címen. A digitális könyvtár azzal a céllal jött létre, hogy kulturális örökségünk Győr-Moson-Sopron megyére vonatkozó anyagai közvetlenül elérhetők legyenek. 
 
Családfakutatáshoz javasoljuk a https://www.familysearch.org oldalát, ahol magyar anyakönyvi kivonatokkal és egy családfakészítő programmal segítik az az érdeklődőket (angol nyelven).

Gyerekeknek:
A bezártság idején is jól esik a mesehallgatás. Youtube-on elérhető a CsimotaTV csatornája, ahol papírszínház meséket olvasnak fel. Tasi Kata szerző tolmácsolásában megnézhetik / meghallgathatják saját papírszínház-meséit. Könyvtárunkban is népszerű a papírszínház, melyekkel kolléganőnk az óvódás és kisiskolás korú gyermekeket szokta megörvendeztetni foglalkozással egybekötve. Reméljük mihamarabb sor kerülhet rá újra személyesen! 
  
Az Egyszervolt oldala a szülőknek nyújt segítséget a kicsikkel való otthonmaradás idejére. Az oldalon mesék, mondókák, foglalkoztatók találhatók. Adnak tippeket otthoni barkácsolásra is. A kezdőlapon található állatfigurákra kattintva bukkanhatunk rá a különböző mesékre, dalokra, foglalkoztatókra.



Töreky Zsuzsival is minden nap "találkozhatnak" a gyerkőcök. Március 17-től minden nap 17 órától élőben jelentkezik facebook oldalán, ahol zenével, mondókával, történetekkel várja a családokat.





- M - 


Megjegyzések