Vendégszerzőnk ajánlja: Kárpát Walzer

A boldog békeidőkben játszódó magyar fantasy? Legalábbis a moly.hu értékelései szerint jelenleg az 55. legjobb fantasy regény (a ranglista naponta változik).  A Viktoriánus korszak angol misztikus irodalma fontos kulturális mérföldkő nálunk is, érdekes módon a hazai feldolgozása a korszaknak ebben a kategóriában nem túl erős. Dr. Jekylltől, Drakulán át Dr. Monreau-ig minden híres angolszász regény elérhető magyarul, a számtalan filmes feldolgozásról már nem is beszélve. Magyar megfelelőik viszont nem nagyon bukkantak fel a közelmúltig. A kiegyezéstől az első világháborúig terjedő hazai időszak elhanyagolt téma volt 1945-1989 között, arról már nem is beszélve, hogy a fantasy mint műfaj szintén csak a rendszerváltás után kezdett el kibontakozni. Jelenleg egyfajta reneszánszát éli a Dualista korszakra magyarul írt romantikus vagy éppen bűnügyi regények publikálása. Az általam már bemutatott Leányrablás Budapesten az egyik legjobb példa erre. Szerencsére a magyar írók nem álltak meg ennél

Régi idők meséi – Kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban2023. szeptember 8-án, pénteken 17 órától Régi idők esti meséi címmel nyílt kiállítás Törökné Salamon Magdolna horgolt figura gyűjteményéből a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti kiállítóterében. A mesés tárlat Törökné Salamon Magdolna (gyűjtő), Braunschmidtné Németh Zsuzsanna (mesefigurák készítője) és Fehér Ágnes (díszletfestő) munkája. A kiállítás október 7-ig megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.


Törökné Salamon Magdolna, a gyűjtemény tulajdonosa 4 éve kezdte el összeállítani horgolt figura gyűjteményét, melyben a régi idők meghatározó meséinek alakjai közül valamennyi képviselteti magát a Frakk, a macskák rémétől kezdve A kockás fülű nyúlon, a Mazsola és Tádén, a Vízipók-csodapókon át egészen a TV Maciig, hogy csak néhány emblematikus elemet említsünk a kiállításon bemutatott figurák közül. 
A különleges tárlaton gyermekkorunk kedvenc mesehősei elevenednek meg, valamennyi Braunschmidtné Németh Zsuzsanna munkája. Braunschmidtné Németh Zsuzsanna a 2017-ben alapított Mágikus horgolótűk családi vállalkozás tulajdonosa, és a mágikus horgolótűk szakavatott kezelője, a gyűjteményben bemutatott darabok megálmodója és megvalósítója. 
A régi rajzfilmek hangulatát idézik a Fehér Ágnes által készített rajzolt-festett díszletelemek, melyek szintén hozzájárulnak a kiállításon bemutatott varázslatos mesevilág megteremtéséhez.


 


A kiállításra a belépés díjtalan.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


Megjegyzések