Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

A nagy (át)alakítás : 1. rész


 
Panorámakép az emeletről


2019. július 29-én energetikai korszerűsítés miatt a Huszár Gál Városi Könyvtár bezárta kapuit olvasói előtt. Képes sorozatunkban azt szeretnénk röviden bemutatni, hogy mit is takar ez a kétszavas kifejezés, milyen tennivalók vártak az ebben részt vevő építőipari szakemberekre, villany- és fűtésszerelőkre. Szinte biztos, hogy jó néhány szakma képviselője kimaradt ebből a felsorolásból továbbá azok, akik az egész beruházást aprólékosan megtervezték és végzik az irányítás, és a koordináció munkáját.
Magunkról, a könyvtár dolgozóiról sem feledkezhetünk meg, akik nem csupán „elszenvedői” ennek az átalakításnak, hanem saját szakmájukban aktív résztvevői is.  Előkészítik a munkaterületet a szakemberek részére, dokumentálják a munkafolyamatokat és emellett természetesen könyvtári háttérmunkát is végeznek. Fontos számunkra az olvasóinkkal való kapcsolattartás, könyvtárunk a virtuális térben továbbra is működik. E célból készült ez az összeállítás is, hogy használóinkkal való kapcsolatunk ne szakadjon meg és velük közösen „vészeljük át” ezt az időszakot, amihez megértésüket kérjük.


Letakarjuk az Info-Pont bútorzatát

Első lépésként fátylat borítottunk, nem a múltra „csak” bútorainkra, munkaeszközeinkre és könyvespolcainkra. Fontos volt az ablakokhoz, a lámpákhoz és a radiátorokhoz való szabad hozzáférés biztosítása. A fekete takarófóliák felhasználásával az emeleti olvasói tér és a földszinti Info-Pont is kísérteties formát öltött. A félelmetes hatást fokozták a mennyezetről lelógó vezetékek, továbbá a világító- és fűtőtestek hűlt helye. Így nem csoda, hogy az olvasószolgálat munkatársai a változásokkal eddig alig érintett földszinti irodákba illetve a raktárba menekültek, és az ott kialakított munkaállomásokon kezdték meg munkájukat, amely javarészt adatfelvitelből illetve raktárrendezésből áll. 






Gyermekkönyvtár polcainak áthelyezése













A lefóliázott gyermekkönyvtár



Emeleti olvasószolgálati pult


Becsomagolt krimi


Az új rendszer tesztelése
Szerencsésnek mondható, hogy pont ebben az időben hajtottak végre nagy változtatásokat könyvtárunk integrált számítógépes rendszerén. Ezt az átállást más könyvtárak csak hosszabb-rövidebb bezárással tudták megoldani. Ezzel ellentétben mi nyugodt körülmények között láthattunk hozzá a könyvek katalogizálását és a kölcsönzést érintő újdonságok megtanulásához.

Teszteljük az új rendszert és jelezzük a felmerülő problémákat a fejlesztők, programozók felé. Jó hír, hogy az otthonról is elérhető katalógusunk megújult, kedves olvasóink több újdonságot találhatnak benne.

Kérjük ismerkedjenek meg az új felülettel a  http://opac3.hgk.monguz.hu címen. 

Mindeközben a felújítási munkálatok szó szerint a legmagasabb szinten folytatódtak: szigetelést kapott a könyvtár teteje. A projekt egy része ezzel megvalósult, látjuk már a fényt alagút végén. Mint ahogy látjuk már a fényt, pontosabban az új lámpákat a raktárban, sőt az Info-Ponton is, és az új radiátorok is megérkeztek már. Ezek az eredmények erőt adnak ahhoz, hogy türelemmel, de kíváncsian várjuk az újabb nagy munkákat: a nyílászárok cseréjét és a személylift megvalósulását. 

Szigetelés
  

Ez mind a tetőre került
 

Új lámpák a raktárban


Új lámpák az Info-Ponton

Reméljük képes beszámolónkkal sikerült kielégítenünk a kíváncsiságukat, cserébe mi csak a türelmüket kérjük. Köszönjük.

- KP -
 

Megjegyzések