Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Júniusi programajánló

 


KÖNYVBEMUTATÓ - Reisinger Attila: Elveszett igazság

2021. június 22-én kedden, 17 órától Reisinger Attila Elveszett igazság című kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők könyvtárunkban.

Az íróval Tuba László beszélget, közreműködik Vitéz Vilmos.

Reisinger Attila – Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült – helyi alkotó a 70-es évek óta ír prózát. Első önálló kötete - mely elsősorban „túlélő balladákat” tartalmazott - 2004-ben látott napvilágot. Ezt követően szinte évente jelentek meg történelmi-lélektani kisregényei. Reisinger valós eseményeken alapuló műveiben elsősorban a szülőföld (Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Rajka) képei és történetei köszönnek vissza a szerzőre jellemző több szereplős elbeszélésmódban.

Az író legújabb, két kisregényt tartalmazó könyve, az Elveszett igazság 2020-ban látott napvilágot a Magyar Napló gondozásában. Első története, A torony árnyéka a Tanácsköztársaság idején játszódik. Második írása, a Határ szintén sorsfordító időkbe, a második világháború utáni esztendőkbe kalauzolja az olvasót.  

A jelenlegi szabályozás értelmében a rendezvényen részt vehetnek:

az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók (a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány együttes bemutatásával),

valamint

az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt gondviselőjük kíséretében lévő 18. életévét be nem töltött személyek.

A belépés díjtalan! A rendezvényen a maszk használata ajánlott.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!



Újra könyvklub 

Tomasits Zsófia vezetésével folytatódik a könyvklub könyvtárunkban. A havi rendszerességgel megrendezendő találkozókon mindig egy-egy aktuálisan kiválasztott kötet kerül terítékre.
 
A következő könyvklub 2021. június 29-én kedden, 17 órától kerül megrendezésre a könyvtár rendezvénytermében, jó idő esetén a Kultúrkertben. A téma ezúttal John Fowles A lepkegyűjtő című regénye lesz. Jelentkezni a konyvklubmovar@gmail.com e-mail címen vagy személyesen a könyvtárban lehet.
 
A könyvklubon való részvételhez olvasójegy kiváltása szükséges.
 
A belépés ingyenes, de védettségi igazolványhoz kötött.
 
Olvasd ki, gyere el és beszélgessünk együtt a könyvről!




Akril festmény kiállítás 

2021. június 23-tól Jószai Máté akril festményeiből nyílt kiállítás könyvtárunkban.

Jószai Máté 2007 júliusában született Mosonmagyaróváron, öt éves korában szüleivel Ausztriába, a Fertő tó partjára költözött. Alsó tagozatos évei alatt kezdett el festészettel foglalkozni hobbiból, autodidakta módon képzi magát.  Rövid idő alatt ráérzett arra, hogy az ecset helyett saját ujjait, kezét, festőkést, szivacsot használva, illetve a különböző színeket kombinálva hogyan tudja kifejezésre juttatni érzéseit a festővásznon. Képeit akril festékkel készíti. Igazi feltöltődést jelent számára a tóparton történő alkotás, ennek érzelmi hatásai köszönnek vissza munkáin.

Az Észak-burgenlandi Magyar Kulturális Egyesület szervezésében meghirdetett "Mit jelent Nekem Magyarország?" rajzpályázatán a "Bográcsgulyás" és a "Magyarok csillagai" című alkotási kerültek díjazásra. Különösen nagy öröm számára, hogy szülővárosában kerül megrendezésre első kiállítása. 

A kiállítás 2021. augusztus 31-ig megtekinthető a k
önyvtár kiállítótermében.

Várunk minden érdeklődőt rendezvényeinkre!

Megjegyzések