Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

A 2023-as év TOP kölcsönzései a Huszár Gál Városi Könyvtárban

 


Következő bejegyzésünkben a 2023-as esztendő leggyakrabban kölcsönzött dokumentumait vesszük sorra a felnőtt és gyermekirodalmat, illetve az Info-Pont kölcsönzéseit vizsgálva. A tavalyi évben is nagyon lelkesnek bizonyultak könyvtárhasználóink, hiszen összesen 94.408 db dokumentumot (könyvet, DVD-t, CD-t és hangoskönyvet) kölcsönöztek könyvtárunkból.

A felnőtt szépirodalom szerelmesei idén Valérie Perrin, Karády Anna és Náray Tamás könyveit részesítették előnyben. A Másodvirágzás c. könyv mind a várólistán, mind a kölcsönzések számát tekintve rekordokat döntött. Ezt követi Karády Anna füredi sorozata, és Náray Tamás Barbara kötetei. Előkelő helyen végzett Fábián Janka, Orvos-Tóth Noémi, Anne Jacobs, Fejős Éva, Lucinda Riley és Colleen Hoover is.


A gyermekkönyvtár legnépszerűbb szerzői idén Jeff Kinney és Bartos Erika voltak. A lista első helyeit az Egy ropi naplója, a Bogyó és Babóca, valamint az Anna, Peti és Gergő különböző kötetei uralják. A listában előkelő helyen áll továbbá Gecsei Ádám és Gondár Flóra Acca és Zokni sorozata, és természetesen Harry Potter sem maradhatott ki a felsorolásból.


A legnépszerűbb DVD-k körén idén taroltak a gyerekeknek készített filmek, így a Mancs őrjárat, Clifford és Eperke vezeti a mezőnyt. A felnőttek körében az Idő és a Szellemirtók új változata volt a legnépszerűbb.

CD-Hangoskönyv kínálatunk legjei idén is a klasszikus irodalom gyöngyszemeiből kerültek ki. Az Arankakor, az Egri csillagok, A láthatatlan ember, a Régimódi történet és az Abigél örvendtek 2023-ban a legnagyobb népszerűségnek.

Idén azt is eláruljuk, mely könyveket tartottuk mi 2023-ban a legkedvesebb olvasmányunknak:

"Ughy Szabina novelláskötete, Az átlátszó nő volt számomra 2023-ban a legjobb könyv. A női sorsok és élethelyzetek bemutatása fogott meg benne. Az OKN-en nálunk vendégeskedő Juhász Anna ajánlotta, kíváncsi voltam, mit olvas egy irodalmár." (Annamari)

"Bauer Barbara: A leggazdagabb árva, mert kötődöm a regény helyszíneihez, és szerintem nagyon olvasmányosan írta le a család történetét. Később meg is látogattuk a kastélyt, és egészen más élmény volt így megnézni, hogy olvastam a róluk írt regényt." (Éva)

"Jane Austen: Büszkeség és balítélet. Ezt a könyvet milliószor el tudnám még olvasni..." (Judit)

"Az én kedvenc kötetem és egyben az egyik meghatározó olvasmányélményem a 2023-as évben Cser Kovács Ágnes Zárvatermők kertje c. regénye volt. Bravúrosan szerkesztett történet az <<elmondhatatlanról>>" (Szandra)

"Irvin D. Yalom - Marilyn Yalom: Halálról és életről. Csodálatosan megírt történet az igaz szerelemről, a búcsúzásról és az élet küzdelmeiről. Kötelező olvasmány mindenki számára." (Dia)

"A Törökország útikönyv, mert minden érdekel, ami ezzel az országgal és a kultúrájával kapcsolatos." (Edit)

"Milbacher Róbert: Keserű víz. Azért tetszett, mert rávilágít, hogy nem létezik objektív történetmesélés." (Péter)

"Robert Galbraith (J. K. Rowling): Kakukkszó. Remekül megírt krimi, remélem, a többi része is ilyen izgalmas lesz." (Csaba)

"Lucinda Riley: A hét nővér sorozat. Az tetszett benne, hogy egy hatalmas kirakós játék, ami a 8. kötet utolsó lapjaira válik teljessé és egésszé." (Kati)

"Vass Norbert: Mindenki! Élvezettel olvastam jóbarátom, egykori szaktársam sorait, melyek sok-sok fotóval megtámogatva izgalmas képet festenek a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországának könnyűzenei színteréről." (Marci)

"Valérie Perrin: Trió. Nehéz sorsok találó és nagyszerű ábrázolása egy fordulatokkal teli történet keretében." (Pami)

"Valérie Perrin bármelyik könyve. 20-as, 30-as, 50-es, 70-es korosztály képviselői is ajánlották az ő könyveit. Ezek szerint minden korosztály talált írásaiban neki szóló, neki tetsző, elgondolkodtató dolgokat. Mindannyian letehetetlen regénynek tartják a műveit, melyeket örömmel olvastak." (Anett)

"Valérie Perrin: Trió. "Ebben a megrendítő és egyben lebilincselő történetben az írónő képes megragadni az élet apró dolgainak nem is sejtett árnyalatait." (Erika)

"Stacey Halls: Familiárisok. Annyira szemléletesen ír, láttam magam előtt a cselekményt, mintha filmet néznék." (Marcsi)


Olvasásban gazdag évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

Megjegyzések