Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Márciusi programajánló



Végh Katalin akvarell festmény kiállítása 


2020. március 3-ától Végh Katalin, helyi alkotó munkáiból nyílik kiállítás könyvtárunkban.

Végh Katalin festészet iránti rajongása néhány éve kezdett kibontakozni: alkotásait elsősorban családtagjainak szánta emlékül. Munkái különös érzékenységgel ragadják meg a természet, valamint a város képének egy-egy darabkáját, az általa érdekesnek vélt pillanatokat. Katalin az alkotói folyamat során nagy hangsúlyt fektet a kísérletezésre, az akvarell technikában rejlő lehetőségek kiaknázására. Az akvarellfesték áttetszősége, finomsága teszi lehetővé számára, hogy a választott témát a saját ízlésének legmegfelelőbb módon tudja kifejezni.

A helyi művész akvarell festményei 2020. április 4-ig tekinthetőek meg a könyvtárban.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!



Magyar királynék legendás élete című előadás 

Nőnap alkalmából egy igazán különleges előadásnak lehetnek részesei, 2020. március 4-én, 17 órától Magyar királynék legendás élete címmel tart előadást Tircsné Dr. Propper Valéria. 

Tircsné Dr. Propper Valéria - a miskolci könyvtár nyugalmazott igazgatója, bölcsészdoktor és irodalomtörténész - kutatásai során rendkívül különleges és izgalmas témát jár körbe: híres magyar nők életének legendáit tanulmányozza. 

Az előadáson nem életrajzokat hallhatnak majd az érdeklődők, hanem olyan legendákat és rejtélyeket, melyek kimaradtak a történelem- és irodalomkönyvekből, viszont rendkívül érdekesek, fontosak a magyarság történetében. A vetítéssel egybekötött bemutatón magyar királynék életének legendás eseményeivel ismerkedhet meg a hallgatóság.


A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!



Internet Fiesta

A programsorozatra 2020. március 19-26. között kerül sor.

Az előadások célja a mindennapjaink részévé vált digitális írástudás fejlesztése, terjesztése, az internet sokféle felhasználási lehetőségének bemutatása, a figyelem ráirányítása a digitális biztonság fontosságára.


Törekszünk, hogy megismerkedjenek a könyvtárunk honlapján is elérhető digitális tartalmainkkal, az oktatásban, a kutatásban, a szabadidős tevékenységek során alkalmazható hasznos oldalakkal. Szeretnénk minden korosztályt ösztönözni a digitális technológia, az okos eszközök használatára.

Idén a következő előadásokra várjuk az érdeklődőket:

  • Március 19. 15:00-16:00 Zölden a neten
  • Március 20. 15:00-16:00 Biztonságosan a világhálón
  • Március 25. 15:00-16:00 Digitális tudástár
  • Március 26. 15:00-16:00 Okos egészség
A részvétel ingyenes! 






Kerekítő az Aranykapu zenekarral


2020. március 28-án ismét könyvtárunkba látogat az Aranykapu zenekar. A gyerkőcök mókázhatnak a Kerekítő manóval délelőtt 10 órától. 

A belépőjegy 1400,-Ft, mely március 13-tól a könyvtár portáján, valamint a koncert kezdete előtt megvásárolható. 

Várunk minden kicsit és nagyot!








Megjegyzések