Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Novemberben is vár a könyvtár!


Egész novemberben programokkal vár a könyvtár! Mire számíthatsz? 


November 12-én, pénteken 16 órától
Dr. Tenk Antal, nyugalmazott professzor egyedülálló, három kötetből álló intézménytörténetének, a Dicső Múltunk bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. A rendezvényen köszöntőt mond Dr. Nagy István, agrárminiszter. A szerzővel Dr. Nagy Frigyes, nyugalmazott földművelésügyi miniszter beszélget. 

Tenk Antal több mint hatvan éve, 1958-ben még akadémiai hallgatóként jegyezte el magát az ősi Alma Materrel, amelyhez a mai napig hű maradt.

2017-2018-ban jelent meg kétkötetes összefoglalója (Dicső múltunk I., Dicső múltunk II.). Mindkét kötet 100-100 év történéseit idézi fel kronológiai sorrendben, de nem marad meg szűk tárgyánál, a változó keretek között és változó neveken (tanintézet, akadémia, főiskola, egyetem) működő intézménynél. Röviden bemutatja az adott korszak gazdasági-társadalmi viszonyait is, különös hangsúllyal a magyar mezőgazdaság és a mezőgazdasági szakoktatás fejlődésére is. Megismerhetjük belőle minden egyes korszak neves oktatóit, híres, különleges életpályát befutott hallgatóit.
2020-ban egy új művel gyarapodott az „Akadémiá”-ról szóló szakirodalom (Dicső múltunk III.) Nem az előző kötetek folytatásáról van szó, nem is csak egy kiegészítő kötetről, hanem egy új monográfiáról. A szerző ebben a kötetben a 200 éves intézménynek a magyar mezőgazdaság fejlődésére gyakorolt hatását elemzi.

A monumentális trilógia mindhárom darabja első alkalommal kerül közös bemutatásra. A bemutatón Dr. Tenk Antal átadja a trilógia díszkiadását könyvtárunk helyismereti gyűjteményének. A könyvbemutató végén lehetőség lesz a kötetek megvásárlására és dedikálásra is. 


November 18-án, csütörtökön 17 órától a Kossuth Lajos Gimnázium tanára, Elmar Forster tart könyvbemutatót a könyvtár rendezvénytermében. A szerzővel dr. Rab Irén művelődéstörténész, publicista beszélget.  A bemutató témája a nemrégiben megjelent, Ungarn: Freiheit und Liebe című kötet lesz.


November 26-án, pénteken 17 órától az Acca és Zokni felfedezi a Szigetközt című mesekönyv második kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a könyvtárban. A szerzőpáros, Gecsei Ádám és Gondár Flóra az intézmény szakmai vezetőjével, Pázsit Mariannával beszélget majd a kötetről.

A helyi alkotók tollából született mesekönyv hősei, Acca és kutyusa, Zokni ezúttal az őszi és téli Szigetköz varázslatos világába kalauzolják el az ifjú olvasókat. A mesés térképpel és a tájegység fontosabb állatait, növényeit bemutató zseblexikonnal kiegészített kiadvány nem csupán a játékos ismeretterjesztést szolgálja, hanem interaktivitásra is ösztönöz. 

A könyvbemutató végén lehetőség lesz a mesekönyv megvásárlására és dedikálásra.


November 30-án, kedden 17 órától Reisinger Attila legújabb, a Tanyákon című, két kisregényt tartalmazó kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A szerzővel Tuba László, nyugalmazott könyvtárigazgató beszélget, a rendezvényen közreműködik Vitéz Vilmos

Reisinger Attila – Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben és Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díjban is részesült – helyi alkotó a 70-es évek óta ír prózát. Az író valós eseményeken alapuló, történelmi-lélektani kisregényeiben elsősorban a szülőföld képei és történetei köszönnek vissza. Jelen írásokban (A Hortobágyon, Holtág) két női monológon és sorson keresztül. A könyvbemutató végén lehetőség lesz a kötet megvásárlására és dedikálásra is.


❕Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a programok megvalósulása, illetve az azokon való részvétel feltételei az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően alakulnak. Megértésüket köszönjük. ❕

A könyvtár rendezvényeire a maszk viselése ajánlott. 
😷

A programokra a belépés díjtalan.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 



Megjegyzések