Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

100 éve született Bálint Ágnes

 

A könyvtárunk emeleti kiállítóterében berendezett kiállításunkkal Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójára emlékezünk.🐻📺📚

 „Jó estét!

Engedd meg, hogy bemutatkozzam!

Igaz, hogy félig-meddig

már ismersz engem,

láttál a képernyőn,

mégis úgy érzem,

illik bemutatkoznom.

Én vagyok a Tévé-Maci!”



És valóban. Mind ismerjük, és szeretjük. S ha meglátjuk, azonnal felharsan a fejünkben a jól ismert fagott-dallam, és anyánk szól: a maci köpött, esti mese után irány az ágy! De előtte még vár minket egy kis xilofonos belépő a Cicamica és Böbe baba otthonába, néhány jól irányzott, „kiazúraháznál” ugatás Szabó Gyula hangján, de a nagytaréjú, cifra tollas, kapirgáló egyedek” is beéneklik magukat a szívünk közepébe, miközben jön, jön, jön a Vizipók.

S már tiltakozunk is az alvás ellen Mazsola vehemenciájával, egészen addig, míg a hívogató ágymeleg meg nem töri a lelkesedést. S onnantól már csak az elégedett szuszogás hangjai hallatszanak a gyerekszobából.

Hát így teltek-telhettek el azok a varázslatos esték, amiknek alaphangját a száz évvel ezelőtt született író, szerkesztő, dramaturg Bálint Ágnes csodálatos életműve adta meg. Dramaturgként olyan sorozatok születésénél bábáskodott, mint a Pom-pom meséi, A legkisebb ugrifüles, a Mekk mester és a Vuk. S mindez apróság ahhoz képest, amit saját alkotásaként tartunk számon.

A Tévé-Maci szülőanyjaként is emlegetett írónő több, mint negyven kötetnyi varázslatot hozott létre, emellett pedig olyan népszerű sorozatok, főképp rajzfilmek és bábjátékok fűződnek a nevéhez, mint a Mi újság a Futrinka utcában, a Frakk, a macskák réme, vagy Mazsola kalandjai. Mindenkinek fura a családja, de tőle írva és mozgóképen is megtudtuk, milyen az, ha család nemcsak furcsa, hanem Szeleburdi is, és pláne mekkora kalandok várhatóak, ha ez a gárda útnak indul, hogy felfedezze a világot.

Az a nagyszerű ezekben a történetekben, hogy nem szólnak semmi világrengető, sosemvolt újdonságról, viszont annál inkább a valóságról, a dolgok állásáról, okokról és okozatokról a maguk vegytiszta valójában olyan szituációkba ágyazva, amelyek mindenki számára ismerősek, befogadhatóak, mindennapiak.


Bálint Ágnes hősei akár mi is lehetnénk, vagyunk és voltunk is:  a dacos, testvérféltékeny kisgyerek, a gondos, de jó szigorral és szeretettel nevelő szülő, a mit sem sejtő, bájos kistesó, az egymás orra alá borsot törő, szó szerint kutya-macska barátságban élő családtagok, a mindig kotnyeles és bajkeverő szomszédok. S minden történetnek van olyan tanulsága, megoldása, kicsengése, ami előre visz, szórakoztat, vigasztal.

Mert nem csak "tojásból lesz a csoda"...


A kiállítás október 29-ig tekinthető meg.

Megjegyzések