Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Mackók minden mennyiségben!


Telegdi Ágnes mackói jöttek, láttak és győztek!

Barnabás mackó csodásan berendezett életképei mellett nem lehet csak úgy egyszerűen elsétálni. Vonzza a tekintetet a bája, a részletgazdagsága. Azon kapjuk magunkat, hogy szívesen mennénk el mi is vendégségbe Barnabás családjához, akik sütnek, főznek, sátoroznak, utaznak, házasodnak, gyerekeket nevelnek télen és nyáron.


 


A tárolókban pedig ott sorakoztak kollégáink legkedvesebb medvéi, akiket otthonról hoztak el, hogy részei lehessenek a kiállításnak. Plakáttal emlékeztünk meg a mackótörténelem főbb állomásairól, és egy montázzsal mindannyiunk legkedvesebb két- és háromdimenziós mancsosairól, akik mindenhol otthagyták a lábnyomaikat a teremben. Akadt olyan kisgyerek, aki ezek után az élő medvék itteni rejtekhelyére is kíváncsi volt. Sajnos neki csak a legközelebbi állatkertet tudtuk a figyelmébe ajánlani, itt ugyanis izgalmas, ámde sok kihívást rejtő feladat lenne igazi medvéket vendégül látni.


A kiállítás november 3-án könyvbemutatóval és tárlatvezetéssel indult. Két osztály szerencsés tanulói hallgathatták Ági néni meséit és történeteit nemcsak a mézevőkről, de minden más cuki állatról is, akiket munkája során a természetben lencsevégre kapott.


Összesen 3350 látogató és 13 csoport tekintette meg ezt az illusztris gyűjteményt. Utóbbiak könyvtári óra keretein belül tovább élvezhették a híres és hírhedt bocsok társaságát. Papírszínházas mesékből azt is megtudhatták, hogyan került csillag a medvék egyik kedvenc eledelébe, az almába, vagy hogy hová bújt a huncut jegesmedve a színek forgatagában. A foglalkozásokat pedig macis könyvek színesítették, amelyekkel a kicsik az őrjegy használatát is gyakorolhatták.




Szeretnénk kifejezni hálánkat és köszönetünket a lehetőségért, hogy ez a 13 db dioráma és a hozzájuk tartozó, Barnabásról és a természetről szóló könyvek könyvtárunkat ékesíthették ezen az őszön!





Megjegyzések