Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Így ünnepeltük a 15. Országos Könyvtári Napokat

 

2020-ban immáron 15. alkalommal került sor a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatára, az Országos Könyvtári Napokra. A hagyományosan minden év október elején megrendezésre kerülő könyvtári programsorozathoz természetesen könyvtárunk is csatlakozott ebben az évben is, melynek keretén belül három programon vehettek részt az érdeklődők.

Hétfőn, október 5-én, a budapesti TáncReakció zenekar verses-zenés estje indította el az eseménysorozatot. A háromtagú együttes (Gál Hedda, Hoppál Mihály, Clemente Gábor) Konyhakert című műsorát hozta el könyvtárunkba, mely során kortárs költők verseit adták elő megzenésített formában. Az első zenei blokk Szabó T. Anna műveit tartalmazta. Ezután a zEtna blokk következett, melyben a kortárs délvidéki írók, költők műveit szedték össze egy csokorba. A műsor végén Jónás Tamás kortárs költő írásaival ismerkedhettünk meg. A résztvevőkkel egy kis kulisszatitkot is megosztott a zenekar: sokszor együtt dolgoznak a költőkkel; gyakran megesik, hogy a zenei alap előbb elkészül, és a költő azt meghallgatva veti papírra gondolatait.

Miért lett Konyhakert a műsor címe? A versek úgymond fűszernövények, melyeket a zenészek egy csokorba gyűjtenek, hogy aztán, azokat szívet, lelket melengető elegyként adják elő a közönségnek. A műsor végén a közönség már együtt énekelt a TáncReakcióval. Nagy örömmel hallgattuk meg a dalokat és az azokat átkötésként szolgáló verseket. Mondhatni egy elmaradt költészet napot pótoltunk az est folyamán.



Október 7-én, szerdán folytatódott a program, melynek keretén belül Szabados Ágival - riporter, hírműsorvezető, a „Van időm olvasni” csoport megalkotója – találkozhattak az érdeklődők. Az est folyamán a könyvtár szakmai vezetője, Pázsit Marianna volt vendégünk beszélgetőpartnere, ahol a könyvek és az olvasásélmény témája került központba. Ági elmondta, hogy számára a Harry Potter sorozat adta meg az olvasás iránti szeretetet, azt a flow élményt, mely a könyvek felé lökte. 4 évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy bizony mindenkinek lehet ideje olvasni, csak kell egy biztos kiinduló pont, egy rendszer, valami, ami miatt képtelen letenni az olvasnivalót. A közösségi felületen létrehozta a „Nincs időm olvasni kihívás/Van időm olvasni” csoportot, melyben hangsúlyozza, hogy mindenkinek van ideje olvasni és mindenki maga dönti el mit fog az adott hónapban elolvasni, ő csak a témakört adja meg. Közben természetesen a csoporttagok ajánlásokat kérnek egymástól, megmutatják, mit olvasnak, leírják az élményeiket, így ezáltal egy aktív, online közösség alakult ki.

Szabados Ági mindemellett a Lapozz a 99-re! podcast műsorvezető-szerkesztőjeként is tevékenykedik. A könyvekről és a könyvek mögötti történetekről szóló podcast egy online rádiós műsor, mely az interneten ingyenesen elérhető. A műsorban résztvevők az élet más-más területéről érkeznek, de egy közös bennük, az olvasás iránti szeretet/szenvedély.

A műsorvezető nemcsak az online térben mozog, hanem a való világban is; irodalomterapeutaként kis csoportos foglalkozásokat tart, melyben ugyancsak a könyveké és az olvasásé a főszerep, ezáltal segítve a tagokat az önfejlesztésben, önmaguk megismerésében. A találkozó résztvevői egy fiatal, lendületes, tervekkel teli, inspiráló személyt ismerhettek meg.





Az Országos Könyvtári Napokat Steigervald Krisztián generációkutató előadása zárta október 9-én, pénteken. Az előadás címét a generációkutató közelmúltban megjelent könyve adta: Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? Az este folyamán a résztvevők megismerkedhettek a különböző generációkkal, az ő gondolkodásmódjukkal, világnézetükkel. Az előadáson elhangzott, hogy a felgyorsult világ, a folyamatos fejlődés miatt százszoros az információterhelés, amit az agy nem képes lekövetni, így lecsökkent a fókuszáló képesség. Jelen pillanatban egy olyan változáson megy át a társadalom, a világ, amihez nincsen minta, példa, ezért nem jelenthetjük ki azt, hogy a fejlődés segít vagy árt. Annyi bizonyos, hogy a generációk másképp állnak ehhez a fejlődéshez, más dolgokat sajátítanak el. Például a veteránok és a baby boomerek, tehát a nyugdíjas korosztály egy része megtanulta kezelni, használni az internetet, a közösségi médiát, sokat lógnak rajta. Tény, hogy ők másképp kommunikálnak ezen a felületen, más információkat osztanak meg, de használják.

Az előadás során a vírushelyzet is szóba került és az, hogy a különböző generációhoz tartozók miként álltak a „Maradj otthon!” kezdeményezéshez, magához a betegséghez.

A résztvevők egy izgalmas, tartalmas és mindenképp elgondolkodtató előadás fültanúi lehettek, amelynek legfőbb mondanivalója, hogy minden korosztály, minden generáció másképp gondolkodik és az, hogy egymás megértése lehet a kulcs ahhoz, hogy elkerüljük a konfliktusokat.




A könyvtár dolgozói nagyon örülnek, hogy ebben a rendkívüli időszakban is sikerült megvalósítani a rendezvényeket, amiket – a korábbi évekhez hasonlóan – már év elején elkezdtek szervezni. Külön öröm, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett is sokan csatlakoztak a programsorozathoz, így a három rendezvényen ismét együtt lehettünk olvasóinkkal. Köszönjük a résztvevők megértését, türelmét és rugalmasságát. Összességében elmondható, hogy az idei Országos Könyvtári Napok programjaival sikerült, szórakoztató és egyben tartalmas előadásokkal készülni olvasóinknak, látogatóinknak. Reméljük a közeljövőben ismét találkozhatunk Önökkel akár rendezvényeinken, akár olvasóként.

 

Megjegyzések