Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Rendhagyó nap projektátadóval - Kinyitott a megújult könyvtár



2020. január 10-én öt hónap után újra kinyitotta kapuit a könyvtár, amelyen energetikai korszerűsítést és a teljes épület akadálymentes megközelítését lehetővé tevő munkákat végeztek.
Képes beszámolónk ennek az egy napnak az eseményeiről, történéseiről szól, amit mi nemes egyszerűséggel „csak” ünnepnek neveztünk el. A nap végére bebizonyosodott, hogy olvasóink is annak érezték ezt, akik hosszú idő után örömmel vették birtokba megújult „birodalmukat”.

Szilveszter napján a Facebookon és az Instagramon, elkezdődött a visszaszámlálás, ami nem az újév kezdetéig, hanem január 10-ig, a nyitásig tartott. A posztokra adott lájkok számából kiolvasható olvasónk érdeklődésének és izgalmának fokozódása. Természetesen izgultunk mi is, és arra is kíváncsiak voltunk, hogyan fog tetszeni használóinknak a részben megújult könyvtár, és miként fog működni „élesben” a szintén megújult integrált számítógépes rendszerünk.
Január 10-én reggel 9 órakor minden szem, sőt még a közmédia és a Városi TV kamerája is bejáratra szegeződött, várva az első betérőket. Mint várható volt nagy kosár könyvekkel érkeztek, de ennél sokkal fontosabb az, hogy szavaikban és tekintetükben benne volt a viszontlátás őszinte öröme is. Ezt követően már a több száz könyvújdonság kötötte le a figyelmüket.


Még az első órában megérkezett a nap első lifthasználója, egy kerekesszékes olvasónk. Ő mindeddig csak a könyvtár földszinti részét kereshette fel: ha könyvet kért, azt valamelyik munkatársunk vitte le neki. Mostantól szabadon válogathat az emeleten található olvasnivalókból is. A nap folyamán több idősebb látogató is igénybe vette a liftet, ami délután már egy babakocsival érkező családot is szállított.


A megszokott könyvtári élet 17 óráig tartott, valamennyi munkatársunk az „első vonalban” küzdött a könyváradattal. Ez a feladat néha kisebb fennakadásokat okozott, amihez még az új kölcsönzési rendszer gyermekbetegségei is jöttek. Köszönjük a könyvtárhasználók megértését, segítőkészségét és együttérzését.



17 órakor került sor a hivatalos projektátadóra, ahová a város és a megye vezetőit továbbá a projekt kivitelezőit is meghívták. A zártkörű rendezvényen felszólalt dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere, Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke és Brasch András projektvezető is. Többek között kiemelték, hogy az öt hónapon át tartó korszerűsítés összesen 210 millió forintból valósult meg, amelyből 167 millió forintot TOP-os pályázatból finanszíroztak, míg 40 millió forintot pedig az Önkormányzat a saját költségvetéséből különített el a munkálatokra. Külön kiemelték, hogy városunk élen jár a sikeres pályázatok elkészítésében, melyek megvalósítását az önkormányzat pénzügyi lehetőségeihez képest nagyvonalúan támogatja, pénzügyi forrásait kiegészíti. A rendezvény végén a meghívott vendégek egy bejárás során, saját szemeikkel győződhettek meg a korszerűsítés eredményeiről.


dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere



Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke


18:30-kor ismét kinyíltak a kapuink a nagyközönség előtt. Az ünnepi alkalmat könnyűzenei koncertek tették színesebbé, amelyeket a Flesch Központ munkatársai szerveztek és ők biztosították ezek technikai hátterét is, köszönjük a munkájukat. Elsőként a RizikóFaktor zenekar lépett fel, akik még a szép számú közönséget is bevonták a műsorukba. A rendezvény nem zavarta a bent zajló könyvkölcsönzést, az együttélés „rizikómentesen” működött. A rendhagyó nap programját az Empty Hearted Town igényes koncertje zárta. Az együttes neve magyarra Közönyös Városként fordítható. Úgy éreztük, hogy ezen a napon - magunkat is beleértve - kevés ember hagyta el a város könyvtárát közönyösen, „üres szívvel”. Reméljük így marad ez a hétköznapokban is.






Egy irodalmi Nobel-díjas és egy magyar költő is ott ólálkodik az alábbi dalban. 
De vajon kik lehetnek azok? 😎💔🎤🎸🌧


- KP -

Megjegyzések