Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

„Az ígéret szép szó… ” - Könyvtári visszatekintő és programajánló


A járvány okozta nehézségek ellenére a 2021-es évben is igyekeztünk a különböző korosztályok, és a különféle érdeklődési körű látogatók számára izgalmas, valamint tartalmas programokat biztosítani.

2021. május 25-én - egy látványos felújítást követően - nyitotta meg újra kapuit a Huszár Gál Városi Könyvtár. Az ünnepélyes megnyitón Pázsit Marianna, a könyvtár szakmai vezetője ígéretet tett arra, hogy a megújult közösségi teret minél hamarabb élettel és értékkel igyekeznek megtölteni.

Lássuk röviden ennek jegyében a 2021-es év programjait:

A világossá és praktikussá alakított kiállítótérben három kiállítást rendeztünk. Június végétől egy amatőr alkotó, Jószai Máté akrilfestményeit, szeptember végétől az Acca és Zokni felfedezi a Szigetközt című mesekönyvhöz kapcsolódó rajzpályázatra beérkezett alkotásokat tekinthették meg a látogatók. Október végétől - egy ismeretterjesztő vándortárlat keretében - Radó Gyuláné Kenesei Ilona életével és munkásságával ismerkedhettek meg az érdeklődők.





2021-ben kilenc könyvbemutatót szerveztünk, ahol a helyi, a nemzeti és az egyetemes témák békésen megfértek egymás mellett. Júniusban Reisinger Attila Elveszett Igazság című kötetének, augusztusban Szarka Károly Az én hibám című regényének, októberben Ferencz Tibor Mosonmagyaróvár egykori gyárai című könyvének bemutatóján vehettek részt a helytörténet és a szépirodalom kedvelői. November hónapban pedig megismerkedhettek Iván Csaba Az utak ideje, Dr. Tenk Antal Dicső múltunk I-II-III., Elmar Forstner Ungarn Freiheit und Liebe, Gecsei Ádám és Gondár Flóra Acca és Zokni felfedezi a Szigetközt második rész köteteivel. A könyvbemutatók sorát Reisinger Attila Tanyákon és Tolvaly Ferenc El Camino – Húsz év múlva című regénye zárta. Mind az alkotók mind az érdeklődők szívesen vettek részt ezeken a kiböjtölt, várva-várt alkalmakon.










Az októberi könyvtári héten szintén izgalmas programokkal vártuk látogatóinkat: Tircsné Dr. Propper Valéria Agatha Christie-ről mesélt az érdeklődőknek, Dr. Kocsis Sándor Tornyok alatt, hidak felett címmel tartott előadást. A Táncreakció trió a „Rajzoltam egy köpcös kandúrt” című zenélő rajzfüzetével látogatott könyvtárunkba és hozta lázba a publikumot. Dóczi Attila Attis, a Tanulom Magam Youtube-csatorna tulajdonosa pedig az önbizalom fejlesztés témáját járta körül fiatalosan, „trendi” módon.





Júniustól folytatódtak könyvtárunk rendszeresen ismétlődő programjai is. Június végétől újraindult a havi rendszerességgel megrendezendő könyvklub Tomasits Zsófi vezetésével. Az idei évben Kerekítő Manó és az Aranykapu Zenekar is többször ellátogatott hozzánk a legkisebbek nagy örömére. 2021-ben is folyamatosan látogattak a könyvtárba óvodás, iskolás csoportok, valamint a nyár folyamán táborozók, akik könyvtárhasználati óra és foglalkozás keretében megismerkedhettek többek között a könyvtár állományával és működésével, a könyvtári tagsággal, a kölcsönzés menetével. Az idősebbek pedig – összesen négy alkalommal – ez évben is részt vehettek a nagy sikerű internethasználói tanfolyamokon.





Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a 2021-es esztendő nem múlt el, hanem betelt. A hét hónapos nyitva tartás ellenére nem volt csonka, hanem kerek és egész.

A 2022-es évben is újabb programokkal, rendezvényekkel, és természetesen sok-sok új olvasnivalóval várjuk majd a látogatóinkat. Lelkesedésünk a jövőben is kitart, reméljük látogatóink, olvasóink bizalma pedig töretlen marad, amit ezúton is szeretnénk megköszönni. 😊

Programajánló

Fotókiállítás 


2022. január 20-tól Molnár Lajos amatőr fotós munkáiból nyílik fotókiállítás könyvtárunkban. A kiállítás 2022. február 20-ig megtekinthető a kiállítótermünkben.

Molnár Lajos öt éve a Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület tagja, képei rendszeresen szerepelnek kiállításokon, valamint több ízben megjelentek már a Digitális Fotó Magazin hasábjain is. Több pályázatra készített helyezett, vagy kiállításra került képet.

A helyi alkotó kedvelt témája a táj szépségének, hangulatának megragadása: képein gyakran köszönnek vissza a Szigetköz és Mosonmagyaróvár különböző arcai, munkái között továbbá szép számmal szerepelnek minimalista képek, szociofotók és streetfotók is.

A könyvtárban bemutatott fotókiállításon a Szigetközben, illetve Mosonmagyaróváron készült fotók, tájképek és portrék is megtekinthetők.

A kiállításra a belépés díjtalan.



2022-ben is folytatódik a könyvklub


A Tomasits Zsófi vezette, havi rendszerességgel megrendezendő találkozókon mindig egy aktuálisan kiválasztott kötet kerül terítékre. Izgalmas, amikor egy író a saját könyvéről beszél, de az talán még izgalmasabb, ha maguk a befogadók vitatnak meg egy-egy adott olvasmányt. Ezt a célt szolgálja a könyvklub, amelynek résztvevői eddig már hét alkalommal ültek össze.

A „közösségi olvasók”-nak lehetőségük van arra, hogy mind jobban megismerjenek egy regényt, a regény által társaikat vagy akár önmagukat is. A könyvklubok különböző korosztályok, különböző érdeklődési körű olvasók számára tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást nyújtanak, hiszen terítékre kerülnek itt klasszikus szépirodalmi kötetek mellett például romantikus-, történelmi- és kalandregények, krimik, fantasyk, valamint sci-fik is, így minden tagnak lehetősége van új olvasmányélményekkel és tapasztalatokkal gazdagodni, az új olvasmányélményeken keresztül pedig megvitatni egy-egy izgalmas témát.

További részletekért érdemes csatlakozni az érdeklődőknek a könyvklub Facebook csoportjába is: „Könyvklub a könyvtárban Zsófival”.

A következő könyvklub 2022. január 25-én kedden, 16.30-tól kerül megrendezésre a könyvtár rendezvénytermében, a téma ezúttal Kepes András Istenek és emberek című kötete lesz. A könyvklubon való részvételhez olvasójegy kiváltása szükséges.


Olvasd ki, gyere el és beszélgessünk együtt a könyvről!

Könyvbemutató

2022. február 1-jén, kedden 17 órától kerül megrendezésre az idei év első könyvbemutatója a könyvtárban. 
Ezúttal Győry Domonkos mutatja be legújabb - 2021-ben megjelent - Anyám sírása halkulcímű kötetét. A szerzővel Tuba László, nyugalmazott könyvtárigazgató beszélget. A bemutatón az érdeklődők részleteket hallhatnak a kötetből Vitéz Vilmos tolmácsolásában. 


Győry Domonkos polgári foglalkozása szerint könyvtáros – a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója –, jogász, mediátor, párkapcsolati tanácsadó. Az Anyám sírása halkul a szerző harmadik prózakötete. A két elbeszélésciklust – Originál, Anyám sírása halkul – tartalmazó elbeszéléskötet első ciklusa a 21. század emberének dilemmáival és gyötrődéseivel foglalkozik, a második ciklus pedig az egyén drámájának bemutatásán keresztül tár fel családi és emberi sorskérdéseket. A kötetben található elbeszélések a kisemberek életének drámáit, kisiklott emberi sorsokat mutatnak be rendkívüli érzékenységgel.
 
A programra a belépés díjtalan.
 
Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a programok megvalósulása, illetve az azokon való részvétel feltételei az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően alakulnak. Megértésüket köszönjük.
 

 

Megjegyzések