Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Találkozzunk a könyvtárban! : A nyitás




A könyvtár 2020. január 10-én, pénteken nyílt nap keretében nyitja meg újra kapuit olvasói előtt. 😀🚪 

Részletesen a programról:

9:00-17:00 - Könyvtár, ahogy eddig ismertük
17:00-18:30 - Zártkörű rendezvény
18:30 - Könyvtár kicsit másképp, színes könnyűzenei koncertek:
       18:30 - Rizikófaktor zenekar
       20:00 - Empty Hearted Town zenekar

A koncertek ideje alatt 21:00-ig valamennyi szolgáltatásunk igénybe vehető. 😃

Kapuzárás 21:00

2020. január 13. hétfőtől a szokásos nyitva tartással várjuk olvasóinkat. 😊

2020. január 24-ig lehetőség lesz az ingyenes beiratkozásra, illetve a könyvtári tagság megújítására. A kikölcsönzött könyveket 2020. január 31-ig késedelmi díj fizetése nélkül tudják visszajuttatni könyvtárunkba, ez nem vonatkozik a 2019. július 29-e előtt keletkezett tartozásokra.
Szeretettel várjuk jelenlegi és leendő olvasóinkat! 😊


2019. július 29-én energetikai korszerűsítés miatt a Huszár Gál Városi Könyvtár bezárta kapuit olvasói előtt. Képes sorozatunkban bemutattuk, milyen tennivalók vártak az itt dolgozó szakemberekre, hogyan haladtak a munkálatok. 
Mi, könyvtári dolgozók nem csupán „elszenvedői” voltunk az átalakításnak, hanem a szakmánkban aktív résztvevői is. Előkészítettük a munkaterületet a szakemberek részére, dokumentáltuk a munkafolyamatokat és emellett természetesen könyvtári háttérmunkát is végeztünk. Mostani írásunkban erről olvashatnak. 🔨💻
 

Offline vásárlás 😀
Figyelemmel követtük az új megjelenésű könyveket, CD-ket, DVD-ket. 💽📘 A dokumentumok beszerzése több platformon történt: online webáruházak, személyes vásárlás, valamint a KELLO-n (Könyvtárellátó Nonprofit Kft.) keresztül. Legjobban a könyvesboltban (úgymond offline 😀) szeretjük megvásárolni az újdonságokat, ugyanis ilyenkor több könyvtáros kolléga személyesen tud válogatni a könyvek között, figyelembe véve az olvasói kéréseket és követve a trendeket.



Ezek mellett érkeztettük, rendszereztük a folyamatosan kapott napilapokat és folyóiratokat. 📰 Erre az időpontra esett a jövő évi folyóiratok megrendelése is, ami nagy körültekintést igényelt. Ez vonatkozik más dokumentumok rendelésére is, különösképpen az év végén, amikor még a szállítási határidőket is figyelembe kell venni.

De nézzük meg egy kicsit részletesebben azt a folyamatot jelen időben elmesélve, amely során az új könyvek kölcsönözhetővé, adataik pedig kereshetővé válnak. 📚💻
Miután megtörtént a rendelés/vásárlás és megérkezik a csomag, feldolgozó kollégáink veszik először kézbe a dokumentumokat. Csomagbontás után azonnal nekilátnak a könyvek, DVD-k, zenei CD-k, hangoskönyvek feldolgozásának, mely két fő részből áll: formai és tartalmi feltárás.  Ennek során az adatokat (pl: szerző, cím, kiadás éve, kiadó, tárgyszó, raktári szakjel) felviszik az integrált könyvtári rendszerbe.
Ez után következik állományba vétel: a mellékelt számlák alapján, ekkor kerülnek a dokumentumokba a leltári számok, majd vonalkódot és jelzetet is kapnak.
A könyvtári rendszerbe bekerült állomány otthonról is kereshető, hiszen ennek „olvasói változata” az OPAC, amely könyvtárunk honlapjáról elérhető. Nem csak egy sima katalógusról van szó, mert a kikölcsönzött példányokra hosszabbítást, a kölcsönzésben levőkre előjegyzést, a hozzáférhető példányokra pedig félretételt kérhetnek olvasóink, valamint új funkcióként a korábbi kölcsönönzéseiket is megtekinthetik. Örömmel vettük észre, hogy többen használják már az OPAC újdonságait.

Az idei évben szám szerint könyvből 2539 db, hangoskönyvből 77 db, zenei CD-ből 39 db, DVD-ből pedig 454 darab került feldolgozásra.📚💽 Ebbe még nem tartoznak bele a decemberi megjelenések, amelyekkel ez a szám még gyarapodni fog.
Az újonnan beszerzett könyvek között vannak az őszi-téli sikerkönyvek, a DVD-lemezek között megtalálhatók a legfrissebb megjelenésű, a moziban idén játszott újdonságok, valamint olyan hiánypótló filmek is, amelyek eddig nem voltak nálunk elérhetők.
Több kiadványról itt a blogon, a Könyvajánló menüpontban is olvashatnak majd, ami januárban újra indul. 😉


Ízelítő az újdonságokról: https://www.youtube.com/watch?v=L9irax2XMhc&feature=youtu.be

A feldolgozó, feltáró munka nem csak az újonnan bekerült dokumentumokra, hanem könyvtárunk helytörténeti vonatkozású anyagára is kiterjedt. A régi Mosonvármegye: Magyaróvári Hírlap cikkeinek tartalmi feltárása már 13 éves múltra tekint vissza. Jelenleg 20663 cikk adatai találhatók meg és kereshetők a katalógusban, ebből 3769 rekord az elmúlt öt hónapban készült el. Ez annak köszönhető, hogy ezzel a szép, de időigényes feladattal most a könyvtár több olvasószolgálati munkatársa is foglalkozhatott.📰💻
Folyamatosan hosszabbítjuk a kölcsönzési határidőket, figyelemmel kísérjük az előjegyzési/félretételi kéréseket, hogy a könyvtárnyitás a lehető legnagyobb rendben történjen meg. Amit - higgyék el nekünk - már mi is nagyon várunk. 😀

További képek az újdonságokról:














 
 

Megjegyzések