Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

A könyvtár funkcióbővítő felújítása



2020. december 16-án a könyvtár bezárta kapuit olvasói előtt. A látogatási tilalom miatt azonban már november 11. óta nem fogadhattuk a megszokott módon olvasóinkat. Akinek igénye volt rá, több mint egy hónapon keresztül élhetett az „online kölcsönzés” lehetőségével.

A 2019-ben történt energetikai korszerűsítés után, 2021-ben egy CLLD-s pályázatnak köszönhetően 30,5 millió forintból újul meg (új padlóburkolat, új polcrendszer) a könyvtár emeleti olvasói tere. Közel 7 millió forintos önkormányzati forrásból az emeleten található látogatói mosdók teljes körű felújítására, illetve a teljes emeleti szint festésére is sor kerül.
Képes beszámolónkban azt szeretnénk röviden bemutatni, hogy mit is takar ez a felújítás, milyen tennivalók vártak az ebben részt vevő építőipari szakemberekre, festőkre, asztalosokra, burkolókra, vízvezeték-szerelőkre.  Nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akik az egész beruházást aprólékosan megtervezték és végzik az irányítás, és a koordináció munkáját.

Magunkat, a könyvtár dolgozóit is meg kell említenünk, akik nem csupán „elszenvedői” ennek az átalakításnak, hanem saját szakmájukban aktív résztvevői is.  Előkészítik a munkaterületet a szakemberek részére, dokumentálják a munkafolyamatokat és emellett természetesen könyvtári háttérmunkát is végeznek. Fontos számunkra az olvasóinkkal való kapcsolattartás, könyvtárunk a virtuális térben továbbra is működik. E célból készült ez az összeállítás is, hogy használóinkkal való kapcsolatunk ne szakadjon meg és velük közösen „vészeljük át” ezt az időszakot, amihez megértésüket kérjük.

2020 végére bizonyossá vált, hogy a könyvtár felújításának 2. ütemére (burkolat és polcrendszer-csere) 2021 első hónapjaiban kerül sor. 2020. december 16-tól már az új projekt előkészítésével, a leendő munkaterület felszabadításával, kiürítésével foglalkoztunk.

Az emeleti részen található 80 ezer kötet elhelyezését sikerült épületen belül megoldanunk. A könyveket könyvszállító kocsikra raktuk és lifttel szállítottuk le a földszintre, ott a rendezvényteremben és az Info-Ponton nyertek elhelyezést. Ügyeltünk a raktári rend megtartására, hogy a felújítási munkák befejezése után a kötetek a legrövidebb időn belül a helyükre kerüljenek, és olvasóink rendelkezésére álljanak.










A könyvek után az olvasói térben található bútorok és a polcok kerültek sorra. A bútorok nagy része az oktatóterembe került, a régi polcrendszert szétszereltük és a pincében található helyiségekbe vittük. Nagy segítségünkre voltak ebben és a további munkálatokban is fontos szerepet vállalnak a Flesch Központ munkatársai.

2021. január 11-én már a teljesen kiürített munkaterületen kezdhették meg a munkát az új műgyanta padlóburkolat elkészítésével megbízott cég munkatársai. Első lépésben eltávolították a  több mint harminchét éves műpadlót, majd gondos előmunkálatok (csiszolás, portalanítás, alapozás) után hozzáláttak az új műgyantaburkolat, felviteléhez, öntéséhez. A padlóburkolat elkészülte után az emeleti olvasótérben, illetve az előtérben egymással harmonizáló, könyves témájú padlódekorációk is helyet kaptak, melyek még színesebbé, esztétikusabbá teszik a megújult teret.





















Az új padlóburkolat készítésével párhuzamosan január elején folytatódott az emeleten, az előtérben található vizesblokkok teljes felújítása, hidegburkolása.









Az esztétikai megújulás része az egész emeltre kiterjedő tisztasági festés is, melynek során világos padlóburkolattal harmonizáló, szürkéskék színt kaptak a falfelületek. A  projekt utolsó szakaszaként megérkeztek az új bükk árnyalatú polcok, melyeket könyvtáros kollégáink és a Flesch Központ munkatársai juttatnak fel az emeletre. A bútorok elhelyezése, összeszerelése folyamatosan zajlik. Az összeszerelés után ütemesen zajlik a takarítás (ablaktisztítás, polctisztítás, felmosás), hogy mielőbb sor kerüljön a könyvállomány visszaszállítására. 




















Könyvtár munkatársai azonban az elmúlt két hónapban sem tétlenkedtek, a felújítás ideje alatt a raktárban és a földszinti irodákban folyatták a munkájukat. Ez idő alatt lehetőségünk nyílt olyan háttérmunkák elvégzésére is, melyekre nyitvatartási időben kevesebb idő jut. Ahogy minden évben, ez év elején is elkészítettük a 2020-as statisztikát és beszámolót, valamint a 2021-es munkatervet. Karbantartattuk az olvasói nyilvántartásokat, hosszabbítottuk a kölcsönzésben lévő könyvek, DVD-k, hangoskönyvek, zenei CD-k kölcsönzési határidejét. Könyv- és filmajánlókat készítettünk és a blogon közzé is tesszük azokat.  Aktívan jelen vagyunk valamennyi közösségi média felületen: rendszeresen friss tartalommal töltjük meg az intézmény Facebook- és Instagram-oldalát, Youtube-csatornánkon pedig saját készítésű papírszínház felvételeket teszünk közzé. Az említett felületeken folyamatosan közlünk a felújítás aktuális szakaszával kapcsolatos képes beszámolót, hogy követőink is értesülhessenek a könyvtár életével kapcsolatos legfontosabb információkról. Az év elején rendezzük, rendszerezzük a raktárban az előző évben érkezett folyóiratokat, egészítjük ki a folyóirat-jegyzéket. Figyelemmel kísérjük az új megjelenésű dokumentumokat (könyvek, CD-k, DVD-k, hangoskönyvek). Folyamatosan ellenőrizzük a CD-k, DVD-k, hangoskönyvek állapotát, hogy azokat továbbra is megfelelő minőségben élvezhessék olvasóink, továbbá digitalizálást is végzünk.













Megkezdtük a 2020-as év igényfelmérésének kiértékelését és szöveges összesítését is. Folytatjuk a Mosonvármegye című lap 1945 előtt megjelent cikkeinek tartalmi feltárását, előbb űrlapon, majd számítógépen. A számítógépes rendszerünkbe került adatok azonnal láthatóvá válnak katalógusunkban is, ezzel a helytörténeti kutatók munkáját segítjük.  Bővítjük és karbantartjuk a Moson Megyei Életrajzi Lexikon online változatát is. Ez évben már nyolc új életrajz került fel, két esetben pedig használói javaslatok alapján hajtottunk végre módosítást, pontosítást a szócikkeken.






















A mellékelt képeken is látszik, hogy a könyvtárfelújítási projekt eddigi szakasza már látványos eredményeket hozott: világos, esztétikus belső tér, korszerű vizesblokkok. 

Azután pedig ránk vár majd a polcok könyvekkel való feltöltése. Az, hogy mikortól telik meg élettel a megújult olvasói tér, mikortól fogadhatjuk végre látogatóinkat, az aktuális járványügyi helyzettől is függ majd.


Megjegyzések