Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Októberi programok a könyvtárban


Október második felében is sok-sok programmal és változatlan nyitva tartással várjuk az olvasókat, érdeklődőket a Huszár Gál Városi Könyvtárban. 


Október 19-én, szerdán 17 órától Várnai Kovács László Konyak és valcer, Vasparázs és Dülöngél-hegy című könyveinek bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a könyvtárban. A szerzővel Tuba László beszélget, a találkozón közreműködik Vitéz Vilmos.

Várnai Kovács László helyi kötődésű, rendkívül sokoldalú szerző: 2019-ben jelentette meg első, Konyak és valcer című verseskötetét, melyben legszemélyesebb létélményeit, érzéseit, gondolatait ölti verses formába. 2020-as Vasparázs című verseket és novellákat tartalmazó könyvében az élet értelmét és igazságait kereső gondolatok, valamint az útkeresés motívumai dominálnak. 2022-ben megjelent, Dülöngél-hegy című, gyermekeknek szóló verseskötete a magyar nyelv szépségeit kiaknázó tréfás rímeken és szófordulatokon keresztül kalauzolja az ifjú olvasókat a fantázia világába.

A könyvbemutatóra a belépés díjtalan.



100 éve született Bálint Ágnes

A Tévé-Maci szülőanyjaként is emlegetett írónő több, mint negyven kötetnyi varázslatot hozott létre, emellett pedig olyan népszerű sorozatok, főképp rajzfilmek és bábjátékok fűződnek a nevéhez, mint a Mi újság a Futrinka utcában, a Frakk, a macskák réme, vagy Mazsola kalandjai. Mindenkinek fura a családja, de tőle írva és mozgóképen is megtudtuk, milyen az, ha család nemcsak furcsa, hanem Szeleburdi is, és pláne mekkora kalandok várhatóak, ha ez a gárda útnak indul, hogy felfedezze a világot.

Az a nagyszerű ezekben a történetekben, hogy nem szólnak semmi világrengető, sosemvolt újdonságról, viszont annál inkább a valóságról, a dolgok állásáról, okokról és okozatokról a maguk vegytiszta valójában olyan szituációkba ágyazva, amelyek mindenki számára ismerősek, befogadhatóak, mindennapiak.

Bálint Ágnes hősei akár mi is lehetnénk, vagyunk és voltunk is: a dacos, testvérféltékeny kisgyerek, a gondos, de jó szigorral és szeretettel nevelő szülő, a mit sem sejtő, bájos kistesó, az egymás orra alá borsot törő, szó szerint kutya-macska barátságban élő családtagok, a mindig kotnyeles és bajkeverő szomszédok. S minden történetnek van olyan tanulsága, megoldása, kicsengése, ami előre visz, szórakoztat, vigasztal.


A könyvtárunk emeleti kiállítóterében berendezett kiállításunkkal Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójára emlékezünk. A kiállítás 2022 október 21-től tekinthető meg.


Kerekítő Manó Torna foglalkozás Töreky Zsuzsival


Újra Mosonmagyaróváron köszönthetjük Töreky Zsuzsit és Kerekítő Manót, akik október 20-án, csütörtökön 9:30-kor és 10:30-kor kezdődő foglalkozásokra várja a babákat és szüleiket.

A belépő babának-anyának: 2000,-Ft; testvérjegy: 1000,-Ft.

Bejelentkezés nem szükséges.







Programjainkra várunk minden érdeklődőt.

Megjegyzések