Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Programajánló - januári-februári programok




2020. január 31-én, délután 16 órakor "Mesélő Kavicsok" címmel nyílik kiállítás könyvtárunkban Göncz-Varga Judit alkotásaiból. A megnyitón verses-zenés műsorral közreműködnek a Lélekgyurma Műhely tagjai. A kiállított munkák 2020. február 29-ig tekinthetőek meg.

Göncz-Varga Judit bemutatkozása:

„A kavicsok iránti érdeklődésem már gyermekkoromban kezdődött… Amint kezembe vettem egy kavicsot, valahogy furcsamód elvarázsolódtam általuk, szinte minden zsebemben lapult néhány érdekes kő, mint afféle varázskavics. Nem tudtam betelni a színekkel, a formákkal és a változatosságukkal. A kezemben forgatva őket, mindegyikben felfedeztem valami érdekeset. Ez a rajongás hol elhalványult, hol fellobbant, de sohasem múlt el véglegesen.

Mondhatni több mint tíz évvel ezelőtt ragadott teljesen magával a kavicsfestés, valamint a kavicskép alkotás világa. Aki engem ismer kicsit közelebbről, már egyáltalán nem mosolyogja meg ezt a különleges vonzalmamat a kövekhez, sőt a kavicsokat, köveket mára már az egész családom és baráti köröm gyűjti nekem: vízpartról, parkolóból, kavicsbányákból vagy éppen kirándulásokról. A legnagyobb örömöm mégis az, hogy ezzel a tevékenységgel oly sokakat is megfertőztem már, hiszen sikerült felébresztenem bennük a lelkesedést az önmagukban rejlő képességeik kipróbálásához. A kiállításon a „tanítványaim” munkái is helyet kapnak.

Azt gondolom, minden alkotás magán hordoz nemcsak láthatatlan ujjlenyomatokat, hanem láthatatlan „léleklenyomatokat” is. Az alkotási folyamat közben átélt érzésvilág és üzenet beleivódik, pontosabban színnel és szívvel- lélekkel rásimul a kövekre, így ezáltal a festett kavicsokon, valamint a kavicsképeken is az általam megélt élmények, érzetek köszönnek vissza. Ez persze attól is függ, hogy életemnek melyik útszakaszán haladok az adott pillanatban, amikor készül 1-1 alkotás. Éppen ezért, amikor valaki művészinek nevezi bármelyik tenyérben elférő kövemet, sokkal inkább mondom azt, hogy gyógyterápiás kavicsfestegető vagyok, mintsem művész.

Bizonyára mindenki mást és mást vél felfedezni a kavicsok hangulatában, mindenki számára mást és mást üzennek. Persze számomra is az idő múlásával lehet, hogy valami újabb és újabb dolog körvonalazódik abban a sziluettben, amit maga a kavics képvisel.

Ezért van az, hogy egy darab kavicsban rengeteg lehetőség rejlik, ugyanakkor mégis csak egyetlen alakot kap az adott képben. Ám a legizgalmasabb dolog az egészben az, hogy a festés, illetve a kavicskép készítés első pillanatától az utolsóig valójában egy kalandos felfedezés történik velem közöttük, általuk önmagamban. Nos, ezt jelentik számomra a Mesélő Kavicsok. S ha bárki kíváncsivá vált, neki vajon mit mesélnek, az jöjjön el és nézze meg, hallgassa meg őket saját maga!”



Kulturális Nyílt Nap

2020. február 1-jén 10 órától KultúrTér a Flesch Központban és a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

A színházak, kultikus épületek, intézmények varázslatosak és titkok övezik. Nemhiába ihleti meg az írókat is akár a színház és a média világa, vagy a regények íróit a könyvtár például. Mosonmagyaróváron ilyen a Flesch Központ és a Városi Könyvtár épülete. Február 1-jén pár órára bárki benézhet a kulisszák mögé, találkozhat azokkal, akik ebben a varázslatos világban mozognak minden nap. Még kérdezni is lehet a „Tündérboszorkányoktól” a könyvekről, vagy a zsinórpadlás rejtelmeiről a szcenikusoktól, akár még a súgógépről is a televízióban a hírszerkesztőktől.


10 órakor a Flesch Központban az Éretlenek zenekar fellépésével indul a nyílt napi programsorozat. A banda 2015 augusztusában alakult. Két zeneiskolás összeállt, szóltak még egy-két zeneiskolai növendéknek és belevágtak. Első fellépésük a mosonmagyaróvári közösségi házban volt karácsonykor. Következő éven, 2016-ban elindultak a Ki-Mit-Tud-on, ahol zenekari különdíjban és közönségdíjban részesültek.

A közönség megtekintheti az újonnan elkészült hangstúdiót és a tehetséggondozó oktatótermet. A házigazdák azok a civel szervezetek, csoportok, egyesületek lesznek, akik állandó bérlők, hosszú ideje a Flesch Központban működnek. Többek között a Margaréta Nyugdíjasklub, a Városvédő Egyesület, a Lajta Néptánc Együttes, a Theatrum Ad Flexum Színházi Egyesület, a Don’t Stop Club, az LCF Kids Club, a Család és KarrierPont, és a Business Coaching Mosonmagyaróvár, az Arnis Hungary, a Fejes Alapítvány, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Felnőtt Kézműves Szakkör, a Széchenyi Polgári Kör, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre, a Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület

A látogatók nemcsak megtekinthetik a termeket, hanem megismerkedhetnek az ott zajló munkafolyamatokkal, tájékozódhatnak arról, hogyan csatlakozhatnak vagy vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Szabadon bejárhatják a színháztermet és a szcenika folyosót, megláthatják, honnan irányítják a hangot és a fényeket. Megtekinthetik a felújított koncertudvart, ahonnan átsétálhatnak a Flesch Kávézóba, ahol különleges kínálattal várnak minden érdeklődőt, vagy átmehetnek a Könyvtárba, amely 9-től délig várja a látogatókat.

A Városi Televízió stúdiója és az új Ritmus Stúdió pedig 10 és 14 óra között látogatható bárki számára. Kipróbálhatják, megnézhetik és kérdezhetnek. Ott lesz Nádasi Ferenc „Szaki”, az SHG Guitars készítője és Lőrincz Attila Mosonszentmiklósról, a ProTone egyedi gitárerősítők alkotója.
A Flesch Központ munkatársai ezen a napon igény szerint a portától kis tárlatvezetést is tartanak az érdeklődők számára.

Körülbelül fél 12-től az aulában fellép a Mosonmagyaróvári Ütőegyüttes, 12 órától Vontszemű Miklós – Alasztics Balázs: Jam Session és Antigua szaxofon bemutatóját hallgathatják.
 
14 órától a színházteremben a FIÓK Ki-Mit-Tud vár mindenkit. Immár hatodik alkalommal mutathatják meg az egyéni indulók, illetve a csapatok tehetségüket. Zsűritagok: Molnár Ágnes, a Mosonmagyaróvári Városi Televízió főszerkesztő-stúdióvezetője; Fazekas Róbert alias (Pizsy), az Urban dance hungary egyik alapítótagja, valamint a hazai underground tánckultúra egyik nagyon aktív és oszlopos tagja; Gerendás Dani a Margaret Island és a The Biebers zenekarok tagja;  Hergenrőder Jácint, moderntánc mesterpedagógus, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnáziumának moderntánc tanára, a Grácia Ami főállású táncpedagógusa; Kurucz Róbert, a Theatrum Ad Flexum, tagja, színésze, rendezője, Csütörtöki Szalon tagja és versmondója; Varga Bence a Mosonmagyaróvári Ütőegyüttes alapítója, Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, zenetanár.


19 órától pedig Late Risers, avEEva, Felemás zenekarok koncertjei lesznek. A LateRisers és az avEEva zenekarokat tavaly nyáron a Szigetköz Piknik eseményen, míg a is Felemás zenekart legutóbb a Gazdász Klubban hallhatták.

Internet tanfolyam



2020. február 10-én kezdődik az első internethasználói tanfolyam a könyvtárban.

A résztvevők két héten keresztül megismerkedhetnek és elsajátíthatják a számítógép/laptop  használatát és betekintést nyerhetnek az internet világába.
A 20 órás tanfolyam ára 2000,-Ft és érvényes könyvtári tagsággal kell rendelkezni.

Részletes tájékoztatás és jelentkezés a 96/219-887-es telefonszámon, vagy személyesen a könyvtárban.




Könyvbemutató

2020. február 13-án 16 órakor Reisinger Attila legújabb írásával, a Veteránok című kötetével ismerkedhetnek meg. Beszélgetőtárs Tuba László, nyugalmazott könyvtárigazgató, közreműködő Vitéz Vilmos, a Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület és a Theatrum Ad Flexum tagja.


Aranykapu Zenekar koncertje

2020. február 20-án, 16:30-kor ismét könyvtárunk vendége lesz az Aranykapu Zenekar.
Belépőjegy: 1400,-Ft. A jegyek megvásárolhatóak február 5-től a könyvtárban, vagy a koncert kezdete előtt.
További tartalmakért látogass el Facebook és Instagram oldalunkra is!


Programokra várunk minden érdeklődőt!

Megjegyzések