Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Helytörténeti vetélkedő kereskedelmünk és vendéglátásunk múltjáról




2019. november 25-én a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület és a Huszár Gál Városi Könyvtár szervezésében helytörténeti vetélkedőt tartottak a Flesch Központban. Témája lakóhelyünk kereskedelmének és vendéglátásának története volt.  A megmérettetésen városunk négy oktatási intézményének felső tagozatos tanulóiból álló, 4-4 fős, csapatai vettek részt.  A rendezvény kezdetén dr. Unger András, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. A zsűri tagjai dr. Kalmár Sándor egyetemi oktató, a városvédő egyesület elnökségi tagja, Tuba László helytörténész, nyugalmazott könyvtárigazgató és Ferencz Tibor helytörténeti kutató voltak. A vetélkedő feladatait Kimlei Péter, a könyvtár munkatársa állította össze Ferencz Tibor e témákban írt hiánypótló könyvei alapján. A feladatok között volt vaktérkép, feleletválasztós teszt, képfelismerés, történeti forrás elemzése, sőt a gyerekek kreativitását is értékelték.

Számolócédulák (forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

A résztvevők megtanulták, hogy a kereskedelem városunkban, többszáz éves múltra tekint vissza, sőt voltak a történelemben olyan korszakok is amikor, Óvár (Magyaróvár) illetve Moson országos hírnévre tett szert e téren. Gondoljunk csak arra, hogy milyen fontos szerepet töltött be Óvár a 16. századi húsmarha kivitelben, vagy Moson, a 19. század közepéig, a Mosoni-Dunán zajló gabonakereskedelemben. E fellendülés hozta magával a jelentős vendégfogadók és szállók megjelenését, amit olyan nevek fémjeleznek mint az óvári Ökör (Vörös Ökör, Arany Ökör), vagy a mosoni Korona és a  Fehér Ló. Szerencsére épületeik jórészt átvészelték a történelem viharait, bár napjainkban más funkciót látnak el. A felkészülés során tucatnyi nagy múltú vendéglátóhely történetével ismerkedtek meg a tanulók. A helyi kereskedelem történetéből pedig megértették azt a folyamatot, ami a középkori vásároktól, a mára már emblematikussá vált vegyeskereskedéseken át napjaink hipermarketjeihez vezetett.

Fehér Ló szálló

Fekete Sas szálloda

Főhercegi sörcsarnok

Glatz szálloda

Hutter cukrászda

Kisalföld Áruház

Korona szálloda

Központi kávéház

Minerva hotel

Otthon kávéház

Radits fogadó

A vetélkedő szervezőinek célja nem a nosztalgiázás és a múltba révedés volt, hanem a pályaválasztás küszöbén álló fiatalok figyelmét szerették volna felhívni néhány hivatásra, amit városunkban több évszázadon keresztül magas színvonalon űztek.
Egykori, nagy múltú kereskedelmi és vendéglátóipari egységeink, amelyek szó szerint szilárd alapokon állnak, a várhoz és templomainkhoz hasonlóan részei városunk épített kulturális örökségének. Átvitt értelemben kitörési pontot adhatnak a mai Mosonmagyaróvár számára a kereskedelemre, a vendéglátásra és „közös gyermekükre”, az idegenforgalomra fókuszálva.

A jó hangulatú rendezvény végeredménye a következőképpen alakult: negyedik lett az ipartelepi Fekete István Általános Iskola csapata, felkészítő tanár: Hargitainé Wisztercill Ibolya.
A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Kossuth Lajos Gimnázium csapata állhatott, felkészítő tanár: Major Tamás, a másodikéra pedig a Haller János Általános Iskola csapata állhatott, felkészítő tanár: Rémiás Tibor.
A vetélkedő nyertese a Bolyai János Általános Iskola csapata lett (Giczi Zalán, Kiss Rebeka, Kovács Laura Anna, Nagy Nikoletta), felkészítő tanáruk Varga Bálint volt.

                                                                                                                     - KP -

Vetélkedő képekben:
















Megjegyzések