Vendégszerzőnk ajánlja: Kárpát Walzer

A boldog békeidőkben játszódó magyar fantasy? Legalábbis a moly.hu értékelései szerint jelenleg az 55. legjobb fantasy regény (a ranglista naponta változik).  A Viktoriánus korszak angol misztikus irodalma fontos kulturális mérföldkő nálunk is, érdekes módon a hazai feldolgozása a korszaknak ebben a kategóriában nem túl erős. Dr. Jekylltől, Drakulán át Dr. Monreau-ig minden híres angolszász regény elérhető magyarul, a számtalan filmes feldolgozásról már nem is beszélve. Magyar megfelelőik viszont nem nagyon bukkantak fel a közelmúltig. A kiegyezéstől az első világháborúig terjedő hazai időszak elhanyagolt téma volt 1945-1989 között, arról már nem is beszélve, hogy a fantasy mint műfaj szintén csak a rendszerváltás után kezdett el kibontakozni. Jelenleg egyfajta reneszánszát éli a Dualista korszakra magyarul írt romantikus vagy éppen bűnügyi regények publikálása. Az általam már bemutatott Leányrablás Budapesten az egyik legjobb példa erre. Szerencsére a magyar írók nem álltak meg ennél

Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban


A Huszár Gál Városi Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várta látogatóit.

Október 2-án Bosnyák Viktória és Dudás Győző szerző-illusztrátor páros interaktív író-olvasó találkozójára vártunk alsó tagozatos osztályokat. A program során szó esett az írónő korábbi könyveiről, és felolvasott az Ettől kinyúlsz kötetből, miközben Dudás Győző tollából furcsábbnál furcsább állatok röppentek a táblára a gyerekek ötleteit követve. A bemutatón könyvvásárlásra és dedikálásra is volt lehetőség.
Október 3-án, kedden 17 órától Juhász Anna irodalmárral, kulturális menedzserrel találkozhattak az érdeklődők, aki az Irodalmi szalon alapítója, napjaink egyik legsikeresebb irodalmi szervezője, az ország legnagyobb irodalmi rendezvénysorozatainak létrehozója. Irodalomnépszerűsítő munkásságának célja, hogy széles körben megismertesse az irodalom, a könyvek és az olvasás szeretetét, valamint, hogy megmutassa, az olvasás nem magányos tevékenység, hanem akár közösségi élmény is lehet. Hogy mi a szerepe az olvasásnak a XXI. században? Milyen olvasói közösséghez jó tartozni, hogy veheti fel a Gutenberg-galaxis a versenyt a modern kor kihívásaival? A mosonmagyaróvári találkozón Juhász Anna elsősorban ezekre a kérdésekre kereste a választ a közönséggel együtt, irodalmi idézetekkel. A beszélgetésnél közreműködött Pap Alexandra.Október 5-én, csütörtökön 17 órától N. Fodor Iza 2023 nyarán megjelent, Hopplahó című mesekönyvének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők. A szerzővel Pap Alexandra beszélgetett. N. Fodor Iza édesanya, költő, pedagógus, a mosonmagyaróvári és környékbeli gyermekek irodalmi érdeklődését motiválni hívatott Aranyporos mesetarisznya főszerkesztője. Verseinek legfőbb célja a gyerekek szókincsének bővítése, a jó oldal megláttatása és annak a csodálatos hatalomnak az átadása, melynek birtokában az életben gyakran adódó apróbb bosszúságokat képessé válunk humorral oldani. Hogyan köszönjünk el szépen óvónéninktől? Hogyan hangolódjunk Márton-napra? Miért hullik a süni tüskéje? Miről álmodik egy anakonda? A helyi szerző harmadik verseskötetében egyebek mellett ezekre kérdésekre is kiderültek a válaszok. A bemutatón könyvvásárlásra és dedikálásra is volt lehetőség.
Október 6-án, pénteken 17 órától meghirdetett író-olvasó találkozót Karády Annával, a népszerű kortárs írónővel betegség miatt október 19-én tartottuk a könyvtár rendezvénytermében. A szerző beszélgetőpartnere Pap Alexandra volt. Karády Anna balatonfüredi jogász, évek óta kutatja a város múltját és természeti kincseit. Megszerzett ismereteinek lenyomata a méltán népszerű A füredi lány című sorozat, amely megmutatja, hogy a szerelmet sem idő, sem tér, sem pedig társadalmi különbségek nem képesek eltiporni. A 18. századi magyar társadalmi rend, a szokások és hiedelmek kavalkádjában elmerülve megelevenednek a történelemkönyvek lapjai, ott függ a levegőben a „te mit tennél?” feszítő dilemmája. A népszerű trilógia első könyve, A füredi lány 2021-ben jelent meg, ezt követte szintén 2021-ben A füredi földesúr című második kötet, majd 2022-ben jelent meg A füredi gyermek című sorozatzáró kötet. 2023-ban látott napvilágot az írónő legújabb, Zserbó című kötete, melynek romantikus története az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe repíti az olvasót. A beszélgetésen szó esett az írónő munkásságának, írói pályájának alakulásáról, jövőbeli terveiről is. A találkozón könyvvásárlásra és dedikálásra is nyílt lehetőség.

Jövő októberben is várunk Benneteket izgalmas programokkal!

A Huszár Gál Városi Könyvtár dolgozói


Megjegyzések