Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban


A Huszár Gál Városi Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várta látogatóit.

Október 2-án Bosnyák Viktória és Dudás Győző szerző-illusztrátor páros interaktív író-olvasó találkozójára vártunk alsó tagozatos osztályokat. A program során szó esett az írónő korábbi könyveiről, és felolvasott az Ettől kinyúlsz kötetből, miközben Dudás Győző tollából furcsábbnál furcsább állatok röppentek a táblára a gyerekek ötleteit követve. A bemutatón könyvvásárlásra és dedikálásra is volt lehetőség.




Október 3-án, kedden 17 órától Juhász Anna irodalmárral, kulturális menedzserrel találkozhattak az érdeklődők, aki az Irodalmi szalon alapítója, napjaink egyik legsikeresebb irodalmi szervezője, az ország legnagyobb irodalmi rendezvénysorozatainak létrehozója. Irodalomnépszerűsítő munkásságának célja, hogy széles körben megismertesse az irodalom, a könyvek és az olvasás szeretetét, valamint, hogy megmutassa, az olvasás nem magányos tevékenység, hanem akár közösségi élmény is lehet. Hogy mi a szerepe az olvasásnak a XXI. században? Milyen olvasói közösséghez jó tartozni, hogy veheti fel a Gutenberg-galaxis a versenyt a modern kor kihívásaival? A mosonmagyaróvári találkozón Juhász Anna elsősorban ezekre a kérdésekre kereste a választ a közönséggel együtt, irodalmi idézetekkel. A beszélgetésnél közreműködött Pap Alexandra.



Október 5-én, csütörtökön 17 órától N. Fodor Iza 2023 nyarán megjelent, Hopplahó című mesekönyvének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők. A szerzővel Pap Alexandra beszélgetett. N. Fodor Iza édesanya, költő, pedagógus, a mosonmagyaróvári és környékbeli gyermekek irodalmi érdeklődését motiválni hívatott Aranyporos mesetarisznya főszerkesztője. Verseinek legfőbb célja a gyerekek szókincsének bővítése, a jó oldal megláttatása és annak a csodálatos hatalomnak az átadása, melynek birtokában az életben gyakran adódó apróbb bosszúságokat képessé válunk humorral oldani. Hogyan köszönjünk el szépen óvónéninktől? Hogyan hangolódjunk Márton-napra? Miért hullik a süni tüskéje? Miről álmodik egy anakonda? A helyi szerző harmadik verseskötetében egyebek mellett ezekre kérdésekre is kiderültek a válaszok. A bemutatón könyvvásárlásra és dedikálásra is volt lehetőség.




Október 6-án, pénteken 17 órától meghirdetett író-olvasó találkozót Karády Annával, a népszerű kortárs írónővel betegség miatt október 19-én tartottuk a könyvtár rendezvénytermében. A szerző beszélgetőpartnere Pap Alexandra volt. Karády Anna balatonfüredi jogász, évek óta kutatja a város múltját és természeti kincseit. Megszerzett ismereteinek lenyomata a méltán népszerű A füredi lány című sorozat, amely megmutatja, hogy a szerelmet sem idő, sem tér, sem pedig társadalmi különbségek nem képesek eltiporni. A 18. századi magyar társadalmi rend, a szokások és hiedelmek kavalkádjában elmerülve megelevenednek a történelemkönyvek lapjai, ott függ a levegőben a „te mit tennél?” feszítő dilemmája. A népszerű trilógia első könyve, A füredi lány 2021-ben jelent meg, ezt követte szintén 2021-ben A füredi földesúr című második kötet, majd 2022-ben jelent meg A füredi gyermek című sorozatzáró kötet. 2023-ban látott napvilágot az írónő legújabb, Zserbó című kötete, melynek romantikus története az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe repíti az olvasót. A beszélgetésen szó esett az írónő munkásságának, írói pályájának alakulásáról, jövőbeli terveiről is. A találkozón könyvvásárlásra és dedikálásra is nyílt lehetőség.





Jövő októberben is várunk Benneteket izgalmas programokkal!

A Huszár Gál Városi Könyvtár dolgozói


Megjegyzések