Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Könyvből film, filmből könyv






Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban...




Marley meg én


John Grogan könyve, és a belőle készült film is telitalálat! Ritkán történik olyan, hogy a két verzió minősége közel azonos, és teljesen mindegy, hogy előbb a filmet nézzük meg, vagy elolvassuk. Ugyanaz az élmény: magával ragadó, pezsgő, vicces, olykor torokszorító, néha pedig mind egyszerre.
 
 

 

Négyen egy kötetben

"Nem minden vándorút céltalan..."  Ezzel a Tolkien idézettel kezdődik fiatal felnőtt korom egyik meghatározó élménye: a Négyen egy gatyában című tetralógia. Hollywood is felfedezte magának egy olyan korszakban, amikor a közönség az Amerikai pite poénjainál többre, tartalmasabbra, valami igazira vágyott.

Hányszor jártunk már úgy, hogy a moziban futott egy olyan film, melyből könyv is készült?! A filmelőzeteseket nézegetve akadtam rá az Egy kis szívességre. Tetszett a szereposztás és a titokzatos sztori, ráadásul még könyv is van belőle. Rögtön jött a dilemma, melyik legyen az első? Film vs könyv? Darcey Bell első regényével - Egy kis szívesség - ismerkedtem meg.



A D(r)áma és a Tábla - Walter Tevis: A vezércsel

2020 októberben berobbant a köztudatba a Walter Tevis könyvéből A vezércsel című, Netflixen elérhető minisorozat. Egy 38 éves könyv filmes adaptációjáról van szó, a feldolgozás most is izgalmasabbra, drámaibbra sikerült, mégis meg tudta őrizni és át tudta adni a könyv eredeti mondanivalóját. 


Egy kis családi hogyisvanez - Julia Quinn Bridgerton-regényfolyama

Julia Quinn Bridgerton-regényfolyama szinte követhetetlennek tűnik, és pont ettől (is) nagyszerű. Az épp az ezredfordulón kiadott első kötet, A herceg és én hatalmas siker lett, ékes bizonyíték erre, hogy a nagyközönség még húsz évvel később is rajongva olvassa. Főleg azóta, hogy a Netflix jóvoltából megjelent egy igazán színes, fordulatos tévésorozat formájában. Mitől olyan népszerű, és melyik a jobb, a film vagy a könyv?


Ez az alcíme a nagy sikerű bestsellernekMartin Luther Kingre utalva. A segítség. De mihez? Hogy merjünk lépni. Akkor is, ha félünk. Az átlag nem létezik. Csak az elvárás, hogy légy átlagos. Hogy állj be a sorba. Hogy tudd, hol a helyed. Középen állj, mert ha túl jó vagy, azért ütnek, ha meg nem elég jó, azért. Ha bontod a sort, a többiek szétszednek. Mert olyanok diktálják az elvárást, akik valamiért nem bírják elviselni a skála többi színét.
Kathryn Stockett az amerikai történelem egyik legsötétebb korszakát választotta, ráadásul női szemszögből láthatjuk, mi is történt azokban a mindennapokban, amik sose térjenek vissza többé.



Andrzej Sapkowski fantasy sorozata, The Witcher, azaz Vaják nagy népszerűségnek örvend. Akár a könyveket, akár a Netflix által készített sorozatot, akár a számítógépes játékokat nézzük. Igen, van ebből mindenféle formátumban és mondhatom mindegyik élvezetes, eseménydús és remek kikapcsolódást biztosít. 😉




Azok a Briliáns Nápolyi regények - Elena Ferrante könyvsorozata


Mindenkinek van egy briliáns barátnője, s attól valami kézzel fogható emlék, ami bizonyítja, hogy nem csak a képzeletünkben él, hanem tényleg létezik. Vagyunk egymás számára egyen- és ellensúlynak, miközben az élet elhömpölyög mellettünk, magával sodorva minket. Szerencsés vagyok, hogy nekem több is jutott ebből a szeretetből. Míg Lilából Elenának négy kötetnyi emlék maradt...





Ezek a franciák tudnak valamit! - Egyszer volt az....


Egyszer volt az... kezdetű sorozatfüzér darabjai a legfontosabb biológiai, történelmi és tudománytörténeti ismereteket közérthető formában közvetítette és közvetíti a mai napig. Emiatt óvodás kortól akár az iskolai tanulmányok végéig hasznos, akár a könyveket lapozzátok, akár a tv sorozatot nézitek.






Ki a legmenőbb könyvtáros? 


Hát, aki „előző életében” Hector volt a Trójában! 😄 Kire gondolunk? Katt ide és kiderül 😉





Ember a vízben – Guillermo del Toro különös története


Az elmúlt évben Guillermo del Toro nevétől volt hangos a média. Igen, ő az a filmrendező, akinek a legutóbbi filmjét - A víz érintése - 13 kategóriában jelöltek az Oscaron és 4 díjat elnyert. Bezsebelte a legjobb film, legjobb eredeti filmzene, legjobb látványtervezés, legjobb rendezőnek járó díjat. Ezek mellett Golden Globe és BAFTA díjazott, valamint a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál győztese.
Minek köszönhető a siker, ha nem új keletű a történet? 






Mindennek égnie kell! – Ray Bradbury fantasztikus prózája, a Fahrenheit 451

Nem gondoltam, hogy valaha is science-fictiont fogok olvasni, de soha ne mondd, hogy soha! 😉👍
Igazság szerint az HBO 2018 májusában készített filmet Ray Bradbury könyvéből és mielőtt megnéztem volna meg akartam ismerni a történetet. Meg mégiscsak a könyv részletesebb, többet ad, mint a film.
„Fahrenheit 451 fok az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég…” – a fülszöveg első mondata. Hűha, hát ez aztán egy könyvtáros és könyvmoly számára BORZASZTÓ! 😲 





Idővel mindenki változik. A pólyásból óvodás lesz, majd kisiskolás és így tovább. Ahogy haladunk a fejlődés útján változik a testünk, kialakul a személyiségünk. Vajon Te mit tennél, ha egyik reggel nem a saját ágyadban ébrednél? Nemcsak, hogy egy idegen helyen találnád magad, de még a tested sem ugyanaz. Másvalaki vagy. 😲

Megjegyzések