Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

A fehér farkas története - Andrzej Sapkowski: Vaják


Andrzej Sapkowski fantasy sorozata, The Witcher, azaz Vaják nagy népszerűségnek örvend. Akár a könyveket, akár a Netflix által készített sorozatot, akár a számítógépes játékokat nézzük. Igen, van ebből mindenféle formátumban és mondhatom mindegyik élvezetes, eseménydús és remek kikapcsolódást biztosít. 😉

Először 2009-ben találkoztam a Vajákkal, egyik barátom PS-n (PlayStation) játszotta. 🎮 Akkor még nem igazán tudtam, hogy egy könyv alapján készült, szimplán egy fantasy/stratégiai játéknak gondoltam. Később a könyvtárban több olvasó is kereste, akkor döbbentem rá, hogy erről már hallottam, csak játék formájában. Sajnos akkor a regénysorozat nem minden darabját lehetett megvásárolni, így nem szereztük be a könyveket, hiszen hiánytalanul szerettük volna az olvasóink kezébe adni. Most szerencsére Henry Cavill-nak 😍 és a Netflixnek hála újból kiadták a köteteket, új külsővel.


1993-ban jelent meg az első 5 történet, majd sorban következett a többi. Az utolsó kívánság címet viselő kötet magyarul 2007 áprilisában jelent meg, ugyanezen év októberében pedig piacra dobták a számítógépes játékot, mely a könyvsorozat karaktereiből és történetéből táplálkozik a mai napig. Vajon ez az oka, hogy Sapkowski könyveit oly sokan forgatják?

Be kell vallanom nekem sajnos (vagy nem sajnos) előbb sikerült megnéznem a Netflix által készített sorozatot, mint elolvasnom az első két kötetet, melyeket felhasználtak a sorozatkészítők. Maga a tv sorozat nagyon tetszett, már az első rész beszippantott és tudtam nem állok le, míg végig nem nézem mind a 8 részt. Köszönhető a remek szereplőgárdának: Henry Cavill, aki Geralt, a vaják, Anya Chalotra, aki varázslónő Yennefer szerepében látható és személyes kedvencem, Kökörcsin, a bárd, akit Joey Batey formál meg és Bercsényi Péter szinkronizál. Már látom is magam előtt az éneklő Kökörcsint és már dúdolom, a Jussát várja a Vaják című dalát. (Most gondolom neked is dallamtapadásod lett 🎶 😆) Nemcsak a szereplők miatt nem volt megállás, hanem a történetet és a látványvilágot is lenyűgözőnek találtam. Néha nem volt egyértelmű az egyes részek mi módon kapcsolódnak össze, mert mindig más időbe repítettek el a készítők.


Mint ahogy azt fentebb olvashattad, a történet alapja Sapkowski könyvsorozata, mely egy eseménydús, mágiával átszőtt, különös lényeket felvonultató, idővonalakban bővelkedő fantasy. Az első kötet, melynek címe Az utolsó kívánság összesen 13 novellát tartalmaz. Meglepő lehet, hogy novellákról beszélek, de az író is bevallotta, hogy nem egy klasszikus regényformátumot szeretett volna megalkotni. Képzelj el egy könyvet, melyben 7 fejezeten át megismerkedhetsz a főszereplővel és belső vívódásaival. Ezek a történetek egy bizonyos helyen és időben játszódnak, összekapcsolódnak. A fennmaradó 6 fejezet mondhatni önálló, különálló történetet mutat be, melyekben a főszereplő mellett más karakterekkel találkozol. A fő vonalat mindig egy önálló történet követ, így a novellás-csokor megtört lesz és olyan mintha ugrálnánk az időben és a helyszíneken, míg végül a könyv végére megvilágosodunk és egy kerek egész történetet kapunk. A végzet kardja, mely a sorozat második darabja, 6 novellából áll és ezeknél a történeteknél is megfigyelhető az időbeli ugrálás és a különböző helyszínek.



A kötetekben különféle lényekkel találkozhatsz, melyek nem feltétlenül rosszak. 💀🐉 Geralt, a vaják, aki maga is szörny, egy mutációnak köszönhetően emberfeletti képességekre tett szert, melyek segítségével képes az ellenfeleit legyőzni. Az erő megszerzésének megvolt az ára, hiszen hősünknek nincsenek érzései és utódja sem lehet. Ennek ellenére Geralt egy nagyon is összetett és érző karakter, aki megtalálja a középutat ember és más lények között (tündék, alakváltók, sellők, sárkányok, driádok, druidák, dzsinnek stb.) és a sok szörnyűség és harcok közepette néha rátalál a boldogság, ha csak kis időre is. A vaják mellett két fontosabb szereplővel találkozhatsz, az egyikük Vengerbergi Yennefer, a varázslónő, Geralt szerelme; a másik Cirilla hercegkisasszony (Ciri), aki Cintra trónörököse és a vaják meglepetésgyereke. Ennél többet nem is árulok el, a lényeg, hogy hármuk sorsa összefonódik.

Érdemes megismerkedni a történettel akár a könyveket veszed a kezedbe, akár a Netflix által készített sorozatnak állsz neki, bár véleményem szerint a könyv mindig részletesebb és többet mondd, mint a képi világ. 📕A számítógépes játék szépen kidolgozott, történethű, valamint a készítők nagy figyelmet szenteltek a párbeszédek és mellékküldetések kidolgozására, ezáltal izgalmas és magával ragadó (bár kicsit nehéz irányítani Keszeget🐎). 💻


- D - 



Megjegyzések