Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Mindennek égnie kell! – Ray Bradbury fantasztikus prózája, a Fahrenheit 451
Nem gondoltam, hogy valaha is science-fictiont fogok olvasni, de soha ne mondd, hogy soha! Igazság szerint az HBO 2018 májusában készített filmet Ray Bradbury könyvéből és mielőtt megnéztem volna meg akartam ismerni a történetet. Meg mégiscsak a könyv részletesebb, többet ad, mint a film.


„Fahrenheit 451 fok az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég…” – a fülszöveg első mondata. Hűha, hát ez aztán egy könyvtáros és könyvmoly számára BORZASZTÓ! 😲 
De miután túlléptem az első sokkon, folytattam a sztorival való ismerkedést. Megtudtam, hogy a főszereplő Guy Montag, tűzőr, akinek az a feladata, hogy könyveket égessen. Hiszen azok károsak, bezzeg a média az a tudás forrása. Montag élete sivár, monoton, mindaddig a napig, míg bele nem olvas egy halálra ítélt könyvbe. Attól a pillanattól fogva elindul benne egy folyamat, melyet megerősít a szomszéd lány, Clarissa és Montag szeme kinyílik. Sivár, gépies életéből ki akar törni és ezt a változást a főnöke, Beatty észreveszi. Először szép szóval próbálja visszaterelni a „helyes” útra, de Montag eltökélt. Változtatni szeretne és tesz is érte. Onnantól kezdve megindul kettőjük között a harc, a főnök és a beosztott, a rendszer és az egyén harca.Ez a regény teljesen beszippantott. Ray Bradbury egyből belecsapott a történet közepébe; láttam Guy Montagot munka közben, a lángokat, éreztem a tűz melegét, a petróleum szagát. Nem egy egyszerű olvasmány, hosszú leírásokat tartalmaz, az író nagy hangsúlyt fektetett az egyes helyszínek ábrázolására. Pontos helyzetképet kaptam a városról, a rendszerről, a társadalomról. Azonban annyira magával ragadott a történet, hogy együtt harcoltam és menekültem Montaggal, izgultam, hogy be ne darálja a rendszer. 

Plusz meglepetés és öröm ért, mert két másik írás is található a könyvben, amiket érdemes elolvasni. Mindenki figyelmébe ajánlom ezt a regényt, mert tanulságos, gondolkodásra és tettekre késztet. 
Ha az új, az Agave Kiadó által megjelentetett könyvet veszed a kezedbe sem ér csalódás. A filmes plakáttal kiadott kötetben a Fahrenheit 451 mű után két másik írást is olvashatsz, amik nem ugyanazok, mint a régi kiadásban. 

„Nincs bennük semmi varázs, a varázs abban van, amit a könyvek mondanak, 
ahogy a világmindenség darabjaiból ruhát varrnak nekünk.”[1]

Mielőtt írnék a 2018-ban készült filmről el kell mondanom, hogy nem új keletű az ötlet, hogy megfilmesítsék ezt a könyvet, ugyanis 1966-ban már megcsinálták.Az 1966-ban készült filmben, a kornak megfelelően olyan technikát alkalmaztak, mely által valóban úgy nézett ki a történet, mintha a jövőben játszódna. Egyébként megnéztem és nagyon tetszett, nem találtam különbséget a könyv és a ’66-os film között. Sőt bátran ki merem jelenteni, hogy mindegy melyik mellett döntesz, nem veszítesz, nagyon is értékes alkotásokról van szó. Nagyon jól megfogta a rendező a lényeget és cseppet sem változtatott a történeten, igazán jó volt ezt látni. 😌😃

2018 májusban az HBO filmesítette meg a történetet, melyben Michael B. Jordan és Michael Shannon alakították a főbb szereplőket. Ők már ismertebb nevek, Jordant láthattuk Fáklyaként a Fantasztikus Négyesben és Erik Killmongerként a Fekete párducban. Shannont pedig Zod tábornokként Az Acélemberben és Sticklandként az Oscar-díjas Víz érintése című filmben. 
Az HBO által készült film is ütős lett, főleg ha a technikai részét nézzük, elég látványos és modern. A készítők több módosítást is végeztek a könyvhöz képest. Megváltoztatták a karaktereket, főszerepet kapott az online világ és még sorolhatnám a módosításokat, de nem szeretnék spoilerezni. Érdemes ezt is megnézni, főleg azért, mert ebben is láthatunk, hallhatunk értékes gondolatokat.

Gyakran jobb láncokon élni, mint szabadon.”
 Franz Kafka„Jobb boldognak lenni, mint szabadnak.”
Jogok Nyilatkozata


- D - 


[1] Bradbury, Ray: Fahrenheit 451. Budapest : Göncöl Kiadó, 95. oldal

Megjegyzések

Megjegyzés küldése