Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

  A Huszár Gál Városi Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várja látogatóit. SÉMÁINK FOGSÁGÁBAN – VÁGYI PETRA ELŐDÁSA Október 1-jén, kedden 17 órától Vágyi Petra klinikai szakpszichológus, haladó sématerapeuta előadásán vehetnek részt az érdeklődők. Talán már felfigyeltünk arra, hogy az életünkben vannak bizonyos kellemetlen, önsorsrontó ismétlődések. Egyes helyzetek - mintha csak benyomnának rajtunk egy piros gombot - automatikus folyamatot indítanak be: visszatérő gondolatokat ébresztenek bennünk, ezektől rossz érzéseink támadnak, melyek hatására mindig hasonlóan cselekszünk, pedig már sokszor megtapasztaltuk, hogy viselkedésünk nem a kívánt irányba vezet. Ilyenkor egy sémavezérelt működést élünk át. A sématerápia segít végiggondolni, hogy mit miért teszünk, lerakni az olyan meggyőződéseket és automatizmusokat, amelyek már nem szolgálnak minket, megérezni, hogy aktuá

Ki a legmenőbb könyvtáros?

Hát, aki „előző életében” Hector volt a Trójában! 😄


Eric Bana egyik leglíraibb filmjét hoztam el nektek. Az időutazó felesége című romantikus dráma sok kérdést tesz fel, és néhányra akkor sincs válasz, ha nagyon szeretnénk.


A főhős, Henry ritka betegéggel él együtt: olykor minden előjel nélkül eltűnik a jelenből, ás feltűnik egy másik időben. A saját múltjában vagy, mint később kiderül, jövőjében. Ilyenkor menekülnie kell, ruhát keresni és várni, mikor szabadulhat meg ebből az állapotból. Néha csak percekig tart, máskor akár hetekig is.

Önmagát és helyzetének miértjeit kutatva rájön, hogy vannak helyek, idők és egyetlen biztos személy, ahová és akihez folyton visszatér; Clare. 👧 Ő maga a gravitáció ebben a folytonos lebegésben.

Vajon létezik az örök szerelem? 💓 Mi mindent kell megtenni azért, hogy ne csak egy érzés legyen, hanem működjön is a kapcsolat? Mennyi múlik rajtunk, mennyi a sorsszerűség? Hogy élj átlagosan, ha sosem voltál az, de mindig ez volt a vágyad? Mit tehetsz, ha az átlagos gondjaid mellett még ezeket a speciális problémáidat is jól kell kezelned? Tudod egyáltalán jól kezelni? Bevonsz valakit, vagy magányos hős leszel?



A film alapját képező könyv több teret ad ezeknek a gondolatoknak, jobban körülírja, elmagyarázza a dilemmák mélységeit.
A film érthető és működik a könyv ismerete nélkül is, és ez a remekül megírt forgatókönyvnek, és nem utolsó sorban a profi színészi játéknak köszönhető. S ha ez még nem lenne elég, már csak a film zenei aláfestése miatt is megéri megnézni.

- K -






Megjegyzések