Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Ki a legmenőbb könyvtáros?

Hát, aki „előző életében” Hector volt a Trójában! 😄


Eric Bana egyik leglíraibb filmjét hoztam el nektek. Az időutazó felesége című romantikus dráma sok kérdést tesz fel, és néhányra akkor sincs válasz, ha nagyon szeretnénk.


A főhős, Henry ritka betegéggel él együtt: olykor minden előjel nélkül eltűnik a jelenből, ás feltűnik egy másik időben. A saját múltjában vagy, mint később kiderül, jövőjében. Ilyenkor menekülnie kell, ruhát keresni és várni, mikor szabadulhat meg ebből az állapotból. Néha csak percekig tart, máskor akár hetekig is.

Önmagát és helyzetének miértjeit kutatva rájön, hogy vannak helyek, idők és egyetlen biztos személy, ahová és akihez folyton visszatér; Clare. 👧 Ő maga a gravitáció ebben a folytonos lebegésben.

Vajon létezik az örök szerelem? 💓 Mi mindent kell megtenni azért, hogy ne csak egy érzés legyen, hanem működjön is a kapcsolat? Mennyi múlik rajtunk, mennyi a sorsszerűség? Hogy élj átlagosan, ha sosem voltál az, de mindig ez volt a vágyad? Mit tehetsz, ha az átlagos gondjaid mellett még ezeket a speciális problémáidat is jól kell kezelned? Tudod egyáltalán jól kezelni? Bevonsz valakit, vagy magányos hős leszel?



A film alapját képező könyv több teret ad ezeknek a gondolatoknak, jobban körülírja, elmagyarázza a dilemmák mélységeit.
A film érthető és működik a könyv ismerete nélkül is, és ez a remekül megírt forgatókönyvnek, és nem utolsó sorban a profi színészi játéknak köszönhető. S ha ez még nem lenne elég, már csak a film zenei aláfestése miatt is megéri megnézni.

- K -






Megjegyzések