Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Ilyennek láttam a Nap nap után című történetet


Idővel mindenki változik. A pólyásból óvodás lesz, majd kisiskolás és így tovább. Ahogy haladunk a fejlődés útján változik a testünk, kialakul a személyiségünk. Vajon Te mit tennél, ha egyik reggel nem a saját ágyadban ébrednél? Nemcsak, hogy egy idegen helyen találnád magad, de még a tested sem ugyanaz. Másvalaki vagy. 😲
Nézd meg milyen lenne, így az életed:

Megtudtam, hogy a Nap nap után című könyvet megfilmesítik, ezért mindenképpen el szerettem volna olvasni a könyvet és milyen jól tettem.

Hangolódj rá a történetre zenével 😊

A könyv
Először is itt a fülszöveg:
„A” soha nem tudja, hogy másnap hogy fog kinézni, kinek a személyiségét veszi majd fel. Az évek során beletörődött ebbe és felállította a szabályokat. A legfontosabbak: Maradj észrevétlen!; Ne kötődj senkihez!; Ne avatkozz bele semmibe! Mégis egy nap minden megváltozik, mikor Justin testében ébred és találkozik a srác barátnőjével, Rhianonnal. Attól a perctől kezdve „A” a szabályait félredobja és minden percet, napot megragad, hogy a lánnyal legyen. 


Érdekes sztori, minden nap más testében ébredsz, de közben önmagad maradsz és mégsem. Megláthatod a mindennapi rutinban a szépséget, a változatosságot, látsz családokat és különböző életeket, ráébredsz arra, hogy mennyiféleképpen lehet szeretni, szerelembe esni. Ezt a film nem igazán tudja visszaadni, megmutatni; sem a következő gondolatokat:

„Mielőtt kinyitottam volna a szemem, már tudtam, hogy kedvelni fogom Vicet, aki nőnek született, de férfiként definiálja magát. Szabad akaratából dönt, akárcsak én. Kortársaink közül kevesen választják ezt az utat, inkább a komfortzónájuk keretein belül maradnak. Mert ha a saját igazságod szerint akarsz élni, végig kell haladnod a kezdetben fájdalmas, ám végső soron megnyugvást hozó folyamaton.”

A film – Every day (2018)

Az előzetes nagyon megfogott és rögtön utánajártam a történetnek a molyon .

Pont úgy jött ki a lépés, hogy a filmet előbb láttam, mint ahogyan a könyvet elolvastam volna, ezért írok a moziélményről is.
Látványos, könnyed, szórakoztató, megható, jó zenékkel megspékelve, röviden így tudom összefoglalni a látottakat.
A rendező úgy álmodta meg az egész történetet, hogy kicsit mind a két személy – Rhiannon és „A” – szemszögéből is láthatjuk az eseményeket. Rhiannon életéből nagyobb betekintést kapunk, megismerjük a családját, a barátait, valamint szerelmét, Justint. „A”-t a lányon keresztül, az e-mailezéseik és találkozásaik által ismerhetjük meg, valamint akkor mikor egy különleges napot töltenek „együtt”. Spoiler-veszélyt elkerülve nem is részletezném, hogy mire gondolok.
Rengeteg vicces eseményt láthatunk, ahogy a két fiatal megismerkedik egymással nap, mint nap, hiszen „A” minden egyes nap más testében ébred. Minden egyes nap meg kell hódítani Rhiannont és bebizonyítani neki, hogy nem a külső számít.
Ez igazán elgondolkodtató, hiszen a mai világban a külsőségekre nagyobb figyelmet fordítunk. Milyen a másik frizurája, mit vett fel, kivel mutatkozik? Számít ez egyáltalán, ha megtalálod azt a személyt, akivel azon nyomban egy hullámhosszon vagy?!

A rendező megragadta a lényeget, tökéletesen visszaadta David Levithan világát, a misztikumot, a humort, a tinik mindennapjait. Persze azt ne várjuk el, hogy olyan legyen, mint a könyv! A filmben a lány szemén keresztül láthatjuk a sztorit, addig a regényben "A" napjait éljük meg. A könyvnél a film soha nem lesz részletesebb és pontosabb, de ugyanolyan szórakoztató. A sztori befejezetlen, így nagyon várom a folytatást, remélem lesz. 😊

A filmből több karakter és jelenet is kimaradt, hiszen akkor több lett volna a játékidő, mint 2 óra. A köszönetnyilvánításból megtudtam, hogy az írót Suzanne Collins (Éhezők viadala), John Green (Csillagainkban a hiba) inspirálta. Levithan írói stílusa kicsit hasonlít is Green-re. Mindegy, hogy a filmmel vagy a könyvvel kezdesz, mert összességében elmondható, hogy egy igazán magával ragadó történetet ismerhetsz meg, amely rengeteg kérdést vet fel. Amire reményeim szerint választ kaphatunk a második kötet olvasásánál, melynek címe Egy másik nap.

A film DVD formájában sajnos még nem jelent meg, de nagyon várom. A megjelenés után könyvtárunkban is hozzáférhető lesz számotokra az Info-Ponton. Addig ajánlom a könyvet,  olvassátok el csalódás nem érhet! 😉



Jó szórakozást kíván:      - D -




Gondolat Vicről - David Levithan: Nap nap után. Szeged : Maxim Könyvkiadó, 2014. 245. oldal

Zene: Youngr: Out Of My System

Megjegyzések