Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

2019 első félévének TOP kölcsönözései - könyvek



Tündérmesébe illő romantika, vérfagyasztó krimi, megtörtént eseményeket feltáró történelmi írás, ifjúsági regény, mind-mind jól hangzik és mindegyik műfaj megtalálható könyvtárunkban. Olvasóink szemezgethetnek a változatos témaköröket felölelő és legfrissebb megjelenésű írások közül. Mindenki megtalálja a kedvére valót. 😍 
Összegyűjtöttük azokat az írásokat, amiket a legtöbben kerestek és kölcsönöztek az év első felében.

Borsa Brown sikere töretlen. Az Arab sorozat után 2018. októberében jelent meg a Gyalázat című sorozata, melyben az amishok életét ismerhetik meg az olvasók. 

Dorothy Millert, a fiatal amish lányt vétkei miatt Pennsylvaniába száműzik, egy sokkal szigorúbb közösségbe. A lázadó lány nehezen viseli a szabályokat, és nem sejtheti, hogy e helyen maga az ördög és a pokol lakozik.
Mindeközben Gregory Hamilton, az üzletember is szembetalálja magát démonjaival, mégis azon igyekszik, hogy visszahozza a megszokott környezetébe a lányt, akinek összekuszálta az életét. 
Samuel Zook, az amish fiú kihágásai miatt végleges kirekesztésre számíthat. Próbál hű maradni az ősei értékrendjéhez, de rá kell jönnie, túl önfejű és heves. 
Vajon meddig képesek az emberek álarc mögé bújtatni valós énjüket? Meddig tartható féken az ösztön és a vágy? Legyőzheti a józan ész a szívet és a sóvárgást? Mindhármuknak rá kell döbbenniük, hogy reménytelen háborúba kezdtek önmagukkal, mert "legyőzhetetlen a szenvedély, akár a sír..." 

Borsa Brown ismét egy szókimondó és különleges, ugyanakkor érzelmes és szenvedélyes történettel lepi meg olvasóit. Új sorozatában, a Gyalázat-trilógiában ezúttal is egy elzárt közösségbe, az amishok világába enged betekintést. Az első kötet, a Gyalázat és hit után a Gyalázat és szenvedély című részben kiderül, hogyan folytatódik Dorothy, Gregory és Samuel története.

Idén véget ért a nagy sikerű fantasy sorozat, a Trónok harca. Az HBO csapata nem hagyta a nézőket elgondolkodtató és megosztó sorozat nélkül, ugyanis egyből elindították a Csernobil című minisorozatukat. A televíziós drámának köszönhetően többen is kikölcsönözték Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima című könyvét. A kötet 2016-ban jelent meg az Európa kiadó gondozásában.

1986. április 26-án kezdődött Csernobilban minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Az akkori szovjet vezetés titkolózása miatt a világ napokig szinte semmit sem tudott róla...
 
A Nobel-díjas fehérorosz írónő két évtizedet szánt a téma feldolgozására. Beszélt olyan emberekkel, akiket rögtön a katasztrófa után a helyszínre rendeltek, és a legveszélyesebb munkákat végeztették velük. Beszélt az özvegyekkel, akiknek csak a kitüntetések és az oklevelek maradtak. Beszélt azokkal, akik az erőmű közelében, a paraszti Atlantisszá vált Poléziában éltek - aztán bedeszkázták a kútjukat, és kitelepítették őket, vagy maradhattak a házukban, de eztán már úgy éltek, mint egy rezervátum lakói. Megismerjük az áldozatokat, a felelősöket és a szovjet virtusba belerokkant vakmerő önkénteseket. Megismerjük azokat, akik számára Csernobil filozófiai probléma, az atomkorszak utáni ember alapító mítosza, és azokat is, akik a szovjethatalom ellenségeit, a Nyugatot és az árulókat okolják érte.

Csernobil nemcsak egyéni, családi, hanem nemzeti tragédia is. Nem szovjet, nem orosz, nem is ukrán, hanem fehérorosz nemzeti tragédia. A tízmilliós nemzetből több mint kétmillióan élnek szennyezett területen. Mert amikor a szovjet híradókban örömhírként közölték, hogy szerencsére nem Kijev felé szállt a radioaktív felhő, azt nem közölték, hogy Minszket és Fehéroroszországot borította el. Mivel a birodalom itt többször is erőszakkal állította meg a nemzetté válás folyamatát, sokan csak ekkor döbbentek rá, hogy az ő sorsuk más, maguknak kell kitalálniuk, hogyan menthetik meg az életüket. A gyarmati sorban élő nemzet a csernobili katasztrófával lépett be a világtörténelembe. Mert az afganisztáni háború és az atomkatasztrófa a birodalmat is romba döntötte.

Csernobil minden szereplő számára korszakhatár. A boldog tudatlanság elvesztését jelenti, ahonnan csak hosszú idő után lehet eljutni a rezignált, keserű bölcsességig. Vannak, akik már eljutottak ide, és vannak, akik most csak most indulnak el, mint a Szolzsenyicint olvasó falusi párttitkár. Egyesek menekülnek a zónából, másokat meg vonz az a terület, amelyet lassan visszahódít a természet.

Csernobil nemcsak katasztrófa volt, hanem figyelmeztetés is. És Alekszijevics szerint minden nemzedéknek olvasnia kell a jövőnek hagyott jelekből.

Csernobil ma is aktuális. És aktuális lesz még 48 ezer évig.


Jamie és Claire története folytatódik. Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen regény és televíziós sorozata belopta magát a romantikus művek kedvelőinek a szívébe. 

1771: A Korona észak-karolinai gyarmatán egymásnak feszül a gazdag arisztokrácia és a megélhetésért küzdő telepesek, törékeny egyensúlyban tartva a kialakult, szorongató helyzetet.
Közöttük áll Jamie Fraser, egy talpig becsületes és tisztességes férfi. Miután száműzték szeretett hazájából, Skóciából, most végre megkapta a földet, ami után áhítozott. Támasza rendkívüli felesége, Claire, a nő egy másik helyről és időből, aki az eljövendő események ismeretének terhes ajándékát hordozza. Korábban ez a tudás veszélyt és áldást is jelentett Jamie és Claire számára. Most talán pislákoló fáklyaként vethet fényt az előttük álló vészterhes éveken át vezető útra – vagy olyan tűzvészt okoz, amiben mindketten hamuvá égnek.

A lángoló kereszt egyszerre szívbemarkoló, letehetetlen, történelmileg a legapróbb részletekig hiteles, és süt belőle a szenvedély.

Jason Matthews Vörös veréb-trilógiájának záró kötete - A Kreml jelöltje - méltó folytatása a Vörös verébnek és Az árulás palotájának. A 21. századi kémregény lebilincselő és folyton izgalomban tartja az olvasót.
Az orosz kémelhárítás vezetője, Dominyika Jegorova ezredes több mint hét éve kémkedik a CIA-nak. Ha mindez nem lenne elég, titkos szerelmi viszonyt folytat tartótisztjével, Nate Nash-sel, amivel minden írott és íratlan szabályt megszegnek, halálos veszélybe sodorják egymást, mégsem képesek ellenállni a kísértésnek.
Mindeközben Washingtonban a nemrég beiktatott amerikai elnök új kormánytagokat választ maga mellé a kabinetjébe. Dominyika fülébe jut, hogy az orosz titkosszolgálat a saját vakondját készül egy magas rangú hírszerzői posztra ültetni. Ha a Kreml jelöltjét nevezik ki, az oroszok azonnal tudomást szereznek a CIA összes moszkvai ügynökének kilétéről, Dominyikát is beleértve.
Dominyika versenyfutásba kezd az idővel, és beleveti magát a Kreml falai között zajló intrikákba, hogy még több titkos információt szerezzen meg Putyin legbelső köreiből, és kiderítse, ki lehet az oroszok vakondja, mielőtt még túl késő lenne. Lélegzetelállítóan izgalmas, Bécstől Hongkongon és New Yorkon át Törökországig vezető akciósorozat veszi kezdetét, míg végül Vlagyimir Putyin egymilliárd dolláros fekete-tengeri palotájában érnek össze a szálak.
A volt CIA-s író Vörös veréb című könyvét megfilmesítették, és a földszinti Info-Ponton megtalálható az akciófilmek között. 
Edward St. Aubyn: Patrick Melrose című önéletrajzi ihletésű kétkötetes művében megmutatja a hanyatló brit arisztokrácia, a tökéletes dekadencia, erkölcstelenség, kapzsiság, sznobizmus és kegyetlenség világát. 

A legfelsőbb körökhöz tartozó, mesés gazdagságban élő David Melrose kegyetlenül uralkodik boldogtalan feleségén és ötéves fián, Patricken.

A szadista apa mellett felnövő fiúból heroinista lesz, aki a második kisregény elején apja hamvaiért indul New Yorkba. Patrick apja emlékével együtt függőségétől is megszabadul, majd maga is családot alapít. 

A regény alapján minisorozat készült, melyben Benedict Cumberbatch alakítja Patricket.

A HVG kiadó tavaly decemberben kiadta az Egyesült Államok egykori first ladyjének, Michelle Obama személyes hangvételű, átütő erejű és inspiráló önéletrajzát.

Michelle Robinson gyermekkorát Chicago déli részén töltötte. A család tetőtéri lakásában egy szobában lakott bátyjával, Craiggel, akivel gyakran fogócskázott kint a parkban. Szüleinek, Fraser és Marian Robinsonnak köszönheti szókimondását, bátorságát. Innen az élet távolabb repítette: a Princeton nagyelőadóitól, ahol először tapasztalta meg, milyen érzés egyedüli feketének lenni egy teremben, a csupa üveg irodaházig, ahová elszánt és lelkes társasági szakjogászként került. Itt toppant be irodájába egy nyári reggelen egy joghallgató, Barack Obama, és borította fel szépen felépített terveit.

Michelle Obama most először mesél házasságuk első éveiről, arról, miként próbált egyensúlyt teremteni a munkája és a családi élet között, miközben férje politikai karrierje gyorsan ívelt felfelé. Beavat az elnökválasztáson való indulásról szóló vitáik részleteibe, és ír arról is, hogyan élte meg a népszerűség terhét és a kritikákat a kampány során. A bájjal, humorral és szokatlan őszinteséggel elmesélt történetekben igen érzékletesen számol be a színfalak mögött zajló eseményekről, amelyeknek a családja a történelem rivaldafényébe kerülve lett részese. Hasonlóan élvezetesen ír a Fehér Házban eltöltött nyolc meghatározó évről, amelyek során megismerte az országot, és az ország is megismerte őt.

Az Így lettem hol szerény iowai konyhákba, hol a Buckingham-palota báltermeibe kalauzol minket. Megtapasztaljuk a mérhetetlen szomorúság, az elképesztő szívósság és bámulatos kitartás pillanatait is. Egészen közelről láthatjuk, mi zajlik e páratlan, úttörő történelmi személyiség lelkében, miközben azért küzd, hogy hitelesen éljen, hogy saját erejét és hangját magasabb eszmék szolgálatába állítsa. Őszintén és bátran megosztott történetei arra ösztönöznek, hogy feltegyük magunknak is a kérdést: kik vagyunk és kivé akarunk válni.

A család és a neveltetés meghatározza életünket. Orvos-Tóth Noémi klinikai pszichológus, az Örökölt sors című könyvében végigvezeti az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, melyben felismerhetjük a megörökölt negatív viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. 
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd - amit a modern kutatások eredményei is igazolnak -, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborús üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban - hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz. 

A doktornő októberben ellátogat Mosonmagyaróvárra és egy előadás során részletesen bemutatja könyvét és a kutatását.

Emberi sorsok, önismeret, önfejlesztés. Raphaëlle Giordano A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című boldogságkönyv szerzőjének új könyve - Az a nap, amikor az oroszlánok salátát fognak enni - nagy érdeklődésnek örvend.

Ember embernek farkasa... vagy éppen oroszlánja... és az oroszlánok nem finomkodnak. Biztosak az erejükben, és anélkül, hogy tudatában lennének egoizmusuknak és mindent erőből megoldó természetüknek, uralkodnak mások felett. Nap mint nap találkozunk ezekkel az oroszlánokkal: dühödt autóvezető, finoman lenéző házastárs, hatalomittas főnök, aki mindent jobban tud... Ezt nevezi Romane "erősebb kutya szindrómának".


A harmincas, munkájának elkötelezett Romane azért hozta létre a cégét, hogy csoportterápiáin alapjaiban segítsen megváltoztatni a nehezen elviselhető nagyvadak hozzáállását és mentalitását. Az új csoportban nagyon érdekes esetek gyűltek össze, s egy valaki közülük is kiemelkedik: Maximilian Vogue, a híres üzletember, egy nagy kozmetikai multi vezérigazgatója. Őrülten karizmatikus, de az egoista "erősebb kutya" minden zavaró jellemzőjével. Vajon Romane-nak sikerül rávezetnie, hogy érzékenyebben, másokat tiszteletben tartva juttassa érvényre belső erejét? Egy biztos: nem lesz könnyű dolga...

Hogyan győzzük le saját magunkat,és fordítsuk a javunkra azt a tulajdonságunkat, amely a legzavaróbb bennünk? Hogyan tudjuk megtalálni azt a belső utat, amely megtanít bennünket uralni a saját életünket?



Giordano első könyvével kinyitotta az önsegítő bestsellerek világának ajtaját és Véronique Maciejak is belépett rajta. Az írónő első művében a Ne várd meg, amíg elvonul a vihar, tanulj meg táncolni az esőben, Emmával ismerkedhet meg az olvasó.




Emma a reggeli műsort vezeti a Double MR-en. Imádja a munkáját, végtelenül odaadó, és minden idejét a kis helyi rádióállomásnak szenteli. Papíron csak riporter, de igazából főszerkesztői munkát végez. Ő vezeti a reggeli adást Benjaminnel, ő csinálja a külső közvetítéseket, vezeti a tréningeket, és anyagot ír a műsorokhoz. Hatéves, a hivatástudaton jócskán túlmutató, nagylelkű odaadás után még mindig nem léptették elő, és kezd eltűnődni, hogy mi értelme mindennek az erőfeszítésnek. A karizmatikus Julien Vascosszal, a felnőtté válásról szóló regények sikeres szerzőjével készített interjú mindent megváltoztat. Amikor Emma találkozik az íróval, Julien arra kéri, vegyen részt egy személyre szabott, virtuális life couch kísérletben.

A regényben alkalmazott módszerek segíthetnek kimozdulni a komfortzónánkból, megváltoztatni és boldogabbá tenni az életünket.

Idén januárban a Flesch Károly Kulturális Központba a KultÓRA elnevezésű program keretében a városba látogatott Nyáry Krisztián, író. Az író-olvasó találkozón a legújabb könyvét - Írjál és szeressél - mutatta be. 
Az író összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, majd mára már jól ismert stílusában megírta keletkezésük történetét is.

Félénk udvarlólevél, pimasz széptevés, szemérmes viszontválasz, írásos erotika, hideg elutasítás, csalódott szakítás, könnyes búcsúlevél: minden, ami a szerelmes levél műfajába belefért 1526 és 1976 között. Csokonai Vitéz Mihály, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Nemes Nagy Ágnes, Kossuth Lajos, Örkény István, Jászai Mari, Krúdy Gyula, Latinovits Zoltán és még száz név a magyar közel- és régmúltból, akik levélben is megírták, mit gondolnak a szerelemről. 

Aki szerette az Így szerettek ők, Festői szerelmek szerelmi történeteit, vagy a Merész magyarok, Igazi hősök és a Fölébredt a föld történetit most sem fog csalódni.

Lassan minden nap van valami jeles alkalom, amiről megemlékezhetünk, esetleg egy kihívás, vagy valami trend, amit követhetünk. Július a műanyagmenetes hónap. Szerencsére olvasóink nagy része érdeklődik és él a környezettudatos praktikákkal. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén két környezetmegóvó, életmódváltó írás is bekerült a TOP kölcsönzések közé.


Az egyik kötet Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre, a másik Bea Johnson: Zero Waste otthon. Könyvajánló a Föld napja alkalmából című bejegyzésünkből részletesen megismerkedhetnek a kötetekkel.

Környezettudatosság, a bolygó védelmét Peter Wohlleben neves német erdész a legfontosabbnak tartja. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott az erdőfelügyelőségnél, és napjainkban az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az őserdők visszaállításán munkálkodik. Számos tévéműsor vendége, előadásokat tart és gyakorlatokat vezet; több erdővel és a természetvédelemmel foglalkozó mű szerzője. A fák titkos élete című könyvében meglepő dolgokat tár fel.

Az ​erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! 

Peter Wohlleben fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba. A fák eddig nem is sejtett képességeiről írott lebilincselő tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit. És az olvasó nem győz álmélkodni a természet csodáin.

Bolygónkra nemcsak mi emberek hatunk, hanem más égitestek is, gondoljunk csak az apály-dagály jelenségre. Lucinda Riley A hét nővér sorozatának 5. kötetében a Holdnővérben, ez az égitest szerepel.

Taygeta D'Apliese, azaz Tiggy az egyik testvérétől értesül a nevelőapja haláláról. A nővéreivel a Genfi-tó partján magasodó, gyermekkori otthonukban gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek szeretett apjukról, és meghallgassák a végrendeletét. A különc milliárdos, Pa Salt mindnyájuknak egy különleges tárgyat és egy levelet hagyott örökül, amelyek segítségével - ha a lányok úgy döntenek - közelebb kerülhetnek a valódi gyökereikhez.

Tiggy a megérzéseit követve úgy dönt, a mindentől elszigetelt Kinnaird-birtokon, a Skót-felföld egyik gyöngyszemén vállal munkát: vadvédelmi tanácsadóként a kihalás szélén álló skót vadmacskák megmentéséért küzd. A birtok urával, a meglehetősen zaklatott, ugyanakkor elképesztően jóképű férfival, Charlie-val azonnal megtalálja a közös hangot. Kinnaird a vadmacskákon túl számos meglepetést tartogat Tiggy számára: a birtokon élő, vén cigány ember azt állítja, hogy a lánynak sajátos képessége van, és vissza kell térnie a szülőföldjére, a spanyolországi Granadába.

Tiggy vonakodva ugyan, de útra kel, és a régi mór erőd, az Alhambra árnyékában kideríti, milyen szálak is fűzik őt a sacromontei barlangok lakóihoz és nemzedéke egyik leghíresebb flamencotáncosához, Lucía Amaya Albaycínhoz. De vajon mit kezd az újonnan felfedezett örökségével? És vajon ki lesz az, aki megdobogtatja gyengélkedő szívét?


Az írónő új regényében egy intuitív, önmagát és a származását kutató lány története tárul fel, amelyben nagy szerepet kap a zene, a spiritualitás, a lélekben lakozó erő és a szenvedélyesség.

Spiritualitás, misztika, szerelem nemcsak Riley kötetiben bukkan fel, hanem Deborah Harkness regényeiben is. A Mindenszentek-trilógia elvarázsolja és fogva tartja olvasóit. 

A boszorkányok elveszett könyvében Diana ​Bishop, az alkímia történetével foglalkozó fiatal történész – aki akarata ellenére lett boszorkány, és azért választotta a tudományos pályát, mert így kíván megszabadulni e terhes örökségtől – az oxfordi Bodley könyvtárban ráakad egy titokzatos, elveszettnek vélt könyvre, az Ashmole 782 névre hallgató kéziratra.
Rajta kívül azonban más túlvilági lények, démonok és vámpírok is ott nyüzsögnek a könyvtárban, és az ő érdeklődésüket is felkelti az eltűnt kötet, mert olyan titkokat sejtenek benne, amelyek meghatározóak lehetnek a teremtmények – azaz a nem-emberek – sorsára nézve. Azt is meg szeretnék tudni továbbá, hogy a boszorkány-történésznő miként bukkanhatott rá erre a kivételes ritkaságra.
A Diana körül gyülekező túlvilági teremtmények központi figurája egy ezerötszáz éves vámpír, Matthew Clairmont, aki mellesleg az oxfordi egyetem professzora és az Angol Tudományos Akadémia tagja. Ők ketten elhatározzák, hogy megfejtik az eltűnt kézirat titkát. A boszorkányok elveszett könyve ennek az izgalmas vállalkozásnak és kettőjük kapcsolatának története.

Az éjszaka árnyaiban Diana és Matthew  szerelme továbbra is izzik, kalandos történetük egyre újabb fordulatokat vesz térben és időben. Diana ugyanis nemcsak történész, hanem boszorkány is, a vonzó Matthew pedig vámpír. Mivel az oxfordi könyvtárban őrzött rejtélyes kézirat eltűnése nem hagyja őket nyugodni, a nyomába erednek, de nincsenek egyedül: démonok, vámpírok, boszorkányok akadályozzák őket. Elhatározzák hát, hogy visszautaznak az időben a kézirat keletkezésének korába, így próbálják megszerezni. Diana korábban tudomást sem akart venni őseitől örökölt képességeiről, most viszont sürgető vágyat érez, hogy elsajátítsa a boszorkánymesterséget. Amikor ott találják magukat az 1590-es évben, Londonban, körülöttük nyüzsögnek a költők, színműírók, udvaroncok – és persze a természetfeletti lények. Ők megérzik, hogy Diana közülük való, ő pedig lassan tudatára ébred a hatalmának. Amire nagy szüksége is lesz, mivel hanyatlóban a vámpírok népe, és az okok kiderítése rájuk vár. Nemsokára már a prágai császári udvarban fürkészik a kézirat titkát…

Az írónő letehetetlen történeteket ír a mágia és az intrika vegyítésével. Akik olvasták a könyveit és/vagy látták a sorozatot nagy izgalommal várják a befejező részt, Az élet könyvét. (Már beszerzés alatt áll, hamarosan kölcsönözhető lesz! Psszt...!)

Akik másféle borzongásra vágytak, azok Stephen King Végítélet, valamint Csipkerózsikák című könyveit vitték haza.

A ​történelem nem szűkölködött tragikus eseményekben: mindent elsöprő árvizek, pusztító tűzvészek, határokat nem ismerő járványok tizedelték az emberiséget. Ám minden elemi csapásnál nagyobb fenyegetést jelent önmaga számára az ember. A tudomány és a technika fejlődésével már-már tökélyre fejlesztette a pusztítás eszközeit, s szinte törvényszerű, hogy előbb-utóbb kicsúszik a kezéből az ellenőrzés. Visszaélt tudásával és hatalmával, megérett a bűnhődésre…
…valahol a kaliforniai sivatag mélyén, egy titkos katonai laboratóriumban üzemzavar támad, s elszabadul egy gyilkos vírus. Iszonyatos sebességgel tarol végig az országon, tömegesen hullanak az emberek. Ám ismeretlen okból néhányuk szervezete ellenáll a szörnyű kórnak, épségben vészelik át a járványt. Egyetlen közös van bennük: hasonló álmokat látnak, melyekben vagy egy idős néger asszony, vagy egy baljós sötét ember hívja őket. Felkerekednek hát a túlélők, hogy eleget tegyenek a Gondviselés, illetve a Gonosz hívásának. Természetesen közben meg kell szervezni az életet. Vajon elég erősen munkálkodnak bennük a régi erkölcsi normák ahhoz, hogy újra felépítsék a társadalmat, mielőtt teljesen eluralkodik a káosz? Közösséggé tudnak-e kovácsolódni az elszórt csoportocskák, meg tudják-e őrizni emberségüket, vagy végképp széthullik a civilizáció? Mindeközben a Gonosz sem tétlenkedik, s hamarosan elkerülhetetlenné válik az összecsapás…

Valamikor a jövőben (amely olyan valóságos, hogy akár napjainkra is felcserélhető lehetne) a nőket elalvás közben beburkolja egy ismeretlen fehérjéből képződő hártya, olyan, mint a selyemgubó. Ha a Csipkerózsikákként alvó nőket felébresztik, vagy bármi módon megsérül a gubójuk, akkor állatiasan vadak és erőszakosak lesznek. Alvás közben viszont egy másik, a miénknél jobb világba jutnak, ahol harmónia uralkodik, és szinte nincsenek konfliktusok.

Egy isten háta mögötti helyen, a nyugat-virginiai Dooling női börtönében azonban van egyvalaki, egy titokzatos idegen, bizonyos Eve Black, aki normális módon elalszik és felébred. De vajon az ő esetében orvosi anomáliáról van szó, amit tanulmányozni kellene, hátha megoldást ad erre az egész alvásproblémára? Vagy talán Eve Black démon, a megmagyarázhatatlan jelenség okozója, és a legjobb lenne megsemmisíteni? A magukra maradt, egyre inkább ősi ösztöneikre hallgató férfiak egymással vetélkedő frakciókra szakadnak: ki megölni, ki megmenteni akarja Eve-t. Mások a zűrzavart kihasználva személyes ellenségeiken állnának bosszút. A csupa férfi világban elszabadul a pokol és tombol az erőszak...

A Csipkerózsikák történetét fiával, Owen Kinggel együtt írta a borzongás nagymestere. Úgy látszik az alma nem esett messze a fától. 

A pszichológiai thriller kedvelőit sem hagyták cserben az írók/írónők. Laura Marshall első regénye, az Ismerősnek jelölt a mindennapi életből vett helyzetekkel és váratlan fordulatokkal bővelkedő thriller.

                                   Kívántad már, hogy bárcsak megváltoztathatnád a múltad?


Maria ismerősnek jelölt a Facebookon.
Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott.
Vagy mégsem?


Louise a negyvenes éveiben járó elvált anya, egyedül neveli négyéves fiát, és belsőépítészként a saját vállalkozását vezeti. Az egyedülálló szülők elfoglalt, küzdelmes életét éli. Egy napon szívdermesztő e-mailt kap. Maria, a volt osztálytársa ismerősnek jelölte a Facebookon. Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott. Vagy mégsem?
Az 1989-es végzős középiskolás évfolyam osztálytalálkozóra készül, így Louise felveszi a kapcsolatot a volt osztálytársaival, hogy kiderítse, őket is bejelölte-e Maria... A múlt hirtelen nagyon is valóságossá válik, újra felszínre kerülnek a régi titkok, hazugságok, féltékenységek és elfeledett sérelmek. De vajon megjelenik-e Maria az osztálytalálkozón? Megoldódik-e a több évtizedes rejtély?

Krimibe illő történettel jelentkezett Nadia Murad, aki Irakban egy jazídi közösségben nőtt fel, és arról ábrándozott, hogy egy napon szépségszalont nyit. 2014 augusztusában ennek az álomnak az Iszlám Állam katonái vetettek véget: a falu lakóit lemészárolták, a fiatal lányokat pedig - köztük a 21 éves Nadiát - elhurcolták szexrabszolgának. A lebilincselő memoár amellett, hogy bemutatja, kik is a jazídik, és hogyan váltak a radikális iszlám céltáblájává, megrázó képet fest az erőszak pszichológiájáról, és elmeséli Nadia ellenállásának, valamint szökésének történetét. 
Az utolsó lány c. könyvében kendőzetlenül ír a kínzásról, rabszolgasorsról. 


Női sorsról, családi titkokról, bátorságról ad tanúbizonyságot  Grecsó Krisztián új regénye, a Vera.

Szeged, 1980. Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. A papa a honvédségen dolgozik, a mama meg minden nap várja őt tanítás után. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének egymás után, mégsem lehet tudni, vajon mi indítja el az események láncolatát. Mi fordítja szembe végzetesen az addigi legjobb barátnőjével? Miért olyan jó és ugyanakkor ijesztő egyre több időt tölteni Józeffel, az új lengyel fiúval? És miért vannak a felnőtteknek titkaik, ha Verától azt várják el, hogy ő mindig csak az igazat mondja?

Május 8-án a könyvtárban a női sorsról, családról, emberi kapcsolatokról szóló Akkor is című történettel és Finy Petrával ismerkedett meg a közönség.

Salamon Sára tanárnő nemsokára negyvenéves lesz. Két gyermeket nevel, szereti a munkáját, és úgy hiszi, a házasságával is minden a legnagyobb rendben. Egyik reggel a férje, mindenféle magyarázat nélkül, fogja a bőröndjét, és elköltözik. Az új barátnőjéhez. 
Kire számíthat ebben a helyzetben Sára? A túlérzékeny anyjára, aki kerüli őt? Két koraérett, kicsit furcsa gyermekére? Három barátjára, akik egyben a kollégái is, ráadásul az egyikükkel több mint sajátos a viszonya? Esetleg a mogorva szomszédra, aki már többször fel akarta jelenteni hangoskodó gyermekei és a lépcsőházban lévő rendetlenség miatt? Netán egy beteg, kómában fekvő férfira, akivel még soha nem beszélt, viszont rendszeresen bejár hozzá a kórházba felolvasni? 


Leiner Laura sikere töretlen és amíg a rajongók várják az Iskolák-versenye zárókötetét, addig sem kell nélkülözniük az írónő történetit, ugyanis a legelső, bemutatkozó regényét, melyet több mint 10 éve adott ki, ismét megjelentette. Megújult külsővel, filmbeillő jelenetekkel, humorral és káosszal jelentkezett a Remek! és Ez is remek!

Mire számíthat egy 19 éves lány, aki nagy nehezen végre megszabadul az iskolától, és soha többé a közelébe sem akar menni? Akinek a barátja az egész nyarát Floridában tölti - nélküle? Akinek mindene a film, forgatókönyv-író szeretne lenni, csak éppen még egy betűt sem írt le? Például elmehet dolgozni egy videótékába, hogy ne teljen tétlenül a nyara. Ennél jobb munkahelyet nem is találhatna, és végre lesz ideje nekilátni a forgatókönyvnek... Persze végül semmi sem a tervek szerint alakul, minden a feje tetejére áll...


Elmúlt a nyár, és ezzel vége szakadt a hajmeresztő buliknak, a féktelen nyaralásoknak és a váratlan összejöveteleknek. Vagy mégsem? A Remek!-ből megismert őrült csapatot természetesen holmi időjárás nem fogja meggátolni abban, hogy továbbra is teljesen képtelen helyzetekbe sodorja magát. A videótéka még mindig üzemel, Lindáék szinte minden estéjüket együtt töltik, de vajon meddig tartható fenn ez az állapot? Mi lesz, ha új tagok érkeznek a bandába, pl. gyerekek? És vajon lehet-e forgatókönyvíró abból, aki még soha egy betűt sem írt le a filmterveiből? A Remek! című könyvben megismert szereplők kalandjai a már megszokott eszeveszett tempóban folytatódnak.

Bizonyára akad olyan könyv, ami felkeltette az érdeklődésed. Ne habozz, gyere be hozzánk és kölcsönözd ki. Ha mégsem találod, ne ess kétségbe. Kérj rá előjegyzést, amint visszahozzák a könyvet azonnal értesítünk és már viheted is haza. 😉

Olvasni menő!

- D - 

Megjegyzések