Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

2018 népszerű könyvei -TOP 15 kedvelt olvasmány a felnőttek körében

És itt van 2019, ismét eltelt egy év, hihetetlen milyen gyorsan. És igaz a mondás, „So many books, so little time”, azaz „túl sok könyv, túl kevés idő”.

Mi sem bizonyítja jobban, minthogy 20 db könyvet sikerült elolvasnom az elmúlt 365 napban. Holott mennyi állt és áll még mindig az éjjeliszekrényemen vagy éppen fekszik az egyik fiókomban. És még mennyi vár rám, ami a következő években fog megjelenni. 😍 📚 De nem búsulok, hiszen annyi jó kalandot éltem meg és szerencsére nemcsak én, hanem könyvtárunk tagjai is, azaz Te is, kedves olvasó.

Összeszedtük azokat a könyveket, amelyek alig pihentek a polcon vagy el sem jutottak a polcig, hiszen kézről kézre jártak.

Első helyen landolt Náray Tamás: Zarah; Zarah öröksége című regényei. 


Zarah Winter szerető családba, fényűző körülmények és csodás műkincsek közé született, s egy tökéletes világban ennek megfelelő élet is várt volna rá. Ám hamar meg kell tanulnia, hogy az 1930-as évek Németországában mindennek épp az ellenkezője igaz. De hiába veszik el tőle a családját, az otthonát, a hazáját, sőt még a nevét is, Zarah mindvégig kitart.


Náray regénysorozata egy történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, melyben mesél a huszadik századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogságról.

Ahogy elhaladok a kalandregények mellett, feltűnik, hogy Dan Brown legújabb kötete, az Eredet még nincs a polcon. Annyira már nem is új, hiszen februárban jelent meg Robert Langdon a szimbolika és a vallási ikonológia harvardi professzorának újabb története, mégsem látom a többi könyv között. Ilyen sokan szeretik Tom Hankset? 😄

 Dan Brown: Eredet instagram képLangdon professzor a bilbaói Guggenheim Múzeumba érkezik, hogy részt vegyen egy felfedezés bemutatásán, amely "mindörökre megváltoztatja a tudományokat". Az esemény házigazdája Langdon barátja és egykori tanítványa, Edmond Kirsch, a negyvenéves tech-mágnás, akit káprázatos találmányai és merész előrejelzései az egész világon vitatott figurává tettek. A mai este sem kivétel: azt állítja, hogy egy megdöbbentő áttörést jelent be, amelynek messzeható következményei lesznek. Az esemény még azelőtt tragikus véget ér, hogy igazán elkezdődhetne. Langdon kétségbeesett menekülésre kényszerül a múzeum igazgatónőjével, Ambra Vidallal. Barcelonába szöknek, és veszélyes kutatásba kezdenek egy jelszó után, amely megnyitja Kirsch titkát.



Borsa Brown nevét, ha meghallom, egyből Az Arab című regénysorozata ugrik be. Mégsem a magyar-arab szerelmi történettel került fel a listára, hanem A férj prostija című kötettel; melyben, humoros formában, mégis őszintén, kendőzetlenül mutatja be a női lélek bonyolultságát és egy krízisbe jutó házasság újraélesztésének történetét.


2018. október 3-án az Országos Könyvtári Napokon egy író-olvasó találkozón belül megismerkedhettek az érdeklődők Borsa Brownnal és írásaival. Ezután ismét felkapott lett olvasóink körében Az Arab sorozat.




Egy életen át írtam novellákat. Elméletem szerint a novella nem azonos az elbeszéléssel. Az elbeszélés olyan történet, amelyet a havilapokban adunk közre, terjedelme tizenötezer karakternél több, néha húsz- vagy akár harmincezer. Elég hosszú tehát. A novella viszont az, ami befér a hetilap egy teljes oldalára, tehát régi számolással kábé tíz flekk (ennyi nagy sorközzel telegépelt oldal). Ami ennél is rövidebb, az mi? A két háború közt tárcának hívták, ám az inkább egyfajta személyes újságcikk. Lehet-e novellát - történetet - írni még sokkal tömörebben, ha tetszik, töményebben? Kihívás. Én megpróbáltam, először szerkesztői kérésre, aztán már sportból, "odaülök, rövidülök" jeligére.
A kötetben olyan vallomások találhatóak, amelyeket kicsit - vagy nagyon - szégyell az ember, s nem szívesen mesél el, még baráti vagy családi körben sem. (A fotóm is efféle.) Erőt kellett vennem magamon... értik. Erre utal a cím: töredelmes vallomás. Vámos Miklóstól.

Kepes András új regénye, az Istenek és emberek, mely a Tövispuszta és a Világkép drámai folytatása. 

„Minden megváltozik, minden másról szól már ma is, mint amiről a politikusok papolnak és amitől az emberek szoronganak, vélte Ézsiás Benedek. Szétfeszítette a tudat, hogy már soha senkit nem tud meggyőzni semmiről, mert megtagadták őt a szavak. Persze, gondolta, lehet, akkor se tudná megértetni magát, ha megmaradt volna a beszéde, hiszen hány ékesszóló, okos ember figyelmezteti az emberiséget, hogy mi vár rá, ahogy a próféták is hiába üvöltözték a jövendölésüket és az átkaikat. Az emberek saját előítéleteik rabjai, és a cellájukba nem szűrődik be más gondolat, csupán saját véleményük visszhangjának örvendeznek.”




Az elmúlt évben sokat hallhattunk a migrációról, ezért nem is lepődtem meg, hogy a listára felkerült Douglas Murray: Európa furcsa halála. 

Ebben a könyvben nemcsak a demográfiai és politikai tényekről olvashatunk, hanem a szerző tapasztalatiról is. Murray járt azokon a helyeken ahová eljutottak a bevándorlók, beszélt azokkal, akik befogadták őket és olyanokkal is, akik elzárkóztak és a mai napig elzárkóznak tőlük.






Mi nők szívesen olvasunk romantikus történeteket, jön a lovag fehér lovon és megmenti szíve hölgyét a sárkánytól.

A következő kötetben a sárkány nem más, mint a haláltábor, a lovag Lale, a megmentésre váró nő, Gita. Kettőjük szívszorító elbeszélése olvasható Heather Morris kötetében, Az auschwitzi tetoválóban. 




"Nekem a Balaton a Riviéra" szoktuk énekelni, ha leugrunk a Balcsira. Milyen jó is napsütés, nyár, fagyi, BALATON. 🏖👙☀

 Tóth Gábor Ákos: Édesvízi mediterrán c. sorozatának első kötete (instagram kép)


T. G. Oaks kanadai magyar boldogan élte álmosítóan unalmas életét egy hamiltoni kertes házban, mindaddig, míg hirtelene jött örökség értékesítésének ügyében a Balatonhoz utazik. A magyar tenger és annak édesvízi mediterrán lüktetése szépen lassan felőrli minden ellenérzését az óhazával kapcsolatban. A tóparti falu különc lakói először ugyan az őrületbe kergetik, de egy jó balatoni halászlé és egy pohár hűs kéknyelű után máris más színben fest az a bizonyos öreghegyi szőlőskerttel körbevett Fenséges Rom, amelyet ráadásul még egy titokzatos legenda is övez. 



Tóth Gábor Ákos Édesvízi mediterrán sorozatának első részében egészen más szemszögből mutatja be Balaton-felvidéket.


Szeretem a történelmet, szeretek róla olvasni, mert a kutatások, ásatások, vizsgálódások során újabb és újabb részletét ismerhetem meg. 


Yuval Noah Harari könyvei, a Sapiens – Az emberiség rövid története és a Homo Deus – A holnap rövid története igazán érdekes. A jeruzsálemi egyetemi tanár szakszavaktól mentesen, közérthetően, leegyszerűsítve ír és gondolkodtatásra késztet műveivel.






A skandináv krimik az utóbbi időben igazán népszerűek lettek, különösen Jo Nesbo kötetei és ezek közül a legújabb, a Macbeth.

A züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc.
A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására. 
A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri. 

Ugyancsak nagy sikernek örvendett és örvend még mindig Böszörményi Gyula Ambrózy báró esteit  leíró regénysorozata, melyben a történelem és a krimi keveredik.

A történelmi könyvek közül Isten árnyéka, azaz Bán Mór Hunyadi IX. kötetét keresték a legtöbben.

Ezernégyszáznegyvenhat. A várnai vereségből még csak eszmélő Magyarország tovább sodródik a végső káosz felé. Az egymással hadakozó bárói ligákat, harácsoló nagyurakat a hét kapitánynak nem sikerült megfékezni, s immár a nyugati országrészeket is lángba borítják Cillei Ulrik és Habsburg Frigyes seregei. Északon a cseh Giskra haramiái fosztogatnak, keleten pedig az ifjú Mohamed szultán gyűjti erőit, hogy végleg leszámoljon a Hunyadi János vezette keresztény erőkkel. A szűk mozgástérben egyértelművé válik, hogy valakinek meg kell fékeznie a külső és belső ellenséget, különben menthetetlenül darabokra szaggatják az országot.

Egyetlen ember lenne alkalmas a feladatra, de Hunyadit ezekben a válságos hónapokban olyan seb kínozza, amit soha nem gyógyíthat be semmiféle gyógyír. Mégis el kell vállalnia a megmentő szerepét; hadait elsőként a magyar földeket régóta sanyargató Cillei Ulrik ellen vezeti. Régi barátja, segítőtársa, Vitéz János tisztában van vele, hogy a szétszabdalt nemzet egyesítésére a megoldás, hogy a törökellenes harcok hősének át kell vennie a hatalmat az egész ország felett – ha kell, fegyverrel.

A városunkról számos írás jelent meg az elmúlt időszakban, ezek közül a legfrissebb és a legkeresettebb kötet, a Mosonmagyaróvár című monográfia volt.

„Mosonmagyaróvárról születtek könyvek, kéziratok, ezek száma a rendszerváltást követően gyarapodott meg. De igazi, a máig ívelő monográfia, olvasókönyv nem született. Ezt az űrt szeretnénk most betölteni, adósságunkat leróni ezzel a vaskos kötettel, aminek ötlete 2011 őszén fogalmazódott meg, a ami mára valósággá vált, vaskos kiadvánnyá....
Az összeverbuvált alkotói csoport elvégezte a - nem könnyű - munkát, s a kezdetektől 2014-ig megírták a vállalkozó szerzők a város történetét, összefoglalták mindazt, amit tudni lehet Mosonmagyaróvárról….”


Devon Ravenel, London legelbűvölőbb élvhajhász aranyifja grófi címet és birtokot örököl. Újonnan szerzett, magas társaságbeli rangja azonban nem kívánt felelősségekkel jár… és jó néhány meglepetéssel is szolgál. A birtokot jelentős adósság terheli, s a néhai gróf három ártatlan húga még mindig ott él a házban… ahogy Kathleen, Lady Trenear is. A szép fiatal özvegy éles esze és elszántsága Devonéval vetekszik. A két vasakarat összecsap…
Kathleen pontosan tudja, hogy nem szabad megbíznia egy olyan gátlástalan gazemberben, mint amilyen Devon. Lehetetlen lenne azonban tagadnia a heves vonzalmat kettejük között – Devon pedig, miután először a karjába zárta, megesküszik arra, hogy bármit megtesz, csak övé legyen a nő. Amikor Kathleen azon kapja magát, hogy egyre inkább enged Devon tapasztalt, vágykeltő csábításának, már csak egyetlen kérdés marad:
Képes lesz-e megtagadni a szívét az általa ismert legveszedelmesebb férfitól?
A romantikát kedvelők a Ravenel családdal ismerkedtek meg Lisa Kleypas újabb regénysorozatában.



A listáról nem maradhat le, Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted,hogy csak egy van című könyv. 

Még nem sikerült elolvasnom, mert elég gyorsan kikölcsönözték és azóta is kézről kézre jár az olvasók között. Nem csoda, hiszen mindenki tudni szeretné, hogyan legyen boldog, teljesebb az élete. Kíváncsi vagyok, remélem, hamarosan kideríthetem. 😄







Ha valamelyik felkeltette az érdeklődésedet, de nem találod könyvtárunkban, kérj rá előjegyzést és hamarosan már olvashatod is! 😄 😉
- D -

Megjegyzések