Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Az iskolák versenye folytatódik - Leiner Laura: Maradj velem


Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Leiner Laura napjaink legnépszerűbb írónője a tinilányok körében. Sőt ezen túlmenően nemcsak a tizenéves korosztály kedveli, hanem az ifjúsági irodalmat kedvelő idősebb korosztály is szívesen olvassa Laura könyveit.
A Szent Johanna gimi (SZJG) által megismert és népszerűvé vált írónő könyvei letehetetlenek, szórakoztatóak és egész egyszerűen beszippantanak. 
Az írónő október közepén megjelent legújabb kötete a Maradj velem címet viseli, amely az Iskolák versenye trilógia középső része. 


Ugyan a befejező, harmadik kötetre még hónapokat kell várni, de már most elmondható, hogy ez a sorozat is hozza a SZJG és a Bexi-sorozat stílusát, izgalmát, jó karaktereit és humorát. Az írónőtől már jól ismert helyzetkomikumok és vicces karakterek mellett pedig – az előző regényekhez hasonlóan - ebben a trilógiában is vannak komoly gondolatok. Sőt Hanna tragédiájának többször megjelenő fájdalma ebben a regényfolyamban csal legtöbbször könnyeket az olvasó arcára.

 Leiner Laura instagram oldalán található rajongói rajz
Leiner Laura közösségi oldalain (amely nagyon aktív és interaktív is egyben) rengeteg követő és rajongó várta már a trilógia következő részének megjelenését. Velük együtt én is nagyon kíváncsi voltam a folytatásra, hiszen az első kötetnek (Ég veled) gyakorlatilag a mondat közepén lett vége, otthagyva az olvasót egy roppant izgalmas befejezéssel (vagy inkább abbahagyással).

A Maradj velem is lebilincselő és fordulatos, mint az első rész. A történet az Iskolák Országos Versenye hatodik napjával folytatódik. A feladatok egymást követik a versenyben maradásért, amelyekkel egyre több megpróbáltatás vár a regény főszereplőjére, Hannára és csapattársai - a piros csapat – számára.

Véleményem szerint ebben a részben egy picit nagyobb arányban képviseltetik magukat a komolyabb gondolatok, mint a vicces epizódok. Bár a Laurától megszokott humoros, nevettető jelenetekből szerencsére itt sincs hiány. 
Különösen tetszik, hogy a regény többször is elmarasztalja a manapság igen nagy mértékben használt social media jelenlétet a valós, megélt élményekkel/kapcsolatokkal szemben. Remélhetőleg ezen a történet olvasói is elgondolkodnak majd.

A sztoriról spoiler nélkül ennyit mondhatok, úgyhogy inkább ajánlom a könyvet, méghozzá azoknak az olvasóknak, akik nyitottak az ifjúsági irodalomra és a könnyed, szórakoztató olvasmányokra egyaránt. Vigyázat, az olvasást többször felhangzó kacagás kísérheti! ;)

-M-

Megjegyzések