Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Könyvajánló a Föld napja alkalmából



A Föld napját minden év április 22-én ünnepeljük. Ilyenkor nagyobb figyelem irányul arra, hogy Földünk, környezetünk védelme mennyire fontos és mindannyiunk közös érdeke.
Ha minden ember csak egy kicsivel járul hozzá a környezet megóvásához, úgy közös erővel tehetünk azért, hogy ez a csodálatos bolygó még sokáig az otthonunk maradhasson.

Már régóta tervben volt ez a blogbejegyzés, hiszen számomra különösen fontos ez a téma és az, hogy az év minden napján figyeljünk a környezetünkre. 

Engedjétek meg, hogy adjak néhány tippet, amelyekkel a mindennapjainkban hozzájárulhatunk a környezet védelméhez:

  1. Bevásárláskor soha ne vegyél nejlonszatyrot (fogadni mernék, hogy úgyis van otthon legalább 88 darab). Mindig vigyél magaddal vászontáskát vagy kosarat! Legjobb, ha mindig van egy a táskádban (hölgyeknél 😃) néhány pedig az autóban, így ha szükség van rá, mindig rendelkezésre áll. Gondolj bele: a nejlonszatyrok gyarapítása teljesen felesleges terhet róla környezetre. Azáltal hogy egyszer hazavitted benne a megvásárolt holmit, értelmüket vesztik. Jogos lehet a felvetés, miszerint ezeket újból fel lehet használni. Akkor már inkább tedd azt, mint gyarapítsd az otthon meglévő 88 darabot. Ugyanez vonatkozik a nejlonzacskókra. Amíg nincs más alternatíva (Egyébként már lehet kapni erre a célra kifejlesztett tartós használatra szánt vászonzsákocskákat) miért ne rakhatnánk ugyanabba  a zacskóba a zsemlét, amibe már korábban vettünk valamilyen péksüteményt? Van, hogy néhány perccel a vásárlást követően megesszük a tartalmát és máris felesleges hulladék képződött. Ezek odafigyelést és több energiát igényelnek? Igen, de ne sajnáld rá egyiket sem!

  2. Szelektálj! Szerencsére egyre több háztartás számára elérhető a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége. Minden (tiszta) műanyag, papír, alumínium mehet a kék kukába. Én mindenféle csomagolást az utolsó papír vagy műanyagfecnit is odadobom. Ha piszkosak nem kell tiszta vízzel elmosni őket (az csak felesleges pazarlás lenne). Amelyiket szükséges a mosogatás végén a mosogatóvízben éppen el tudod annyira öblíteni, hogy utána ki tudd dobni. Vizes csomagolás, vagy zacskó esetében kilógatom az udvaron és megszárítom őket, majd el tudom dobni. (Télen ez bajosabb, udvar híján pedig nyilván nehéz.) Ez is egy kis odafigyeléssel megoldható. Ennél a résznél biztosan többen felkiáltottak: „ez nem normális” 😃 De sebaj 😋

  3. Az előző ponthoz kapcsolódva: a tiszta víz kincs. A mi régiónkban tökéletes a víz minősége. Igazán szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen nem mindenhol ilyen kiváló a csapból folyó ivóvíz. Ez is egy ok arra, hogy vigyázzunk rá!

    • Ha megmosod a zöldséget, annak a vizét felfogod tökéletesen alkalmas arra, hogy megöntözd vele a növényeidet.
    • Ne folyasd a vizet feleslegesen! Ha hideg vizet szeretnél a csapból, legalább fogd fel azt, ami feleslegesen a lefolyóban végezné (az pedig ugye jó lesz öntözésre). Fogmosás közben ne folyasd a vizet, sőt zuhanyzás közben sem kell folyamatosan zuhognia a vízsugárnak.
  4. Ha megteheted a zöldhulladékot ne a kukába dobd, hanem komposztálj!
  5. A drága vegyszerek helyett használj a környezetben lebomló és nem mellesleg töredékébe kerülő anyagokat. Pl. szódabikarbóna, ecet, mosószóda, citromsav.
  6. Tisztálkodószerek, kozmetikumok terén használj természetes alapú termékeket, amivel nemcsak a környezetet, de a saját egészségedet is véded.
Ez a néhány példa csak töredék, még nagyon sok mindennel ki lehetne egészíteni a listát. De a lényeg, hogy egy pici odafigyeléssel terhet vehetünk le a környezet válláról. Ha neked is van a tarsolyodban néhány fogás, amelyeket szoktál alkalmazni bátran írd meg kommentben!

Amatőr környezettudatosként most csak ezt a néhány vázlatpontot emeltem ki, de nézzük meg, hogy mit tanácsolnak a profik!

Örömmel vesszük észre, hogy szerencsére egyre több olvasónk érdeklődik a környezettudatossággal foglalkozó kötetek iránt.

Következzen most azon könyvek listája illetve összefoglalója, amelyeket összegyűjtöttem a témában: 

Nagy Réka: Ökanyu könyvét azért tettem előre, mert a kezdeti érdeklődésem mellé ez a kötet adta meg a lökést, hogy még jobban elsajátítsam a környezettudatos életmódot.

Anyukaként lótunk-futunk, bevásárolunk, főzünk, takarítunk, gyereket nevelünk, dolgozunk. Miközben a lehető legjobbat akarjuk családtagjaink és a környezetünk számára – fontos kérdésekkel kerülünk szembe nap, mint nap az élet bármely területén. 

Mivel fürödjön a család? Hogyan legyen otthon tisztaság? Miként kerüljön az asztalra finom és egészséges étel? Olyan könnyű lenne, ha egyértelmű válaszok lennének. De nem ússzuk meg az utánajárást és a dilemmákat. Segítséget viszont kaphatunk. Rengeteget. Azoktól, akik már végig küszködték magukat ezeken a kérdéseken, és találtak rá válaszokat, megoldásokat, amelyeket meg is osztanak velünk. 


Ökoanyu és az ő könyve ilyen. Minden egyes termék, amit a kosarunkba teszünk – egy döntés. Mi hozzuk meg. Hiszünk abban, hogy minden egyes pici lépés, amit a környezetünkben teszünk, számít.


Nagy Réka: Ökobaba - Kicsivel zöldebben

Sehol nem lenne ez a könyv, ha nem lenne kiért és miért hajnalig bújni a netet, számtalan ellentmondó véleményt százszor újra meg újra elolvasni úgy, hogy közben ez az alaposság ne forduljon ellenünk, ne mérgezze a hétköznapjainkat. Hogy ne félelem legyen mögötte, hanem szeretet. 

Én így szeretek. Hogy azokra, akik fontosak nekem, megpróbálok vigyázni anélkül, hogy belebolondulnék abba, hogy úgysem tudok rájuk vigyázni. 

A picik mintát követnek. Hiszek abban, ha most a piac hangulatát szeretik meg, ha látják, hogy finom dolgokat hamar meg lehet főzni a konyhában, ha azzal játszunk, hogy vajon melyik zöld levél a bazsalikom és melyik a petrezselyem, ha igyekszünk egy adalékoktól, kemikáliáktól és felesleges tárgyaktól mentes életet kialakítani, akkor ezt fogják tovább vinni majd később a saját életükben. Mert nekik ez a természetes. 

Nagy Réka A népszerű Ökoanyu blog és könyv szerzője legújabb könyvében olyan témaköröket jár körbe, mint a természetes babavárás vagy a bababarát lakás kialakításának módjai; de foglalkozik a babaápolással és babajátékokkal, a kicsik helyes táplálkozásával és számos, nem kevésbé fontos kérdéssel. 

A könyv olvasásakor rájövünk, hogy a manapság sokat hallott fenntartható életmódot, meg lehet élni a hétköznapok szintjén szülőként is, bízva abban, hogy ezzel mi magunk is pozitívan befolyásolhatjuk gyermekeink jövőjét.

Nagy Réka: Ökoanyu - Csináld magad! - Több mint 100 környezettudatos recept


Miért készítsünk olyan ételeket, kozmetikumokat, tisztítószereket és játékokat saját kezűleg, amelyeket a boltban is megvehetünk? 

Ökoanyu ezúttal ezekre a kérdésekre keresi a választ, és arra buzdít, hogy a félkész, feldolgozott élelmiszereket váltsuk le otthon is nagyszerűen elkészíthető társaikra. 
Ezáltal kikerüljük a felesleges adalékanyagokat, ízfokozókat. 

Használjunk a háztartásunkban természetes tisztítószereket, keverjünk ki magunk egy bőrtápláló testradírt vagy akár egy vegyszermentes szúnyogriasztót illóolajokkal! Ezáltal búcsút vehetünk a bőrünkkel érintkező ipari kemikáliáktól, nem szennyezzük a bennünket körülvevő belterek levegőjét és hulladéktermelésünk is jelentősen csökken. 

Az otthon elkészíthető gyerekjátékokkal pedig pörgő világunk dacára visszalassulhatunk gyermekeinkhez, akiknek erre nagy szükségük van.

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában


Egyesével csomagolt füge, paradicsom tálcán, egy fürt spanyol szőlő műanyag dobozkában. Elképesztő mennyiségű szemetet hurcolunk haza csomagoló anyag formájában, és számos olyan tárgyat veszünk meg, amit sosem fogunk használni.

Ökoanyu ezúttal is fontos problémákra világít rá, fáradhatatlanul kutatja fel az újabb trendeket, jár a teflon, a pálmaolajat tartalmazó pattogatott kukorica rejtélyének nyomában és beszámol a reményteli tendenciákról. Rengeteg apró trükköt, ötletet kapunk alapkonyhánk felszerelésére, a kamra és a hűtőszekrény optimális kialakítására, a biztonságos élelmiszerek beszerzésére figyelembe véve a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat.

És hát a könyv húsmentes ételei! Egyszerű, de pont ezért nagyszerű levesek, főételek, könnyű tavaszi saláták, ínycsiklandó kencék és krémek, nyalánkságok és frissítő italok sorakoznak - a szerző bájos szösszeneteivel fűszerezve, melyekből hiányzik a hús és még sincs egy percig sem hiányérzetünk. 

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.

 

  • szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez
  • három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről: szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert
  • minden rész végén érdekességek: történelmi visszatekintés, hazai és nemzetközi statisztikák, külföldi inspirációk, bakik
  • minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős átlagos magyar család költségvetésére
  • magyarországi és Európai Uniós jogszabályi vonatkozások
  • alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, non profit vállalkozások, applikációk
  • társadalmi aspektusok – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintése
  • 29 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez
  • zéró hulladék háztartás alapanyaglistája
  • magyarországi zéró hulladék életformát támogató termékeket forgalmazó webáruházak és boltok bemutatása és elérhetőségei
  • motiváló ellenőrző lista melléklet a zéró hulladékos háztartás felé vezető egyéni út dokumentálására

Bea Johnson: Zero Waste otthon - Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Lehetséges-e szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagoló eszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen! 

Bea Johnson, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynője 2008 óta gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz "nulla hulladék" életvitelt. Tapasztalatait, amiket sokszor rögös utakat járva szerzett, ebben a könyvben osztja meg a környezettudatosságra törekvő olvasóval. Könyvében arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni zűrzavart, a dolgok birtoklása helyett válasszuk az élményeket, és mindezt ne csak egy jobb környezetért, de egy jobb önmagunkért tegyük. 
A könyv praktikus, kipróbált megoldásokat mutat be arra, hogy életünk teljesebb és egészségesebb legyen. 

Bea Johnson a Zero Waste életmód nagykövete. 2008 óta követi a hulladékmentes életmódot, és mára mindössze egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával együtt évente. 
A francia származású szerző Kaliforniában él férjével és két kamasz fiával.

Goleman, Daniel: Zöld út a jövőbe


Daniel Goleman a környezettudatos gondolkodás pszichológiai és társadalmi rétegeit fejti fel előttünk a tőle megszokott humorral és éleslátással. Rávilágít, hogy közvetett módon miként hatunk a környezetre mindazzal, amit előállítunk vagy vásárolunk. 

Ki gondolná, hogy a „gyógynövény” alapú samponok olyan vegyi anyagok hozzáadásával készülnek, amelyek nem csak szennyezik a környezetet, de saját egészségünket is veszélyeztetik? Biopamut ruhákat hordunk, és közben fogalmunk sincs róla, hogy a gyárban, ahol készítik, a munkások annak a veszélynek teszik ki magukat, hogy a színező festék anyagától leukémiások lesznek. vajon miért vagyunk mi, vásárlók, a teljes tudatlanság állapotában azon dolgok hatásaival kapcsolatban, amelyeket használunk vagy fogyasztunk? 


Goleman új gazdasági világrendet jövendöl, amelyben a vásárlók képesek együttesen nyomást gyakorolni az őket megtévesztő gyártókra és forgalmazókra.

Erdős László: Zöld hősök - Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig


Hogyan kerül egy könyvbe Assisi Szent Ferenc és Arnold Schwarzenegger? Mi a közös egy középkori szent és egy jelenkori filmsztár életében?

Hisszük-e vagy sem, de mindketten a környezeti mozgalmak fontos alakjai. Épp úgy, mint Al Gore amerikai alelnök, Charles Darwin vagy mindannyiunk kedvenc David Attenborough-ja. Megannyi érdekes ember és izgalmas történet a környezetvédelem hőseiről a XIII. századtól napjainkig, a Greenpeace sztoritól a Néma tavaszig.

Erdős László könyve kötelező olvasmány mindenkinek, aki érdeklődik a modern kor egyik legnagyobb kihívása, a környezet védelmének kérdései, és a zöld mozgalmak története iránt. A szerző az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. 

És, hogy a gyerekek se maradjanak ki, nekik is összeszedtem néhány könyvet. Szerencsére már több, a kicsik számára érthetően íródott könyv is megjelent a témában. Ez azért is fontos, mert a már korán elsajátított környezettudatosság és környezetvédelem alapvetővé válik a gyermekek számára.


Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv


Ökológia lábnyom, klímaváltozás, passzívház, fenntartható fejlődés - ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkoznak felnőttek és gyerekek is manapság, hiszen Földünk megóvása egyre égetőbb ügy. 

A Nagyon Zöld Könyv gyerekek számára is érthetővé, kézzel foghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá válnak. Személyes üggyé teszi a környezetvédelmet a gyerekek számára is. 
„Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye - nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében!” 
Berg Judit 
Gévai Csilla könyve nyolc éve jelent meg először, és a benne tárgyalt problémák rohamtempóban váltak sokkal súlyosabbá, mint gondoltuk volna, így ma talán még aktuálisabb a mondanivalója. A távoli jövőbe képzelt félig kiszáradt folyók, klímamenekültek és a korallzátonyok pusztulása itt és most történik - mindent meg kell tennünk azért, hogy ezeket a folyamatokat, ha vissza nem is tudjuk fordítani, de megállítsuk. 



Gévai Csilla: Nagyon zöld füzet

Tanulj játszva a környezetvédelemről! Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, újrahasznosítás, olvadó jégtakaró... 
Te mit tudsz ezekről a fogalmakról? Próbáld ki magad a játékos fejtörőkkel, színezőkkel! 

A füzet látványos és játékos feladataival szórakoztató munkafüzetként is használható a Nagyon Zöld Könyv mellé. Gévai Csilla gyönyörű illusztrációi most is varázslatos világokat nyitnak meg a szemlélő előtt.




Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét? - Kalandozások az erdőben


Mit gondolsz, vajon a fák is alszanak éjszaka? Hallottál már az erdő internetéről? Szerinted a szajkó vagy a mókus jegyzi meg jobban, hová rejtette a téli tartalékait? 

Ha kíváncsi vagy minderre, és szeretnél még több elképesztő dolgot megtudni a fákról és az erdő lakóiról, tarts velünk ezen a felfedezőúton! 

Fény derül az erdőlakók titkaira, megismerheted a szokásaikat és mindazokat a trükköket is, amelyeket a túlélés érdekében alkalmaznak. 

Peter Wohlleben erdész, aki több mint 20 éve vezet családi és iskolai túrákat az erdőben. Gyerekeknek írt művében lenyűgöző megfigyeléseiről és kutatásairól mesél a kisebbek számára is érthető nyelven. Egyedülálló ismeretterjesztő könyvét számos kvíz és játékos feladat teszi még szórakoztatóbbá.

Gregusová, Andrea: Gréta

Gréta, a bálna, a tenger legnépszerűbb énekesnője egyik napról a másikra elveszti a hangját, és még csak nem is sejti, miért. A víz alatti rendelőben rá kell jönnie, hogy nem csak neki vannak gondjai. Amikor kiderül, hogy az állatok a tengert elárasztó szemét miatt betegek, összefognak, hogy cselekedjenek. 

Andrea Gregušová szlovák írónő és Nastia Sleptsova ukrán illusztrátor érzékeny könyve a természet és a zene iránti szeretetből született. Magyarul Peťovská Flóra fordításában olvashatjátok.


További gyermekeknek szóló könyveket az alábbi szuper könyvajánló linken találtok, ahol bővebben is olvashattok róluk: https://foxbooks.hu/2019/02/18/a-legjobb-kornyezettudatos-gyerekkonyvek/
Környezettudatosnak lenni MENŐ!  Legyél te is az, keresd a köteteket könyvtárunkban! 😉 

- M -

Megjegyzések