Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

2021-es év sikerkönyvei


2021. május 25-én - egy látványos felújítást követően - nyitotta meg újra kapuit könyvtárunk. Nagyon örülünk annak, hogy azóta is sokan látogatnak el hozzánk és veszik igénybe szolgáltatásainkat (fénymásolás, nyomtatás, internet-használat, DVD, zenei CD, újság és könyvkölcsönzés). A tavalyi évben a felnőtt részlegről összesen 62.392 db könyvet kölcsönöztek, melyből most készítettünk egy kisebb válogatást.

  1. Náray Tamás: Zarah trilógiája történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, melyben mesél a huszadik századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogságról.



  2. Borsa Brown: Elit könyvsorozat

    Az írónő egy éven belül 4 új könyvvel jelentkezett. Az újdonságok között találhatók a Végzet című regény folytatásai, melyek még most is népszerűek az olvasók körében.

    "Robert Cooper, az USA Delta Force alakulatának tagja. Egy napon különös bevetésre küldik: egy titokzatos védett személyt kell eljuttatnia Venezuelából Amerikába.
    Gloria G. C. olyan nő, akit az Amerikai Egyesült Államok vesz védelmébe, de hogy miért, azt rejtély övezi.
    Két teljesen különböző ember, akiknek szívében mégis ott lapul egy közös cél, és amelyre csak hosszas szenvedés után jönnek rá."

    Az izgalomban és a romantikában most sincs hiány. 



  3. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors 

    2019 óta nagy sikernek örvend ez a pszichológiai kötet, ami az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton vezeti végig. A kötet segítségével felismerhetjük a megörökölt negatív viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

    Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. 


  4. Fábián Janka: Könyvárus lány duológia és a Cholera-napló

    Az első kötetben - A könyvárus lány - megismerkedünk a tizenéves Julcsival, aki az '50-es években Budapesten nő fel. A zord, kegyetlen világban az egyetlen öröme a könyvek világa. Az 1956-os forradalom alatt menekülni kényszerül és távoli rokonainál, Amerika egyik kisvárosában talál menedéket. Sikerül-e beilleszkedni a lánynak? 

    A folytatásban, Julie Könyvkuckója című kötetben a felnőtt Julcsival találkozunk, aki egy titokzatos levél és fénykép hatására Budapestre utazik, hogy felkutassa nővérét. A szerző a '60-as évekbe kalauzolja az olvasót.


    Fábián Janka
    Cholera-napló című kisregénye a történelem azon időszakába kalauzolja el az olvasót mikor Magyarországon kolerajárvány pusztított. Ebben a kötetben is egy fiatal lány, Gruber Georgina szemén keresztül látjuk az események, aki családjával próbálja átvészelni a karantén hónapjait. Ismerős körülmények közé csöppen az olvasó, hiszen egy halálos kórról, pánikról, korlátozásokról, álhírekről, gyógymódokról, szkeptikusokról olvashat. 



  5. Julia Quinn: Bridgerton-regényfolyama  szinte követhetetlennek tűnik, és pont ettől (is) nagyszerű. Az épp az ezredfordulón kiadott első kötet, A herceg és én hatalmas siker lett, ékes bizonyíték erre, hogy a nagyközönség még húsz évvel később is rajongva olvassa.


  6. Anne Jacobs: A villa trilógia
    A romantikus regény kedvelőinek ajánljuk Anna Jacobs könyvsorozatát, amely egy gazdag család és a cselédség mindennapjaiba enged betekintést, miközben Német- és Franciaországban kalandozunk. Szerelem, titok, háború. 


  7. Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

    "Lehet-e valaki egyszerre intelligens és optimista, vagy aki boldog, az szükségszerűen hülye is?" Kepes András új könyvében erre a kérdésre keresi a választ. Kutatása során segítségül hívta a tudományt, azon belül is a kultúrtörténetet, pszichológiát, atomfizikát, valamint saját élettapasztalatait. 



  8. Jojo Moyes: Áradó fény című történelmi és egyben romantikus regénye öt könyvtáros hölgy életútját mutatja be. Az önkéntes könyvtárosoknak meg kell küzdeniük az előítéletekkel, akadályokkal, miközben próbálják azoknak átadni a tudást, akik még nem fogtak könyvet a kezükbe. Igaz történeten alapuló, csodálatos regény.


  9. Matthew McConaughey: Zöldlámpa

    „Ez nem hagyományos memoár.…Ez egy szemléletkönyv.…Ez egy játékkönyv, amely az életemben történt eseményeken alapul.”


  10. Lisa Kleypas: Friday Harbor könyvek

    Az írónő romantikus regényei Friday Harborben játszódnak. A Karácsonyeste Friday Harborben (korábban Karácsonyéj a Péntek kikötőben) című kötetben a hatéves Holly, az egyedülálló Mark Nolan és az özvegy Maggie Collins útjai keresztezik egymást. 

    A folytatásban - Ház a Rainshadow Roadon - Mark egyik testvéréről, Samről olvashatunk, aki megpróbálja meghódítani a csalódott üvegművész Lucyt.

    Az álmok tava című regényben Alex Nolannal ismerkedhetünk meg, Mark és Sam öccsével, aki nem hisz a szerelemben, az élete maga a pokol és gyakran a whiskeysüveg segítségével küzd meg a démonaival. Azonban egy napon az ő életébe is megjelenik egy nő, Zoë, aki szeretne segíteni a férfinek.

    A befejező, negyedik kötet - A Kristály-öböl bűbájosa - merőben más jellegű a többi könyvhöz képest. Az írónő eme regényét átszövi a misztika. Justine Hoffman egy sikeres butikhotel tulajdonosa, mindene megvan, amire csak vágyott, azonban a szerelem még hiányzik az életéből. Születésekor elátkozták, s emiatt sosem találhat rá a nagy ő. A lány igyekszik megtörni a bűbájt.



Az elmúlt évben ezek a könyvek jártak kézről-kézre olvasóink között, természetesen ezek mellett még sok más könyv mondható sikerkönyvnek. Ha valamelyik regény felkeltette az érdeklődésedet kérj rá előjegyzést és amint beérkezett már értesítünk is.😉 

Megjegyzések