Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Matthew McConaughey: Zöldlámpa



Kedves Olvasó/k úgy gondolom, sokan egyetértünk abban, hogy a 2020-as év nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Sajnos a könyvkiadói piacon is voltak hullámvölgyek, de szerencsénkre 2020. év végére megjelent Matthew McConaughey: Zöldlámpa című első és talán utolsó memoárja, mely még időben megérkezett a karácsonyfa alá. Személy szerint nekem nagyon tetszik a munkássága, ezért is nagyon örültem mikor december 24-én szenteste családom társaságában kicsomagolhattam ezt az ajándékot és másnap már el is kezdhettem olvasni.

Biztosra veszem, hogy az Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész Matthew McConaughey-t minden olyan ember ismeri, akinek van a birtokában internet vagy televízió.

Pályafutása színészként 1993-ban a Tökéletlen idők című filmmel kezdődött (melyet a könyvben is megemlít). Ezen kívül legismertebb filmjei és tévésorozatai: Mielőtt meghaltam, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, Bolondok aranya, Trópusi vihar, Magic Mike, Mud, A törvény nevében, Az igazság ára és ne felejtsük el A Wall Street farkasa című filmben nyújtott ikonikus melldöngetős-hümmögős jelenetét, mely eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben mégis hatalmas siker lett világszerte. (Többek között erről is olvashatsz a könyvben.)

 



Na de ennyit a filmes karrierről! Mielőtt bármit is mondanék, a könyvről úgy érzem, meg kell említeni az igényes külsőt is. A borító egyszerű, de nagyszerű. Sima keményfedeles, barna színű borító melyen elől egy zöldlámpa, hátul pedig ez a szöveg található: just keep livin, Matthew aláírásával. A könyv kapott védőborítót is, ám ez sem a megszokott, hiszen sokkal kisebb a mérete. Talán ha egy könyvesboltban járunk pont, ezért akad meg rajta a szemünk. Ami nekem különösen tetszett, hogy a szöveget néhol olyan fotókkal, jegyzetekkel törte meg, amelyeket a nagyvilág még sosem látott ezelőtt.

 


Mint már írtam ez a könyv egy memoár, ám én olvasás közben inkább azt éreztem, hogy most egy regényt olvasok. Matthew saját bevallása szerint is, melyet már az első oldalon leír, így vélekedik a könyvről:

 

„Ez nem hagyományos memoár. … Ez egy szemléletkönyv. … Ez egy játékkönyv, amely az életemben történt eseményeken alapul.”

 


Bevallom őszintén arra számítottam, hogy jobbnál jobb kulisszatitkokat, Hollywood-i pletykákat tudhatok majd meg a könyvből, viszont
Matthew saját magáról nem sztárként, hanem mint egy rendes hétköznapi emberként mesél. Ugyan szó esik a munkáiról is, de nem olyan arányban, mint az ő saját belső világáról. A történetek időrendben vannak felépítve, minden teljesen logikus és érthető. A romkom-ok nagyágyújától nem vártam ilyen bensőséges, őszinte, nyílt könyvet, igazán pozitív csalódás volt számomra! Mesél gyerekkoráról, tinédzserkori döntéseiről, az Ausztráliában töltött egy évéről, amikor cserediákként lehetősége volt új dolgokat kipróbálni, a csalódásokról, nedves álmokról és persze a zöldlámpákról. De pontosan ez a zöldlámpa mit is jelent és miért pont ez lett a könyv címe? Erre a kérdésre azt hiszem, már a fülszövegben megkapjuk a választ:

 

„Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember.
Ha az ember tudja, hogyan és mikor boldoguljon az élet kihívásaival – hogyan viszonyuljon relatívan az elkerülhetetlenhez –, akkor élvezheti a sikernek azt az állapotát, amit úgy nevezek, „elkapni a zöldlámpát”.

Ez a könyv a zöldlámpákról szól, és arról, hogy a sárga és a piros is előbb-utóbb zöld lesz. Sok szerencsét.”

 

Zárásként annyit szeretnék, ha Matthew McConaughey rajongó vagy ez a könyv kötelező olvasmány, ha nem vagy rajongó, akkor is! 😉

Viszont ha még mindig nem sikerült meggyőzni, hallgasd meg Matthew ajánlását az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=4Cx-p1eRNJg


- KD - 

Megjegyzések