Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Szerelmes novellák



Itt van, február 14, Valentin-nap, a szerelmesek napja és hoztam két novelláskötetet. Az egyik a Szívek dallama, a másik az Ajándékba adlak című kötet. Mindegyikben kortárs írók/írónők romantikus történetei vannak, amik télen játszódnak. Tudom, hogy már fél lábbal kint vagyunk a télből, azonban azért esett a választásom ezekre a kötetekre, mert nemcsak a tavaszi hónapokban találhat ránk a szerelem, hanem a téli időszakban is. Valamint a hó és a fények még varázslatosabbá tehetik a romantikus perceket. 💝🌟💓


„Ez az ünnep más lesz, mint a többi!” – ígéri az Ajándékba adlak : 12 szerelmes ünnepi történet című könyv fülszövege.
12 kortárs, külföldi író tollából kerültek ki a történetek, némelyik torokszorító, másik humoros, viszont közös bennük, hogy ünnepi hagyományokat jelenítenek meg nem mindennapi szereplőkkel és a helyzetekkel. Az írók között szerepel David Levithan, Gayle Forman, Rainbow Rowell, Holly Black, Jenny Han, Kiersten White, Stephanie Perkins, akiknek az írásait könyvtárunkban megtalálhatod.
Elég vaskos kötetről van szó, de ne ijesszen meg, hiszen csodálatos, vicces, romantikus és egyik-másik történetben különleges lényekkel találkozhatsz.


„- Ha én mézeskalács vagyok, akkor te egy bögre forró csoki. Boldoggá tesz a hideg éjszakákon, mint a mai is. Hívhatnánk ezt az italt Forró Csoki Benjinek is.
- Nem Benji.
- Akkor mi?
Mosolygott, lenyalta a habot a sarkából. – Ez családi név. Ismered azt a híres történetet? Valaki olyanról, aki gonosz volt a múltban, de magába szállt az általa elkövetett szörnyűségektől. És megfogadja, hogy a továbbiakban kedves lesz, és jót cselekszik, és egész évben a szívében hordja a karácsony szellemét…
- Dios mio. A Ben a Grinch rövidítése?
- Nem! Az Ebenezeré.
- A Dickens-történetből?
- És… tudod, miről beszéltem eddig, ugye?
Nevettem, és ő is nevetett. –Néha több benned a fűszer, mint a cukor.”


A magyar irodalom is bővelkedik a novelláskötetekben, ezek közül a Szívek dallama című könyvet választottam.
Azért döntöttem emellett, mert  ebben a kötetben kortárs íróink - akárcsak a külföldi társaik - ünnepi időszakban játszódó, romantikus történeteket mutatnak be; valamint ezt a könyvet mindannyian* olvastuk.
Miután mindegyikünk végzett a könyvvel, összeültünk és beszélgettünk az olvasottakról. Kedvencünk Kalapos Éva Veronika története lett, majd mindegyikünknél különböző sorrendben jött a többi író – Balázsy Panna, Lakatos Levente és Szabó T. Anna.



„Látta, hogy a lány kezében megremeg az ajándéktáska, és arra gondolt, valahogy sose hitte el a szüleinek, már kiskorában sem, hogy a karácsony a csodák ideje, de valami mégis ott van ilyenkor a levegőben, mindjárt véget ér az év, kezdődik egy új, ez a lány pedig itt áll mellette, az ő képregényével a szatyrában.”

Decemberben ezekkel a könyvekkel sikerült becsalogatnom a telet és a meghitt, ünnepi hangulatot. ☃★

Megértem, hogy a tavaszt várod, és már nem szívesen olvasol a hideg, téli napokról, mégis ajánlom a kortársak romantikus írásait, melyek néha könnyeket csaltak a szemembe, néha pedig hatalmas mosolyt az arcomra. 💖 😃

További idézeteket a könyvekből itt olvashatsz 😉
- D -

Kiersten White: Isten hozott a kaliforniai Karácsonyban In.: Ajándékba adlak : 12 szerelmes ünnepi történet. Budapest : Libri, 2016. 379. p.
*az olvasószolgálat hölgytagjai
Kalapos Éva Veronika: A csodák ideje In.: Szívek dallama. Budapest : Menő Kv., 2017. 84. p.

Megjegyzések