Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Édesanyám kivizsgáltatott... - Az ifjú Sheldon


Most aztán kiderül, hogy is volt az a bizonyos vizsgálat, meg a többi furaság eredete is...


A 2018-ban debütált Young Sheldon (Az ifjú Sheldon), a The Big Bang Theory (Agymenők) előzménysorozata immár ötödik évadánál jár, és egyszerűen megunhatatlan. Főleg azért, mert az anyasorozat árnyékából kilépve mostanra kiteljesedtek azok a karakterek, akikről csak érintőlegesen hallhattunk eddig, mégis meghatározóak a legnagyobb agymenő: Sheldon Cooper életében. Szerencsére a 12. évad végén elköszönő sikerszéria után is tudott ez a történet újat mutatni, főleg azzal, hogy elénk tárta a mélységeket. Hétköznapi sztorik egy egyáltalán nem hétköznapi kisfiú életéből. Sok kérdésünkre kapunk meghökkentően emberi, olykor megható választ. 



Az apukája pedig csak egy kissé alkesz fociedző, aki sosem törődött vele igazán? És mi a helyzet az anyukájával, Mary-vel? Szerették egymást vajon? 
Nem meglepő, hogy ezekről a dolgokról is kiderül, hogy egyáltalán nem olyan egyszerűek, ahogy az elsőre látszott. Két törődő, vívódó, aggódó szülőt látunk, megmosolyogtató gyarlóságokkal és sok szeretettel.


Oké, hogy zseni, de mitől ilyen hangyás? 


Igen, mint minden zseni, ő is kezdettől egyszerre különleges, problémás, elviselhetetlen. Közben meg annyira cuki, hogy nem lehet rá tartósan haragudni. Ő ilyen, és kész. És még olyanabb lesz, amikor követhető, hús-vér példaképekre lel. Olyan lángelmékre, mint Dr. Sturgis, vagy Proton professzor. Missyvel közös szobájában nem zenészek poszterei lógnak a falon, hanem Einstein és Hawking mosolyognak vissza ránk. Megtudhatjuk, miért kapott rá a képregényekre, hogyan próbált barátokat szerezni, mi által lett hirtelen nagyon népszerű a gimiben, miként zajlottak az intellektuális csörték az anyja főnökével, aki mellesleg a helyi lelkész. 

Tényleg annyira szörnyű gyerekkora volt a testvérei, Georgie és Missy mellett? 

Jobb kérdés, hogy a tesói számára mennyire volt elviselhető az, hogy az egész családi élet a kis kakukktojás rigolyái, különcségei és mániái mentén szerveződött. Közben ők ketten is megjárják a maguk cseppet sem átlagos útját: Missy sztereotípiát tör, amikor bekerül a baseball csapatba, Georgie pedig már akkor megcsillantja tehetségét az autógumik javítása terén, amikor még csak zsebpénzt gyűjtve vállal alkalmi munkákat.

Mimó valóban ennyire unszimpatikus? 

Jaj, dehogyis! A lassan már száz részt jegyző sztori egyik legizgalmasabb szereplője. Hazardírozik, piál, zűrös a szerelmi élete, ha vigyáz a gyerekekre, a leglazább nagyszülő, a lánya és a veje agyára menve ezzel is. Közben pedig végtelenül bölcs, és a szarkasztikus megjegyzései ellenére szívén viseli kicsiny családja sorsát.

Mivel a két széria két évig párhuzamosan futott, volt idő és lehetőség az addig csak elejtett megjegyzéseket konkrétabb utalásokká, kapcsolattá és átvezetéssé bővíteni. Az anyasorozatban megjelennek az előzményből megismert színészek (a kis Sheldon videokazettára vett üzenete). Sheldon és Amy esküvője kapcsán találkozunk a felnőtt Georgie-val, és Missyvel. 

A felnőtt Sheldon pedig kezdettől narrálja a 9 éves énjével történteket. Mindig olyankor szól oda, amikor már egyébként is fetrengünk a röhögéstől. 

Szóval, ha hiányzik az Agymenők világa, de már rongyosra nézted a részeket, érdemes ezt a sorozatot is belevenni a repertoárba, a szórakozás garantált!

- K -

Megjegyzések