Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

2021 legnézettebb filmjei




A földszinten megtalálható, majd’ hétezer DVD minden stílust felölel klasszikusokkal és könnyedebb darabokkal egyaránt, magyar alkotásokból pedig szinte alig létezik olyan, mely nem található meg polcainkon. Alább a tavalyi esztendőben legsűrűbben kivitt tíz filmet mutatjuk be:
 
TENET

Christopher Nolan legújabb filmje egy izgalmas, meghökkentő fordulatokban gazdag thriller, melyet olyan nagy figyelemmel nézendő, mint az Eredet. 

A film főszereplője egy angol kém, akinek meg kell mentenie a Földet a fenyegető pusztulástól. A szuperügynöknek nemcsak a rosszfiúkkal kell szembenéznie, hanem az idővel is. 

A főszerepet John David Washington kapta, mellette pedig Kenneth Branagh, Robert Pattinson és Michael Caine is feltűnik a vásznon. Látványos, akciódús kémfilm, melyet nem elég egyszer megnézni.



TURBÓ

Turbó, a csiga a sebesség megszállottja, a versenypályán szeretne lenni, de nem elég gyors. Társai nem értik őt, hiszen a csigák lassúak és visszahúzódók. A kicsi csigusz azonban nem mond le az álmairól, folyamatosan edz, hátha egy picit gyorsabbá válik. 

Turbó a felüljárón nézi a forgalmat, majd hirtelen egy furcsa baleset áldozata lesz, mely megváltoztatja addigi életét, felgyorsul. Ennek a véletlennek köszönhetően megvalósíthatja az elképzelhetetlent, indulhat az Indianapolis 500 versenyen. 

Vajon sikerül megnyernie?

 

BLOODSHOT

A Marvel és DC Comics filmek kedveltek könyvtárhasználóink körében. Most a Valiant Comics képregénykiadó figuráját, Bloodshotot ismerheted meg.

Ray Garrison katona, aki egy túszmentési akcióban vesz részt, majd a sikeres küldetés után visszatér családjához. Másnap fegyveresek támadnak rá, elkábítják és elrabolják feleségével együtt. Az elrablói a túszmentési akció ötletadójának nevét akarják kihúzni belőle. A vallatás tragikus véget ér, azonban Ray kap még egy esélyt, egy új technológiának köszönhetően nemcsak a halálból tér vissza, hanem különböző képességekre tesz szert. Természetesen hősünk bosszút esküszik támadói ellen.

 

NEM CSAK A HÚSZ ÉVESEKÉ A VILÁG – SZENES IVÁN ÍRTA

Szenes Iván EMeRTon-díjas magyar író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző, érdemes művész életművéből összeállított sorozatból megismerheted a régmúlt slágereket, zenés színdarabokat, tévéjátékok aláfestő zenéit. Olyan sztárokat vonultat fel a válogatás, mint Hofi Géza, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Honthy Hanna, Kabos László, Töröcsik Mari és még sokan mások. Ismerd meg a régmúlt nagyjait!

SONIC, A SÜNDISZNÓ

Sonic neve japán videojátékokból lehet ismerős. 

A kék süniről szóló mesefilmben Sonic a Földön rejtőzködik, nehogy gonosz kezekbe kerüljön az ereje. Egyetlen szabály van, amit be kell tartania, nem szabad, hogy bárki is meglássa. Ez nagyon nehéz egy fiatal süni számára, aki nagyon izgága és barátkozni szeretne. Sonic lebukik a helyi seriff előtt és üldözőbe veszi Dr. Robotnyik, aki a sün hihetetlen képességeit szeretné megkaparintani.

Mozgalmas mese, mely a barátság fontosságáról szól és nosztalgia azoknak, akik ismerik őt a Sega játékok világából.



AMUNDSEN

Igaz történet alapján készült történelmi film, mely Roald Amundsen norvég felfedező és sarkkutató expedíciójáról szól. 

A XX. század első felében versenyfutás indult a kutatók között, hogy megtalálják a Föld legészakibb és legdélibb pontját. Amundsen volt az első, aki elérte a Déli-sarkot. 

A filmben nemcsak az expedíciót mutatják be, hanem betekintést nyerhetsz a kutató magánéletébe és a korba is, melyben élt.



BOSZORKÁNYOK

Roald Dahl egyik könyvét újra feldolgozták. 

A történet egy kisfiúról szól, aki nagymamájával él. A nagymama minden egyes nap mesél a boszorkányokról. Unokája viszont nem hiszi el, hogy ma is léteznek, mindaddig, míg nem lát egyet. A boszik nem szeretik a kisgyerekeket és meg akarják tőlük szabadítani a világot. A nagymama és unokája elmennek üdülni, azonban pont abban a szállodában tartja a főboszorkány az éves boszitalálkozót, ahová ők is bejelentkeztek. Főhősünk pont a gyűlés kellős közepén találja magát. Sikerül elbújni a boszorkányok hada elől?

Ha tetszett a Charlie és a csokigyár, A barátságos óriás, akkor ezt se hagyd ki!


NEVELETLEN HERCEGNŐ

Meg Cabot ifjúsági regényét 2001-ben vitték vászonra. Azóta is töretlen a film és a könyvek sikere.

Mia Thermopolis átlagos tini, aki egyik pillanatról a másikra Genovia trónörököse lesz. Minden lépését testőrök figyelik, a nagymamája királynőhöz méltó viselkedésre próbálja nevelni. A lány nem szeretne királynő lenni, hiszen az oda vezető út úgy tűnik, sok nehézséggel jár. Sőt, fel kell hagynia addigi életével, ami azt jelenti, hogy a sulitól, barátoktól elköszönve Genoviába kell költöznie.



ŐRÜLET

Dr. Richard Walker, amerikai sebész elutazik Párizsba egy konferenciára, ahova felesége is elkíséri. Neje egyik este eltűnik, ő pedig jelenti az esetet a rendőrségnek, azonban nem nagyon foglalkoznak az üggyel. A sebész úgy dönt, hogy saját kezébe veszi az ügyet, és nyomozásba kezd. Idegen városban van, így nem megy könnyen a keresés. Szerencsére egy különös lány a segítségére siet. 

 


SZELLEMKUTYA

Szellemkutya egy bérgyilkos, aki az ősi szamuráj erkölcsök alapján éli életét és precízen végzi a piszkos munkát, nyomot sem hagyva maga után. Mióta egy olasz bűnöző megmentette az életét az ő harcosa lett, így a maffiának dolgozik. Az egyik megbízása során életben hagy egy kislányt, aki a gyilkosság szemtanúja, ez a hiba pedig végzetes lehet számára.

A filmet Jim Jarmusch rendezte 1999-ben, akinek nevével már találkozhattatok korábbi blogbejegyzésünkben

- D -



 

Megjegyzések